Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 09-05-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


  11 Mayıs 18:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -1.3  mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Çin ekonomisi ve talep yönlü endişeler trendi zorluyor...

Avrupa Komisyonu'nun Rus ham petrolüne ambargo koyma kararına ile ham petrol fiyatları geçtiğimiz hafta yükseliş yönünde eğilim gösterdi. Avrupa Birliği altı ay içinde ham petrol ambargosu da dahil olmak üzere Rusya'ya karşı yeni yaptırım planlarını açıkladı. Reuters'e göre, 27 AB ülkesinin oybirliğiyle desteğe ihtiyacı olan yaptırım önerisi, 2022 yılı sonuna kadar Rus rafine ürünleri ithalatının aşamalı olarak durdurulmasını ve Rus petrolünün nakliyesi için tüm nakliye ve sigorta hizmetlerinin yasaklanmasını da içeriyor.

Öte yanda Çin'in COVID-19 nedeniyle kapanması nedeniyle talep hala bir endişe kaynağı, ancak koşullar istikrarlı görünüyor ve belki de kısıtlamaları beklenenden daha erken kaldırmaya yaklaştırıyor. Bununla birlikte, karantinalar ekonomiye, özellikle de hizmetler sektörüne zarar verdi.
Çin'in imalat PMI imalat sanayi endeksi beklenenden daha düşük geldi. Aynı zamanda Çin'in hizmet sektörü faaliyetinin Nisan ayında rekor düzeyde daralma kaydettiği hafta içindeki veriye yansıdı. İmalat ve servis sektöründeki daralmanın sorumlusu covid kısıtlamaları olarak görülüyor. İki zayıf PMI raporunun kombinasyonu talep üzerinde baskı oluşturuyor.

Bu haftaki Amerikan Petrol Enstitüsü (API) ve ABD Enerji Bilgi İdaresi (EIA) haftalık envanter raporu, karışık sonuçlar verdi. ABD ham petrol arzı, hükümetin Stratejik Petrol Rezervinden petrol çıkarmaya devam etmesi nedeniyle muhtemelen yükseldi. Ancak Avrupa'nın ABD rafine ürünlerine, özellikle damıtılmış ürünlere olan talebi güçlü kalmaya devam ediyor. Rafinerilerin arz ihtiyacı olan dünyaya yakıt ihracatını artırmaya devam etmesiyle damıtık ve benzin stokları geriledi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve ardından ABD ve müttefiklerinin Rus petrolünün ithalatını kısıtlamaya yönelik hamleleri, dünya çapında arzı sıkılaştırdı. Bu durum ABD rafine ürün ihracatına olan ilgiyi artırdı.

Sonuç olarak, arz yönlü kısıtlama haberlerine karşı Çin kaynaklı talep yönlü endişeler fiyatlarda yükselişi limitlemiş görünse de ham petrol piyasası yükseliş eğilimini koruyor.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre, 03 Mayıs haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı 5428 kontrat artış ile 425346 kontrat olarak açıklandı. WTI ham petrol piyasasında Nisan ayı içinde daha ziyade satış tarafında olan fonlar son iki haftada alış tarafındaydı. Böylece 15 gün öncesinde 52 haftanın düşük seviyesinde olan pozisyonlanma son raporda 4 haftanın yüksek seviyesine çıkmış oldu. Bir önceki analizimizde 52 haftanın düşük seviyesinde pozisyonlanma ile ham petrol piyasasının negatif haber akışına duyarlı olduğunu belirtmiştik. Geçtiğimiz iki haftada Rusya'dan ham petrol tedarikinde Avrupa'nın yaptırımları ile alış yönlü eğiim vardı. Ancak Çin başta olmak üzere küresel ekonomik yavaşlama ve talep yönlü endişeler son dönemde  yükselişi frenliyor.

Teknik olarak, Rusya-Ukrayna savaşının başladığı haftada 130.50 dolar yüksek seviyesini gören WTI ham petrol arz yönlü endişeleri azaltmaya yönelik birden fazla çaba ile geçtiğimiz hafta 110.00 dolar sınırında kapanış yaptı. Hafta içinde gelişen haber akışı fiyatlarda yukarı yönlü haraketi destekler nitelikteydi. Bu hafta talep yönlü endişelerin piyasaya yön vermesi muhtemel iken güçlü dolar baskısı ile ham petrol piyasası geçtiğimiz haftaya benzer şekilde 110.00 dolar üzerinde kalmakta zorlanabilir. 

Destekler: 107.75-106.00-104.70

Dirençler: 111.00-113.00-115.00

Analitik verilere göre, 03 Mayıs haftasının derinlik raporunda doğalgaz piyasasında fon net kısa pozisyon miktarı 1241 kontrat artış ile -72166 kontrat seviyesine yükseldi. Bun arağmen son 4 haftalık pozisyon değişimine bakınca toplamda 16796 kontrat ile kısa pozisyon kapama faaliyeti gözleniyor. Piyasada çoğunluğun telafuz ettiği 10.00 dolar seviyesine yaklaşınca kısa vadeli aşağı bir düzeltme yaşandı. Ancak mevcut Rusya arzına ilişkin endişeler ile arz/talep dengesi yükselişi destekliyor. Bu nedenle piyasa kısa dönem denge arayışı ardından yönünü tekrar yukarı çevirebilir. 42 haftanın yüksek seviyesinde kısa pozisyon miktarı ile derinlik raporu yukarı yönlü hareketi destekler nitelilkte diyebilirim. 

Teknik olarak, Geçtiğimiz hafta içinde 8.99 dolar yüksek seviyesini gören doğalgaz fiyatları sonrasında yaşanan satışlar ile haftayı 8.04 dolar seviyesinde kapattı. Son dört haftada aşırı alım bölgesinde görünen piyasa 22 Nisan haftası hariç haftalık bazda artılar ile yoluna devam ederken trend içinde yorulma emareleri olduğunu söyleyelim. Buna rağmen haftalık kapanışın 6.50 dolar altında olmadığı ortamda piyasa yükseliş eğilimini koruyabilir. 

Destekler: 7.80-7.35-6.75

Dirençler: 8.50-8.90-9.25



Ücretsiz Deneme Hesabı