Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 30-05-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


  02 Haziran 18:00

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --1.0 mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Ham petrol piyasası arz yönlü haber akışına odaklandı…

Geçtiğimiz haftanın ilk yarısında dar bir aralık içinde kalan Amerikan tipi ham petrol son iki işlem gününde arz yönlü endişelere odaklanarak yükselişe geçti. Yükselişin ardındaki katalizörler Avrupa ülkelerinin Rus ham petrolünü yasaklama anlaşması beklentileri ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Haziran ayı ile beraber yüksek benzin talebi olan seyahat sezonunun başlayacak olmasıydı. Avrupa Birliği hükümet elçileri 30-31 Mayıs tarihlerinde yapılacak Brüksel zirvesinde bir anlaşmaya vararak Rus petrolünü yasaklayabilir. Bu durum küresel arzı sıkılaştıracağı ham petrol piyasasında yükselişi destekleyen bir unsur olarak görülüyor.

Öte yanda hafta sonu ile başlayacak ABD anma günü sonrasında yüksek benzin fiyatlarına rağmen pandemi sonrası yoğun bir seyahat sezonu olacağı beklentisi var. Ülkede bir galon benzin fiyatı geçen yıla kıyasla % 50 artış göstermiş. Buna karşı ülkede sürücülerin kat ettiği mil yılın ilk üç ayında % 5.6 artmış. Pandemi döneminde yapılan tasarruflar yüksel alım gücü ile Amerikan halkını şimdilik rahatsız etmiyor. Anma gününde yaşanacak hareketlilik tüketicinin yakıt fiyat artışlarını ne kadar tolere edebileceği yönünde bir işaret olarak da değerlendirilecek. Tüketici yüksek fiyatlar için çok az endişe göstermeye devam ederse, stoklar azalarak fiyatlar yükselmeye devam edecek. EIA verilerine göre, motor benzin tüketiminin Haziran ayında günde 9,12 milyon varile ulaşacağı ve bu yaz için Temmuz ayında günde 9,31 milyon varil ile zirveye ulaşacağı tahmin ediliyor. Talep artarken ülkede rafineri kullanım kapasitesi 2019 sene sonundan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış. Benzin arzının kritik düşük seviyelerde olması beklenmiyor ancak yükselen fiyatlar Dünya genelinde sorun olacak diyebilirim.

Sonuç olarak, ABD başta olmak üzere pandemi sonrası yaz sezonunda güçlü talep ve arz yönlü sıkıntılar bir arada ham petrol piyasası sinsi yükselişini sürdürebilir.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre, 24 Mayıs haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı 8775 kontrat artış ile 432306 kontrat olarak açıklandı. WTI ham petrol piyasasında son 4 haftada fonlar net olarak 6960 kontrat satış yapmışlar. Son derinlik raporundaki pozisyonlanmaya göre fonlar 9 haftanın yüksek seviyesinde uzun pozisyon taşıyorlar. Geçtiğimiz haftalarda derinlik raporuna göre son haftaların düşük seviyesindeki pozisyonlanmadan yukarı yönlü tepki yaşanabileceğini belirtmiştik. 24 Mayıs haftasında 9 haftanın yüksek seviyesinde olunsa da piyasada pozisyon artışı için marj olduğunu söyleyebilirim.

Teknik olarak, Arz yönlü sıkıntıların devam ettiği ortamda SPR rezerv satışları ve Çin başta olmak üzere gelişen ülke piyasalarında talebin gerilemesi WTI ham petrol fiyatlarının 115.00 sınırında kapanış yapmasını sağladı. Yeni haftada 113.00 dolar altında Amerikan tipi ham petrol 110.00 sınırına doğru geri çekilebilir. Yukarıda 116.50 dolar üzerinde kalınması durumunda alıcıların kontrolü ile 120.00 dolar direnci test edilebilir. Öte yanda kısa vadede kararsız bir seyir olmakla birlikte kabaca 100.00 dolar üzerinde kaldığı sürece Mart ayı yüksek seviyesini hedefleyebilir. 

Destekler: 113.50-110.00-105.00

Dirençler: 116.50-117.35-120.00

Analitik verilere göre, 24 Mayıs haftasının derinlik raporunda geçtiğimiz haftaya kıyasla hız kaybetmiş olmakla beraber fonlar 466 kontrat kısa pozisyon kapatmış. Son rapora göre -63126 kontrat ile 51 haftanın yüksek seviyesinde kısa pozisyon taşındığı anlaşılıyor. Mart ayı Rusya-Ukrayna savaşının başladığı tarihten bu yana arada yaşanan tersi hareketlere karşı fonların kısa pozisyon kapama faaliyetini istikrarlı bir şekilde sürdürmesi ile 90 bin kontrat civarında net kısa pozisyon miktarı 63 bin seviyesine geriledi. Avrupa’nın doğalgaz stokları geçtiğimiz seneye kıyasla düşük seviyelerde ve Rusya yaptırımları ile arz yönlü endişeler güncel bu tabloda fonların geri çekilmeleri kısa pozisyon kapama fırsatı olarak görmeleri doğal diyebilirim.

Geçtiğimiz hafta 9.40 dolar yüksek seviyesini gören doğalgaz piyasası teknik olarak aşırı alım bölgesinde seyrediyor. Ancak bu yükseliş temel görünüm ile desteklendi ve bu görünümde henüz bir değişim olmadı. Talebin arttığı bir döneme giriliyor ve ihracat noktaları son dönemde tam kapasiteye yakın çalışıyor. Buna rağmen ABD doğalgaz stokları son 5 yılın ortalamasının %15 altında görünüyor. Yine Avrupa’dan alınan son verilere göre bölgede stok kapasitesi %44 ile %47 olan makul ortalama altında kalıyor. Avrupa’da kış sezonu öncesinde stokların normal seviyelere çıkarılamam ihtimali doğalgaz piyasasındaki geri çekilmeleri limitlerken stratejik doğalgaz arzının bölgede talebi karşılamakta zorlanacağı tahmin ediliyor. Bu tabloya doğalgaz piyasasında fonların Mart 2021’den bu yana net kısa pozisyon taşıdığı gerçeği eklenince piyasada fiyat düşüşleri limitli kalıyor.

Teknik olarak, Geçtiğimiz haftaya 8.07 seviyesinde başlayan yakın vade doğalgazda kapanış 8.72 olarak gerçekleşti. Yeni haftada 8.20 dolar destek iken bu seviye üzerinde kalınırsa fiyatlar 26 Mayıs yükseği olan 9.40 doları tekrar test etmek isteyebilir.

Destekler: 8.20-7.65-7.25

Dirençler: 8.90-9.40-10.00


Ücretsiz Deneme Hesabı