Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 04-04-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


06 Nisan  18:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --3.4  mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Ham petrol yeni bir hamle yapabilecek mi?

Rusya- Ukrayna savaşı ve Rusya’ya getirilen yaptırımlar ile Rusya’nın günlük ham petrol ihracatının günlük 3 milyon varil seviyesine gerileyeceği tahminlerinden bahsetmiştik. ABD ve Avrupa yaptırımlar konusunda kararlı ve uzun süre de bu kararlılığı korumaya niyetli davranış sergiliyor. Bu durum öncesinde OPEC+ in üretimi artırma konusunda temkinli tavrı ile birleşince 2022 yılının geri kalanında ham petrol piyasasının açık vermesi kaçınılmaz oluyor. 2020 pandemi dönemi sonrasında tam da Küresel ekonomi rayına girmişken ve mevsimsel olarak petrol talebinin artacağı yaz aylarına girerken bu durum enflasyonist bir darbe oldu.

OPEC+ 01 Nisan tarihinde yaptığı toplantıda Mayıs ayında ham petrol üretimini günlük 432 bin varil artırmakla yetindi. Hal böyle olunca EIA’ın öncesinde yaptığı ham petrol stoklarından salınım haberlerine ABD ile bir yenisi eklendi. Başka Biden ülkenin ekonomik koşullarının iyi gittiği ortamda yüksek benzin fiyatlarına kayıtsız kalamadı. Perşembe günü, ABD Başkanı Joe Biden, Mayıs ayından başlayarak altı ay boyunca ABD Stratejik Petrol Rezervinden (SPR) günde 1 milyon varil (bpd) bugüne kadarki en büyük salınımı duyurdu. Ham petrol piyasası bu denli önemli bir gelişmeye kayıtsız kalmaz iken Mayıs vade ham petrol fiyatları haftayı 100.00 dolar altında kapattı.

18 Mart haftasında görülen 130.00 dolar seviyesi ardından petrol piyasası kağıt üstündeki negatif haberleri kaile alma eğiliminde görünüyor. Öte yanda SPR rezervlerinden salınımın uzun vadede etkili olacağı konusunda şüpheliyim.
Talep güçlü ve ABD’de haftalık stok rakamlarında geri çekilme sürüyor. 'ABD'nin açıklaması, Rusya’ya yaptırımlar bitse de alıcıların alımları reddetmesi nedeniyle günlük 3 milyon varil Rus petrolünün kapatılacağı beklentilerine kıyasla sönük kalıyor.'

Geçtiğimiz hafta boyunca düşüş eğiliminde olan WTI ham petrol yükselişin devamı için kararsız iken bu hafta karar haftası olabilir. Büyük bir hamle ile ya buradan yeni bir ralli yapacak ve ya yükseliş çizgisinin altına inerek 90.00 dolar seviyesine doğru geri çekilecek. Bekleyip göreceğiz!

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre, 29 Mart haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı -20051 kontrat düşüş ile 429874 kontrat olarak açıklandı. WTI ham petrol piyasasında fiyatların yükseldiği son 4 haftada fonlar net olarak -550690 kontrat satış yapmışlar. Son derinlik raporundaki pozisyonlanmaya göre fonlar 52 haftanın düşük seviyesinde uzun pozisyon taşıyorlar. WTI ham petrol fiyatlarında 130.00 dolar/varil seviyesi görüldükten sonra arz yönlü sıkışıklığı bertaraf etmek adına EIA ve ABD’nin rezervlerden yapmayı taahhüt ettiği satışlar ile yükseliş kısa vadede kontrol altın alınmış gibi görünüyor. Öte yanda son haftaların düşük seviyesinde net uzun pozisyon miktarı ile her negatif haberin alıcıları cesaretlendireceğini unutmayalım.

Teknik olarak, Mayıs vadeli WTI ham petrol 28 Mart tarihinde gördüğü 112.93 yüksek seviyesi ardından satış yönlü eğilim içindeydi. ABD’nin SPR rezervlerinden günlük 1 milyon satış yapacağını açıklaması ile haftanın son iki işlem gününde sert satışlar yaşandı ve kapanış 99.27 dolar olarak gerçekleşti. Bu hafta 100 dolar üstü ve ya altı piyasanın nerede yerleşmek istediği netleşecektir. Teknik olarak, 97.40 dolar seviyesini önemsiyoruz bu seviyenin altında 18 Mart haftası düşüğü 92.20 test edilebilir.

Destekler: 97.40-95.00-92.20

Dirençler: 102.50-104.75-107.80

Analitik verilere göre, 29 Mart haftasının derinlik raporunda geçtiğimiz haftaya benzer şekilde fonları kısa pozisyon kapama eğilimine olduğunu görüyoruz. Vadeli ve opsiyon piyasasında fonlar geçtiğimiz hafta 14300 kontrat kısa pozisyon kapatmış. Ham petrol piyasasında ABD’nin stratejik petrol rezervlerinden satış kararı piyasayı dengeledi. Ancak doğalgaz piyasasında Rus gazının ticareti ve temini konusunda belirsizlikler sürerken benzer dengelenme için zamana ihtiyaç duyulduğunu söyleyebilirim.

Rusya’nın doğalgaz boru hattı ile yapılan sevkiyatı devam ederken 01 Nisan itibari ile doğalgaz ticaretini Rus Rublesi ile yapacağını açıklaması işleri karıştırdı. Öteden beri bu piyasanın kısa pozisyon açılmayacak piyasalardan biri olduğunu düşünüyorum. Avrupa’nın doğalgazı başka ülkelerden ikame etmesi güç iken bu yönde çabalar da var. ABD limanlarından Avrupa’ya tankerler ile doğalgaz sevkiyatı yapılıyor ancak bu sadece limitli bir talebi karşılıyor Diğer tarafta, temiz enerji ihtiyacı ile Çin’in kömürden doğalgaza geçici ile artan LNG talebi yanında ABD’de doğalgaz stokları son beş yılın yüzde 17 altında olduğunu unutmayalım.

Teknik olarak, Geçtiğimiz hafta genelinde kısa pozisyon kapama faaliyeti ile alıcıların kontrolü gözlendi. Bu hafta 5.35 desteği üzerinde yükseliş eğiliminde olacağını tahmin ettiğim piyasada geçtiğimiz haftanın yükseği 5.83 dolar üzerinde 6.00 dolar hedef olabilir.

Destekler: 5.50-5.35-4.95

Dirençler: 5.83-6.00-6.25


Ücretsiz Deneme Hesabı