Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 11-04-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


13 Nisan  18:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -2.4  mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Ham petrol yeni bir hamle yapabilecek mi?

WTI ham petrol ABD başta olmak üzere ülkelerin Stratejik Petrol Rezervlerini serbest bırakma planları ile son iki haftayı kayıplar ile geçirdi. Mayıs ayı FED toplantısı ve 50 baz puanlık faiz artırım beklentisi ile güçlenen ABD Dolarının da geçtiğimiz hafta piyasada talebi baskıladığı anlaşılıyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından küresel petrol fiyatlarını soğutmayı amaçlayan acil durum stoklarından 120 milyon varil ham petrol ve petrol ürünlerinin serbest bırakılmasına üyelerin katkılarını listeledi. Amerika 60 milyon varillik salınım listede ilk sırada yer alıyor. Listede sanayileşmiş 31 ülke yer alırken bu karar bir ay içinde alınan ikinci karar olarak görülüyor. Uluslararası Enerji Ajansı geçmişte dört kez koordineli ham petrol salınımı kararı almıştı.

ABD Stratejik Petrol Rezervleri son verilerde 564.580 milyon varil ile Nisan 20022den bu yana en düşük seviyesine geriledi. 2002 yılındaki rakamlara bakıldığında ABD’de günlük petrol üretimi 5.86 ile 5.93 milyon varil arasındaydı. Şimdilerde ülkenin günlük petrol üretimi 11.8 milyon varil iken Mart 2020 tarihinde ABD günlük 13.1 milyon varil petrol üretimine ulaşmıştı. Pandemi sonrasında 2020 yılı ortalarına doğru ABD petrol üretimi günlük 11.00 milyon varile gerilemiş ve 2021 başlarına kadar üretimde gözle görülür bir yükseliş yaşanmamıştı. Kasım 2021 tarihinde ülkede günlük üretimi 11.6-11.8 milyon varil ile yeni bir platoya ulaştı. Anlaşılan o ki petrol üretimi keskin bir şekilde düşerse eski üretim rakamlarına ulaşmak zaman alıyor. 2020 yılındaki kapanma dönemi ardından tesislerin tekrar üretime başlaması için gerekenler için maliyetin yüksek olması yanında o dönemde düşük fiyatlar enerji şirketlerinin mali yapılarını güçlendirmesini güçleştirdi. 2020 senesi boyunca yüksek boyutta zarar yazan enerji şirketler şimdilerde daha iyi durumda olsa da yatırımlarını hızlandırmaktan imtina ediyorlar. Bu durum ABD’nin pandemi öncesi yakaladığı günlük 13.1 milyon üretim rakamını zorlaştırıyor.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre, 05 Nisan haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı -1344 kontrat düşüş ile 428530kontrat olarak açıklandı. WTI ham petrol piyasasında son 4 haftada fonlar net olarak -17665 kontrat satış yapmışlar. Son derinlik raporundaki pozisyonlanmaya göre fonlar 52 haftanın düşük seviyesinde uzun pozisyon taşıyorlar. WTI ham petrol fiyatlarında 130.00 dolar/varil seviyesi görüldükten sonra arz yönlü sıkışıklığı bertaraf etmek adına EIA ve ABD’nin rezervlerden yapmayı taahhüt ettiği satışlar ile yükseliş kısa vadede kontrol altına alınmış gibi görünüyor. Öte yanda son haftaların düşük seviyesinde net uzun pozisyon miktarı ile her negatif haberin alıcıları cesaretlendireceğini unutmayalım.

Teknik olarak, 07 Nisan düşük seviyesi 93.81 iken haftanın kapanışı 98.26 dolar/varil olarak gerçekleşti. 93.81 dolar seviyesinden gelen alımlar kısa vadede piyasanın daha düşük seviyeler için görmek istemediği izlenimi veriyor. Yeni haftada 50 günlük üssel hareketli ortalaması olan 99.20 dolar üzerinde WTI ham petrol 100.00 dolar üzerine yerleşebilir. 102.50 dolar bir sonraki direnç seviyesi olarak takip edilebilir.

Destekler: 93.80-92.30-90.00

Dirençler: 99.20-100.70-102.50

Analitik verilere göre, 05 Nisan haftasının derinlik raporunda geçtiğimiz haftaya kıyasla hız kaybetmiş olmakla beraber fonlar 592 kontrat kısa pozisyon kapatmış. Son rapora göre -91495 kontrat ile 31 haftanın yüksek seviyesinde kısa pozisyon taşındığı anlaşılıyor. Ham petrol piyasasında ABD’nin stratejik petrol rezervlerinden satış kararı piyasayı dengeledi. Ancak doğalgaz piyasasında Rus gazının ticareti ve temini konusunda belirsizlikler sürerken benzer dengelenme için zamana ihtiyaç duyulduğunu söyleyebilirim.

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde 6.53 dolar yüksek seviyesini gören doğalgaz piyasasında kapanış 6.27 olarak gerçekleşti. Rusya-Ukrayna savaşı etkisi ile ABD Doğal Gaz fiyatları 2022 yılının ilk çeyreğinde nerede ise ikiye katladı. Öncesinde olan talep te eklenince fiyatlar son13 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Fiyatlardaki olağanüstü artış fiyatların daha yükseleceği yönünde beklenti oluştururken yaza kadar 10 dolar görülebilir beklentisi içinde olan piyasa oyuncuları Rusya-Ukrayna savaşı sona ermedikçe satış tarafında olmakta tereddüt ediyor.

Biraz daha detaya inersek emtia piyasası genelinde yükseliş beklentisinin devam ettiğini görüyoruz. Alüminyum, Bakır, Lityum, Platin, Paladyum, Uranyum, Çinko, Kahve, Buğday ve Kereste fiyatları aynı dönemde tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı. Metallerden enerjiye, egzotiklere kadar toplam 27 Emtia, 2022'nin ilk çeyreğinde astronomik iki ila üç haneli kazançlar kaydetti. Bu durum önümüzdeki 10 seneye damga vuracak emtia süper döngüsünün ilk aşaması olabilir.

Teknik olarak, Geçtiğimiz hafta genelinde kısa pozisyon kapama faaliyeti ile alıcıların kontrolü gözlendi. Bu hafta 5.90 seviyesi üzerinde piyasada alıcıların kontrolü devam ediyor demektir. Öteden beri söylediğimiz gibi mevcut temel görünüm içinde yüksek net kısa pozisyon miktarı ile doğalgaz piyasası kısa pozisyon açılmayacak piyasalardan biri olmayı sürdürüyor.

Destekler: 6.15-5.90-5.60

Dirençler: 6.50-6.80-7.35


Ücretsiz Deneme Hesabı