Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 06-06-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


  08 Haziran 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --5.1 mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

OPEC+ üretim artışı piyasayı dengelemeye yetecek mi?

Haziran ayı ilk haftası OPEC+ toplantısı ve AB’nin Rusya’ya yeni yaptırımları ile ham petrol piyasası için hareketli geçti.

OPEC+ toplantısını beklerken Haziran ayında ABD Başkanı Joe Biden’ın Suudi Arabistan ziyareti planladığı basında yer alırken sonrasında Financial Times’da yayınlanma Suudilerin ham petrol üretimini artıracağı yönünde haber akışı vardı.

Toplantıdan çıkan kartelin Temmuz ve Ağustos aylarında günlük üretimi %50 artış ile 430 bin den 648 bine çıkarma kararıydı. OPEC+ ın günlük 1 milyon varile yakın gerilemiş olan Rusya arzını telafi etmek için fazla istekli olmadığını biliyoruz. Bu nedenle kartel sene başından bu yana günlük 400 bin varil üretim artışı ile yetinmişti. Ancak piyasalar OPEC+ ın söylediğini yapmakta zorlanacağını düşünüyor. Angola, Nijerya ve Libya gibi ülkeler, yatırım eksikliği ve siyasi huzursuzluk nedeniyle artan üretim kotalarını karşılamakta zorlanıyor.

Bir başka önemli gelişme Avrupa Birliği’nin Rusya’ya 6. tur yaptırımları onaylamasıydı. Birlik üyesi olan ülkelerin, deniz yoluyla teslim edilen Rus petrolünü altı aylık süre içinde ithal etmeleri yasaklanacak.
Petrol fiyatlarına yön veren gelişmelerin başında arz/talep dengesi geliyor. Talebi karşılamak için yeterli arz olmadığında, fiyatlar yükselme eğilimine giriyor. Son bir senede pandemi sonrası artan talep ve Rus arzında düşüş ile ham petrol piyasası yükseliş eğilimini korudu. Ayrıca piyasalar doğası gereği ileriye dönük beklentileri satın alır. Mevcut koşullarda ABD başta olmak üzere stratejik rezervlerden satış kararı OPEC+ ın üretim artışı bir araya geldiğinde talebin karşılanmadığını biliyoruz. Yaz aylarında seyahat sezonu ile gelen talep de düşünülünce ileriye dönük beklentilerin de satıcıları cesaretlendirmediği anlaşılıyor. Haftalık stok rakamlarına bakıldığında geçtiğimiz hafta ABD ham petrol stoklarında 2.1 milyon varil düşüş tahmin edilirken gerçekleşme 5 milyon varil düşüşü işaret ediyordu. Talep canlı ve stoklarda geri çekilme sürüyor.

Piyasalar ayrıca, herhangi bir ek OPEC+ üretiminden daha fazla hissedilecek olanın, Rus petrolüne erişilememesi ihtimalinin olduğu görüşünde. Dolayısıyla, petrol fiyatları, geçtiğimiz Perşembe günkü kayıplarını aynı gün hızlı bir şekilde telafi etti. Referans olarak, Rusya geçen ay günde ortalama 10,2 milyon varil pompaladı. Bunu, OPEC+'nın önümüzdeki iki ay boyunca öne çıkardığı (başlangıçta Eylül ayındaki üretim artışı için planlanan) günlük 400.000 varillik ek üretimle karşılaştırın. Genel olarak, piyasalar şimdiden petrolün önümüzdeki aylarda kıt kalacağı hissine kapılıyor.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre, 31 Mayıs haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı 1725 kontrat artış ile 434031 kontrat olarak açıklandı. WTI ham petrol piyasasında son 4 haftada fonlar net olarak 24344 kontrat alış yapmışlar. Son derinlik raporundaki pozisyonlanmaya göre fonlar 10 haftanın yüksek seviyesinde uzun pozisyon taşıyorlar. Geçtiğimiz haftalarda derinlik raporuna göre son haftaların düşük seviyesindeki pozisyonlanmadan yukarı yönlü tepki yaşanabileceğini belirtmiştik. 31 Mayıs haftasında 10 haftanın yüksek seviyesinde olunsa da piyasada pozisyon artışı için marj olduğunu söyleyebilirim.

Teknik olarak, WTI ham petrol piyasasında geçtiğimiz haftanın yüksek seviyesi 120.46 dolar iken kapanış 118.87 olarak gerçekleşti. Özellikle Perşembe günü yaşanan haber akışı ve fiyat dalgalanması sonrasında yönünü tekrar yukarı çeviren ham petrol için bu hafta 120.00 dolar önemli bir sınır olarak görülüyor. Uzunca bir süredir yuvarlak rakamlar piyasa için önem kazanmışken bu hafta 115.00-120.00 dolar aralığının kırılma yönü takip edilebilir.

Destekler: 114.70-112.20-110.00

Dirençler: 120.50-122.50-124.00

Analitik verilere göre, 31 Mayıs haftasının derinlik raporunda fonlar 3613 kontrat kısa pozisyon kapatmış. Son rapora göre -59513 kontrat ile son aylarda yaşanan kısa pozisyon kapama faaliyetine rağmen 52 haftanın yüksek seviyesinde kısa pozisyon taşındığı anlaşılıyor. Mart ayı Rusya-Ukrayna savaşının başladığı tarihten bu yana arada yaşanan tersi hareketlere karşı fonların kısa pozisyon kapama faaliyetini istikrarlı bir şekilde sürdürmesi ile 90 bin kontrat civarında net kısa pozisyon miktarı 59 bin seviyesine geriledi. Avrupa’nın doğalgaz stokları geçtiğimiz seneye kıyasla düşük seviyelerde ve Rusya yaptırımları ile arz yönlü endişeler güncel bu tabloda fonların geri çekilmeleri kısa pozisyon kapama fırsatı olarak görmeleri doğal diyebilirim.

Geçtiğimiz hafta 9.05 dolar yüksek seviyesini gören doğalgaz piyasası teknik olarak aşırı alım bölgesinde seyrediyor. Ancak bu yükseliş temel görünüm ile desteklendi ve bu görünümde henüz bir değişim olmadı. Talebin arttığı bir döneme giriliyor ve ihracat noktaları son dönemde tam kapasiteye yakın çalışıyor. Buna rağmen ABD doğalgaz stokları son 5 yılın ortalamasının %15 altında görünüyor. Yine Avrupa’dan alınan son verilere göre bölgede stok kapasitesi %44 ile %47 olan makul ortalama altında kalıyor. Avrupa’da kış sezonu öncesinde stokların normal seviyelere çıkarılamam ihtimali doğalgaz piyasasındaki geri çekilmeleri limitlerken stratejik doğalgaz arzının bölgede talebi karşılamakta zorlanacağı tahmin ediliyor. Bu tabloya doğalgaz piyasasında fonların Mart 2021’den bu yana net kısa pozisyon taşıdığı gerçeği eklenince piyasada fiyat düşüşleri limitli kalıyor.

Teknik olarak, Geçtiğimiz haftaya 8.87 seviyesinde başlayan yakın vade doğalgazda kapanış 8.52 olarak gerçekleşti. Yeni haftada 8.25 dolar altında 7.50 dolar önemli destek iken 7.50 üzerinde kaldığı sürece yükseliş eğiliminin bozulduğundan bahsedemeyiz. Arz/talep dengesi ve temel görünümün desteklediği ortamda doğalgaz piyasası arada yaşanan kısa vadeli düzeltmeler ile 10.00 dolar seviyesini hedefleyebilir.

Destekler: 8.25-7.50-7.20

Dirençler: 9.05-9.40-10.00


Ücretsiz Deneme Hesabı