Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 23-05-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


  25 Mayıs 18:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --3.4  mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

SPR salınımı piyasayı dengelemeye yetecek mi?

Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD haftalık stok değişim rakamları piyasa beklentisinin aksine stoklardaki çekilmenin devam ettiği görüldü. Salı günü açıklanan Amerikan Petrol Enstitüsü (API), analist tahminlerinde ham petrol stoklarındaki artışın 1.533 milyon varil olacağı düşünülüyordu. ABD Enerji Bakanlığı 13 Mayıs ile biten haftada Stratejik Petrol Rezervlerinden 5 milyon varil serbest bıraktığını açıklamıştı. Bu gerçekleşmeye rağmen API ham petrol stokları 2.445 milyon varil düştü. Benzin stoklarında 5.102 milyon varil rafineri ürünlerde 1.075 milyon varil artış gerçekleşti. Çarşamba günü açıklanan DOE resmi stok rakamlarında da benzer tablo ile karşılaşıyoruz. Stoklarda haftalık bazda 2.1 milyon varil artış tahmin edilirken 3.4 milyon varil geri çekilme yaşandı. ABD’de stratejik petrol salınıma rağmen stoklarda geri çekilmenin sürmesi talebin güçlü olduğunu ifade ediyor.

Öne çıkan bir başka konu Venezuela’dan ek tedarik sağlanma olasılığıydı. Yetkililerin açıklamalarına göre, Washington müzakerelerin yolunu yumuşatmak için bazı yaptırımları hafifletirken Venezuela Devlet Başkanı Maduro ve ülkenin muhalefetinin müzakerelerin yeniden başladığını duyurmasını bekliyorlar. Salı günü yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın ABD petrol şirketi Chevron’a Maduro hükümetiyle görüşmeleri başlatması için yetki verdiği söylendi. Chevron, dünyanın en büyük ham rezervlerine ev sahipliği yapan Venezuela'da varlığını sürdüren tek ABD petrol üreticisi olarak biliniyor.

Venezula’nın petrol ihracatı artırma potansiyeli Çin ekonomisinin açılması ile artması muhtemel talebi karşılamak için faydalı olabilir. Bilindiği gibi 6 haftadan fazla bir süredir karantina altında olan 26 milyonluk Çin'in en büyük şehri Şanghay’da geçtiğimiz hafta başında karantina kalktı. Bölge 1 Haziran'dan itibaren kademeli olarak normal hayata dönmeyi planlıyor. Bu durum Çin'in karantinayı sona erdirdiği 2020'de görülene benzer bir V şeklinde toparlanma olasılığı ile ham petrol piyasasında alış yönlü eğilimi destekliyor. Şanghay'ın yeniden açılmasının zamanlaması, küresel petrol stoklarının 1987'den bu yana en düşük seviyede olduğu, OPEC+ ve ABD'li kaya gazı üreticilerinin artan sondaj maliyetleri ve yaptırımların Rusya'nın Petrol üretimini ve ihracatını kesintiye uğratma tehdidi nedeniyle üretim artışlarını kısıtlamaya devam ettiği çok önemli bir anda geliyor. Öte yanda Çin’in stratejik rezervlerini artırmak için Rusya’dan iskontolu ham petrol alımı yapmak için görüştüğü haberleri var. Hem hükümet ile hem de doğrudan petrol üreticisi şirketler ile görüşmeler yapılıyor. Alımın miktarı ve anlaşmanın detayı henüz bilinmiyor. Bu taraftaki gelişmeler ile Çin’in Rusya’ya enerji konusundaki bağımlığı artarken Avrupa ve diğerlerinin Rus petrol ithalatına yaptırım getirdiği ortamda jeo-politik öneme sahip bir karar diyebilirim. Mevsimsel olarak yaz aylarında seyahat sezonu ile artan talep ile birleşince küresel SPR salınımı ve Venezuela ve benzeri ülkelerin üretim desteğine rağmen arz/talep dengesi ile Mart ayı yüksek seviyesi olan 130.00 doların yeniden görülme ihtimalini yüksek buluyorum.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre, 10 Mayıs haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı -15659 düşüş ile 409687 kontrat olarak açıklandı. Arada fonların alımlar ile uzun pozisyon artışına gittiği haftalar olmakla beraber genel olarak son iki aylık pozisyonlanmada satışların ağırlıkta olduğunu görüyoruz. Gelinen noktada 52 haftanın düşük seviyesinde pozisyonlanma bu hafta kısa dönem düşünenler için alımların cazip olduğu anlamına geliyor. Ancak Çin başta olmak üzere küresel ekonomik yavaşlama ve talep yönlü endişeler son dönemde  yükselişi frenliyor.

Teknik olarak, Haftanın ilk işlem gününde 114.90 dolar yüksek seviyesini gören WTI ham petrol fiyatları sonrasında arz tarafındaki muhtemel pozitif haber akışı ile geriledi. 25 Mart haftasından bu yana petrolde arzı destekleyen aksiyonlar ile yükselişin önü kesilmiş görünüyor. Öte yanda enflasyon ile mücadele için önemli olan arzı destekleyici politikalara karşı talebin yükseliş eğiliminde kalacağı bir döneme giriliyor. Son haftalarda daha ziyade yuvarlak rakamlar piyasa için önemliydi. Bu hafta için 105.00 dolar üzerinde kaldığı sürece Amerikan tipi ham petrol 115.00 dolar ve üzerinii test etmek isteyebilir.

Destekler: 105.00-103.70-100.50

Dirençler: 110.00-115.00-119.50

Analitik verilere göre, 10 Mayıs haftasının derinlik raporunda doğalgaz piyasasında fonların kısa pozisyon kapama faaliyetinin sürdüğünü ve 8760 kontratlık düşüş ile net kısa pozisyon miktarının -63406 kontrata gerilediği görülüyor. Son dört haftada devam eden alımlar 17363 kontrat iken piyasa halen 49 haftanın yüksek seviyesinde kısa pozisyon taşıyor. Fon raporunun açıklandığı 10 Mayıs tarihinden sonra doğalgaz piyasası yükseliş için zorlanarak düzeltme eğilimi gösterdi. Ancak ciddi bir kısa pozisyon artışı olmadığını belki de bunun bir kısım kurumsal yatırımcı tarafından kısa pozisyon kapama fırsatı olarak görüldüğünü tahmin ederken önemli destek seviyeleri aşağı yönde kırılmadan piyasanın bu eğiliminden uzaklaşma ihtimalinin zayıf olduğunu düşünüyorum.  

Teknik olarak, Önceki raporumuzda 06 Mayıs haftası yüksek seviyesi olan 8.99 dolar görüldükten sonra yaşanan aşağı yönlü hareketin 7.00 dolar altında devam etme ihtimalinden bahsetmiştik. Ancak enerji piyasası ürün grubunun emtia piyasası içinde arz/talep ile elinin kuvvetli olduğunu biliyoruz. Yakın vade doğalgaz geçtiğimiz hafta düşük seviyesi 7.66 dolar görüldükten sonra tekrar alıcıların kontrolüne geçti. Anlaşılan halen net kısa pozisyon taşıyan fonlar geri çekilmeleri alım fırsatı olarak görüyor. Teknik olarak bu hafta 7.70-8.50 dolar aralığının kırılma yönü önemli iken doğalgaz piyasası belirgin bir geri çekilme için istekli durmuyor.

Destekler: 7.70-7.30-6.80

Dirençler: 8.50-8.80-9.35



Ücretsiz Deneme Hesabı