Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 28-03-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


30 Mart 18:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --2.5  mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Ham petrol piyasası tarihi bir sınav veriyor...

Ham petrol piyasası 14 Mart tarihinde başlayan ve WTI ham petrol fiyatlarını 93.50 dolar/varil düşük seviyesini taşıyan 3 günlük düzeltme hareketi ile yetinerek yükseliş eğilimine döndü. Rusya-Ukrayna savaşının ham petrol piyasası üzerindeki yarattığı arz yönlü sıkıntılar ile Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Nisan ayında Rusya ham petrol ihracatında günlük 2 milyon varil düşüş öngörüyor. Öncesinde piyasa arz yönlü sıkıntılar yaşarken hafta içinde CPC boru hattı ile yapılan Rus ve Kazak ham petrol ihracatının kesintiye uğradığı haberi fiyatlarda yükselişi destekledi. Ek olarak, haftalık stok değişim rakamlarında Amerikan Petrol Enstitüsü'nden (API) gelen son veriler, ABD ham petrol stoklarının 18 Mart'ta sona eren haftada 4,3 milyon varil düştüğünü gösterdi. Aynı şekilde resmi stok rakamlarında da 2,3 milyon varil düşüş var. Son beş senenin altında stok rakamları ile ABD tarafındaki talebin güçlü kaldığını anlıyoruz.

ABD ve İngiltere Rus petrolüne yasak getirdi ve birçok ABD ülkesi yasağı destekliyor. Yine de, birkaç kilit oyuncu (özellikle Almanya ve Macaristan) karşı çıkıyor ve bir kararın oybirliği ile alınması gerekiyor. Geçtiğimiz hafta içinde Japonya’nın en büyük rafinerisi (Eneos) Rusya’dan petrol alımına ilişkin yeni kontrat yapmayacağını duyurdu. Çin tarafına gelince rafinerilerin Rusya’dan alıma devam ettiği ve hatta iskontolu alım için pazarlıkların yapıldığı haberleri basında yer alıyor.

Kuşkusuz haftaya damgasını vuran gelişme ABD Başkanı Putin’in dost olmayan ülkeler ile yapılacak olan gaz ticaretinin Rus Rublesi cinsinden yapacağı açıklamaydı. Almanya ve İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin Rus gazına olan bağımlılığı düşünülünce tüm kartlar açılıyor diyebilirim. Almanya'da Putin karşıtı kamuoyu hissiyatı derinlere inerken, politika yapıcılar kamuoyunu Rus petrol kaynaklarını kapatarak ekonomik bir patlama olasılığına karşı dengelemeye çalışan bir kaya ile zor bir yer arasında sıkışıp kaldılar.

Öte yanda tam da bu ortamda önemi artan İran tarafında ham petrol piyasası için pozitif denebilecek gelişmeler yaşanıyor. ABD'nin İran Devrim Muhafızları Kolordusu için 'yabancı terör örgütü' tanımını kaldırmaya hazır olduğu bildirilen yeni bir İran anlaşması olasılığı hakkında da spekülasyonlar var. İran'ın günlük yaklaşık 1,3 milyon varillik üretim artışı, normal şartlar altında petrol fiyatını vurabilir, ancak Rusya'dan kaybedilebileceklerin yalnızca bir kısmını temsil ediyor.

Stratejik bir emtia olan ham petrol piyasası tarih tekerrürden ibareti doğrularcasına yine önemli bir sınav veriyor. Negatif ya da pozitif bir anda sürpriz gelişmeler olabilir anlamak güç bu nedenle küçük yatırımcı için en makul olanı teknik olarak fiyatları takip etmek olabilir. Muhtemelen bu hafta da ham petrol piyasasındaki karmaşa devam edecek.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre,

WTI ham petrol CFTC derinlik analizi;  Analitik verilere göre, 15 Mart haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı -38748 kontrat düşüş ile 446195 kontrat olarak açıklandı. WTI ham petrol piyasasında fiyatların yükseldiği son 4 haftada fonlar net olarak -4047 kontrat satış yapmışlar. Geçtiğimiz iki haftanın derinlik raporunda alış tarafında olan fonların 130.00 dolar/varil seviyesi ardından satışa geçtiğini görüyoruz. Ancak bu satış eğiliminin devam edeceği konusu kuşkulu 446195 kontrat yüksek bir pozisyon miktarı gibi görünse de rekor seviyeden uzak ve piyasada alış yönlü marj bulunuyor. Gelişmelerin takip eden kurumsal yatırımcı 17 Mart tarihinde ilk sinyali verdiği gibi hızlı bir şekilde alış tarafına geçerek fiyatları yukarı taşıyabilir. 

Teknik olarak, Piyasa yükselmeye devam ettikçe 125 dolar civarında sonra 130 dolar etrafında direnç ile karşılaşabilir. Görünen o ki, kısa vadeli geri çekilmeler, değere ve tabii ki piyasanın bu kadar uzun süredir yükselişte olduğu gerçeğine dayalı olarak, yatırımcılar için alım fırsatı olmayı sürdürüyor.

Destekler: 109.50-106.50-102.30

Dirençler: 116.50- 120.00-123.30-125.00-130.00

Doğalgaz CFTC derinlik analizi; 15 Mart haftasının derinlik raporunda doğalgaz piyasasında fonların vadeli ve opsiyon piyasası net kısa pozisyon miktarı -8074 kontrat artış ile -105270 kontrata geriledi. Rusya-Ukrayna savaşına rağmen son dört hafta içinde kısa pozisyon miktarında -9511 kontrat artış gerçekleşti. 

Rusya’nın doğalgaz boru hattı ile yapılan sevkiyatın devam ediyor oluşu piyasada arz şoku olmayacağı beklentisi ile yükselişleri limitli kıldı. Ancak bu piyasanın kısa pozisyon açılmayacak piyasalardan biri olduğunu öteden beri belirtiyorum. Temiz enerji ihtiyacı ile Çin’in kömürden doğalgaza geçici ile artan LNG talebi yanında ABD’de doğalgaz stokları son beş yılın yüzde 17 altında olduğunu unutmayalım. ABD limanlarından Avrupa’ya tankerler ile doğalgaz sevkiyatı yapılıyor ancak bu sadece limitli bir talebi karşılıyor. Enerji piyasasının bu hafta savaş primi fiyatlamasından temellerine döneceğini farz ediyorsak, doğalgaz piyasasında da fiyat yükselişlerinin devamını bekliyor olacağız. ABD’de ılımlı geçen kış koşulları piyasayı bir miktar baskılamış olsa da önümüzdeki aylarda güçlü talep ve düşük stok rakamları ile fiyatlar 5.00 dolar üzerine yerleşebilir. 

Teknik olarak; Haftaya 4.90 seviyesinde başlayan yakın vade doğalgaz Şubat ayı ortasında başlayan yükseliş eğilimini koruyor. Geçtiğimiz hafta 5.00 dolar üzerinde kalarak olumlu teknik görünüm korundu bu hafta 5.50 dolar seviyesi yeni hedef olabilir. 

Destekler: 5.00-4.70-4.50

Dirençler: 5.050.5.85-6.30 


Ücretsiz Deneme Hesabı