Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 16-05-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


  18 Mayıs 18:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -8.5  mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

SPR salınımı piyasayı dengelemeye yetecek mi?

Önceki raporumuzda Rusya kaynaklı arz yönlü endişelere rağmen Çin başta olmak üzere petrol ithalatında başı çeken ülkeler kaynaklı talebin gerileme ihtimalinden bahsetmiştik. Son iki haftada ham petrol piyasasında yaşanan aşağı yönlü hareketi bu beklenti ile ilişkilendirebiliriz.

Öte yanda Uluslararası Enerji Ajansı önderliğinde ülkelerin strateji petrol rezervlerinden salınımı arz/talep dengesini yönelik olumlu bir adımdı ve piyasada karşılığını buldu. Bu anlamda geçtiğimiz hafta açıklanan ABD ham petrol stokları stratejik rezervlerden rekor petrol salınımı ile 8.5 milyon varil artarak 424,2 milyon varile yükseldi. Ham petrol stoklarındaki artış, ABD Stratejik Petrol Rezervi'nden 7 milyon varil serbest bırakılması ve ihracattaki düşüşün birleşiminden kaynaklandı. ABD yönetimi haftalar öncesinde benzin fiyatlarını düşürmek için stratejik rezervlerden satış açıklaması yapmıştı. ABD için önemli olan Cushing Oklohoma teslimat merkezinde olan petrol stoklarının ise 587 bin varil düştüğü açıklandı. Yine EIA raporuna göre ABD ham petrol ithalatı net olarak günlük 632 bin varil arttı. Son açıklanan rapora göre rafineri kullanım kapasitesi geçtiğimiz hafta 1,6 puan artış ile %90 seviyesine ulaştı. Üretimde olan rafineriler yüksek talebi karşılamak için çabalarken ürün stoklarında düşüş gözleniyor. Benzin stokları 6 Mayıs haftasında 3.6 milyon varil düşerek 225 milyon varile geriledi. Mevsimsel olarak seyahat sezonunda benzin talebinin zirve yaptığı dönemdeyiz. Benzin stokları yanında dizel ve ısıtma yağını içeren damıtılmış ürün stokları, 913.000 varil azalarak 104 milyon varile düştü ve şimdi 2005'ten bu yana en düşük seviyesinde bulunuyor. Kısaca ABD’nin Stratejik petrol rezervlerinden yaptığı rekor salınıma ülke içindeki talep güçlü ve rafineri ürün stokları tarihi düşük seviyelerde geziniyor. ABD’nin stratejik stoklara transfer kararı fiyatlarda yükselişi sınırlandırması açısından önemli ancak mevsimsel etkiler ile talep güçlü ve tam anlamı ile yüksek fiyatlar ve enflasyona çare olacak gibi görülmüyor.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre, 10 Mayıs haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı -15659 düşüş ile 409687 kontrat olarak açıklandı. Arada fonların alımlar ile uzun pozisyon artışına gittiği haftalar olmakla beraber genel olarak son iki aylık pozisyonlanmada satışların ağırlıkta olduğunu görüyoruz. Gelinen noktada 52 haftanın düşük seviyesinde pozisyonlanma bu hafta kısa dönem düşünenler için alımların cazip olduğu anlamına geliyor. Ancak Çin başta olmak üzere küresel ekonomik yavaşlama ve talep yönlü endişeler son dönemde  yükselişi frenliyor.

Teknik olarak, Son haftalarda gözlenen momentum kaybına rağmen WTI ham petrol yükseliş eğilimini koruyor. Geçtiğimiz haftanın ilk yarısında talep yönlü endişeler ve ABD de artan haftalık stok rakamları Amerikan tipi ham petrol fiyatlarının 98.20 dolar düşük seviyesine gerilemesine sebep oldu. Ancak hafta ortasından itibaren yaşanan yükseliş ve 105.00 dolar üzerinde kapanış ile bu hafta 110.00 dolar önemli bir sınır olarak görülüyor.  Ham petrol için geçtiğimiz haftanın destek bölgesi 102.50-105.00 aralığı iken yukarıda 110.00 dolar üzerinde kademeli olarak yükselişin devamı gelebilir. 

Destekler: 105.00-102.50-100.00

Dirençler: 110.000-113.00-116.65 

Analitik verilere göre, 10 Mayıs haftasının derinlik raporunda doğalgaz piyasasında fonların kısa pozisyon kapama faaliyetinin sürdüğünü ve 8760 kontratlık düşüş ile net kısa pozisyon miktarının -63406 kontrata gerilediği görülüyor. Son dört haftada devam eden alımlar 17363 kontrat iken piyasa halen 49 haftanın yüksek seviyesinde kısa pozisyon taşıyor. Fon raporunun açıklandığı 10 Mayıs tarihinden sonra doğalgaz piyasası yükseliş için zorlanarak düzeltme eğilimi gösterdi. Ancak ciddi bir kısa pozisyon artışı olmadığını belki de bunun bir kısım kurumsal yatırımcı tarafından kısa pozisyon kapama fırsatı olarak görüldüğünü tahmin ederken önemli destek seviyeleri aşağı yönde kırılmadan piyasanın bu eğiliminden uzaklaşma ihtimalinin zayıf olduğunu düşünüyorum.  

Teknik olarak, Geçtiğimiz haftaya 7.84 dolar ile başlayan doğalgaz piyasası düzeltem eğilimini devam ettirerek 8.00 dolar altında kapanış yaptı. Son iki haftada yaşanan düzeltmenin orta vadeye yayılması için 6.50 dolar altında fiyatlama gerekiyor. Geçtiğimiz haftanın düşük seviyesi 6.43 iken 8.00 dolara yakın kapanış ile piyasa şimdilik iki haftalık bir düzeltme yapmış ve trende geri dönmek istiyor görüntüsünde. Bu hafta 8.30 dolar üzerinde 8.70 direnci test edilebilir. Aşağıda 7.40 ve 6.50 destek olarak takip edilebilir. 

Destekler: 7.40-6.50-5.80

Dirençler: 8.30-8.70-9.00



Ücretsiz Deneme Hesabı