Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 25-04-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


 27 Nisan  18:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --8.4  mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Ham petrol talep yönlü endişelere teslim oluyor...

18 Nisan tarihinde 109.81 dolar yüksek seviyesini gören WTI ham petrol fiyatları haftanın geri kalanında satıcılı bir seyir izledi. Ham petrol piyasası yaklaşan FED toplantısı öncesinde yükselişin devamını destekleyen temel gelişmeleri satın almakta zorlanıyor.

Ham petrol piyasasında fiyatlarda yükselişi destekleyen gelişmeleri sıralayacak olursak;

ABD ham petrol stokları, ihracatın iki yılın en yüksek seviyesine yükselmesi nedeniyle geçen hafta keskin bir şekilde düştü. ABD stratejik rezervlerinden ham petrol piyasasına 4,7 milyon varil enjekte ederken ülkenin ihracatında 4,3 milyon varil artış gerçekleşti. ABD’de ihracat Mart 2020’den bu yana en yüksek seviyeye çıkarken ithalat 2021’den bu yana en düşük seviyesinde, kısaca SPR satışlarının stoklar üzerinde etkili olmadığını görüyoruz. Bu ihracatlar, Beyaz Saray'ın genel olarak benzin fiyatlarını düşürme çabalarının bir parçası olarak ABD stratejik rezervlerinden 4,7 milyon varil enjeksiyonu dengeledi. Sonuç olarak, ham petrol stokları, analistlerin 2,5 milyon varillik artış beklentilerine kıyasla, 15 Nisan'da sona eren haftada 8 milyon varil azalarak 413,7 milyon varile geriledi.

Fiyatlarda yükselişi destekleyen bir başka gelişme hafta ortasında Libya'nın büyük alanlar ve ihracat terminalleri üzerindeki ablukalardan dolayı petrol üretiminde günde 550 bin varilden fazla düşüş olduğu haberiydi. Kısa vadede Libya kaynaklı arz yönlü sıkıntı Rusya’nın ardından piyasanın dengesini bozar nitelikteydi.

Ham petrol piyasasında fiyatlarda düşüşü destekleyen gelişmelere bakacak olursak;

IMF’in Salı günü yayımladığı raporda Küresel Büyüme tahminini düşürmesi öne çıkıyor. Uluslararası Para Fonu Salı günü Rusya Ukrayna savaşını gerekçe göstererek küresel ekonomik büyüme tahminini neredeyse tam bir puan düşürdü ve enflasyonun artık birçok ülke için 'açık ve mevcut bir tehlike' olduğu konusunda uyardı. IMF, son Dünya Ekonomik Görünümü raporunda, savaşın enflasyonu daha da artırmasının beklendiğini belirterek, Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarının enerji ihracatını hedeflemek için daha da hafifletilmesinin küresel üretimde bir başka büyük düşüşe neden olacağı konusunda uyarıda bulundu. Bu yıl ikinci kez tahminlerini düşüren kurum, savaşın doğrudan etkileri nedeniyle artık hem 2022'de hem de 2023'te Ocak tahmininden sırasıyla 0,8 ve 0,2 puanlık bir düşüşle %3,6'lık bir küresel büyüme öngördüğünü söyledi.

İkinci olarak, yaklaşan FED toplantısı ve 50 baz puanlık faiz artırım beklentisi geliyor. Faiz artırım beklentisi ile güçlenen ABD Doları deniz aşırı ülkeler için petrolü daha pahalı hale getiriyor. Paranın en iyi ödüllendirildiği yere gittiği göz önüne alındığında, ABD faiz oranlarındaki bir artış muhtemelen ABD dolarını güçlendirecektir. Bu da, petrolün net ithalatçılarının yerel para birimlerinde satın alma maliyetini daha pahalı hale getirecek ve ürünün kilit küresel alıcılarından gelen talep üzerine daha fazla fren görevi görecektir.

Çin ve Hindistan başta olmak üzere büyük küresel alıcılardan gelen talebin düşmesine ilişkin endişeler, yeni bir İran 'nükleer anlaşma' beklentisi ve siyasi ve ekonomik gelişmeler de dahil olmak üzere çok sayıda düşüş faktörü petrol fiyatı üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. ABD Merkez Bankası'nın üst düzey üyelerinden gelen faiz oranları artışlarına ilişkin bu tür şahin açıklamalar, genellikle tüm finansal piyasalar tarafından, para maliyetini artırarak artan yurtiçi enflasyonist baskılarla mücadele etmek için potansiyel olarak uzun vadeli ortak bir çabanın işareti olarak görülüyor. O halde, dünyanın dört bir yanındaki önde gelen ham petrol ithalatçıları, Powell'ın bu açıklamasını, ABD'nin sürdürülebilir faiz artışı programının bir işareti olarak görebilir ve bu da onları petrol ithalatları için giderek artan yerel para maliyetleriyle karşı karşıya bırakır. Sonuç olarak, daha güçlü Dolar yerel para birimleri cinsinden petrolü daha pahalı hale getiriyor

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre, 19 Nisan haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı -9009 kontrat düşüş ile 414278 kontrat olarak açıklandı. WTI ham petrol piyasasında son 4 haftada fonlar net olarak -15596 kontrat satış yapmışlar. Son derinlik raporundaki pozisyonlanmaya göre fonlar 52 haftanın düşük seviyesinde uzun pozisyon taşıyorlar. WTI ham petrol fiyatlarında 130.00 dolar/varil seviyesi görüldükten sonra arz yönlü sıkışıklığı bertaraf etmek adına EIA ve ABD’nin rezervlerden yapmayı taahhüt ettiği satışlar ile yükseliş kısa vadede kontrol altına alınmış gibi görünüyor. Öte yanda son haftaların düşük seviyesinde net uzun pozisyon miktarı ile her negatif haberin alıcıları cesaretlendireceğini unutmayalım.

Teknik olarak, Haftanın ilk işlem gününde 109.81 dolar yüksek seviyesini gören WTI ham petrol fiyatları sonrasında talep yönlü endişeler ile geriledi. 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 100.00 aynı zamanda psikolojik önemli bir destek seviyesi ve bu seviye altında piyasa 11 Nisan düşük seviyesi 93.00 dolara doğru geri çekilme eğiliminde olabilir. Yukarıda 105.00 dolar üzerinde 110 dolar hedef iken piyasada geçtiğimiz haftaya benzer karışık bir seyir olacağını tahmin ediyorum.

Destekler: 100.00-96.00-93.00

Dirençler: 105.50-107.60-110.00

Analitik verilere göre, 19 Nisan haftasının derinlik raporunda fonlar 11318 kontratlık kısa pozisyon kapatmış. Son dört haftada toplamda 11318 kontratlık kısa pozisyon kapanmış ve 40 haftanın yükseğinde kısa pozisyon taşınıyor.  Ham petrol piyasasında ABD’nin stratejik petrol rezervlerinden satış kararı piyasayı dengeledi. Ancak doğalgaz piyasasında Rus gazının ticareti ve temini konusunda belirsizlikler sürerken benzer dengelenme için zamana ihtiyaç duyulduğunu söyleyebilirim.

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde 8.06 dolar yüksek seviyesini gören doğalgaz piyasasında kapanış 6.53 olarak gerçekleşti. Rusya-Ukrayna savaşı etkisi ile ABD Doğal Gaz fiyatları 2022 yılının ilk çeyreğinde nerede ise ikiye katladı. Öncesinde olan talep te eklenince fiyatlar son 13 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak geçtiğimiz hafta 8.06 dolar yüksek seviyesi ardından kısa vadede aşırı alım bölgesinde olan piyasanın satıcıların kontrolüne geçtiği anlaşılıyor. 

Teknik olarak, Geçtiğimiz 6 haftanın 5’ini arz yönlü sıkıntıların etkisi ile yükseliş eğiliminde geçiren yakın vade doğalgaz aşırı alım bölgesinden gelen satışlar ile haftayı 6.53 dolar seviyesinde kapattı. Yeni haftada kısa vadeli düzeltme eğiliminin devam edeceğini ve piyasanın 6.50 dolar altında 5.90 dolar seviyesi doğru geri çekilme eğiliminde olacağını düşünüyorum. 

Destekler: 6.25.5.90-5.65

Dirençler: 7.00-7.35-7.70



Ücretsiz Deneme Hesabı