Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 21-03-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


24 Mart 18:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -4.3   mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Kısa bir nefes ardından trende dönüş...

Rusya’nın Ukrayna işgali üzerinden geçen üç haftada ham petrol başta olmak üzere küresel ekonomide kilit konumunda olan emtialar da keskin yükselişler yaşandı. Birkaç istisna dışında nerede ise emtia piyasasındaki ürünlerin arz sıkışıklığı bir yana arzın yok olabileceği duruma odaklandı. Küresel ekonominin en büyük ikinci hammadde tedarikçisi olan Rusya’nın uluslararası toplumdan izolasyonu yönünde atılan adımlar büyük bir enerji, metal ve mahsul tedarik hattının kesilmesine yol açabilir. Enerji, metaller ve tarım arasında eşit olarak bölünmüş 24 ana emtiadan oluşan Bloomberg Emtia Endeksi, ilk pozisyon ayarlaması ve panik havasının geride kalması ile geçtiğimi hafta yaşanan düşüşe rağmen sene başından bu yana %25'in üzerinde değer kazandı.

Rusya ile Ukrayna arasında bir ateşkesin zaman alacağı anlaşılırken önümüzdeki haftalarda savaş primi yerine tedarik sorunlarına odaklanılacağını düşünüyorum. Ham petrol tarafında Rusya’dan gelen arz yönlü daralmanın Çin talebindeki kovid kaynaklı geçici yavaşlamadan daha fazla hissedilmesi ile fiyatlarda yükseliş sürebilir. Bununla birlikte, ABD'de faiz artırım döngüsünün başlamış olması ile arz kıtlığına rağmen artan küresel büyüme endişesi yukarı yönlü hareketi limitleyebilir. Öte yanda iki ülke arasındaki müzakerelerin sürpriz bir şekilde sonuçlanması da ham petrol piyasasını savunmasız bırakacaktır.

IEA, en son aylık Petrol Piyasası Raporunda, artan emtia fiyatları ve Rusya'ya uygulanan uluslararası yaptırımların küresel ekonomik büyüme tarafındaki negatif etkisinin petrol fiyatlarına etkisine dikkat çekti. Kurum 2022 senesi için Dünya petrol tüketimine ilişkin tahminini günlük 1.3 milyon varil düşürdü. Bununla birlikte IEA’ya göre Rus petrol üretiminde büyük çaplı küresel petrol arz şoku yaratabilir. Nisan ayından itibaren Rusya’nın ham petrol üretiminin günlük 3 milyon varile gerileyebileceği tahmin ediliyor. OPEC+ ülkelerinin arz artışı ile 2 milyon varillik günlük petrol üretimi yapamadığı durumda petrolün ve özelikle dizel benzin gibi ürünlerin fiyatı artabilir.

17 Mart tarihinde yaşanan sıçrama öncesinde 92.50 dolar seviyesini gören WTI ham petrol bu hafta toparlanmaya devam edecek görüntüsü veriyor. Temel bir bakış açısı ve 92.50 dolar seviyesinden yaşanan sıçrama bir araya gelince ham petrol fiyatlarında tekrar zirveye ulaşmak an meselesi olabilir.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre,

WTI ham petrol CFTC derinlik analizi;  Analitik verilere göre, 15 Mart haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı -38748 kontrat düşüş ile 446195 kontrat olarak açıklandı. WTI ham petrol piyasasında fiyatların yükseldiği son 4 haftada fonlar net olarak -4047 kontrat satış yapmışlar. Geçtiğimiz iki haftanın derinlik raporunda alış tarafında olan fonların 130.00 dolar/varil seviyesi ardından satışa geçtiğini görüyoruz. Ancak bu satış eğiliminin devam edeceği konusu kuşkulu 446195 kontrat yüksek bir pozisyon miktarı gibi görünse de rekor seviyeden uzak ve piyasada alış yönlü marj bulunuyor. Gelişmelerin takip eden kurumsal yatırımcı 17 Mart tarihinde ilk sinyali verdiği gibi hızlı bir şekilde alış tarafına geçerek fiyatları yukarı taşıyabilir. 

Teknik olarak, 11 Mart haftası yüksek seviyesi olan 130.50 dolar/varil'den yaşanan aşağı yönlü düzeltme geçtiğimiz hafta 93.530 dolar düşük seviyesi ile son bulmuş görünüyor. Haftalık grafikte bollinger üst bant 112.50 bu hafta test edilebilr. Geçilmesi durumunda yakın vade ham petrol için 120.00 dolar kolay bir hedef gibi görülüyor.  Kısa vadede satıcıların kontrolü 100.00 dolar altında fiyatlamaya bağlı iken 93.50 dolar altında 89.00 dolar önemli ana destek diyebilirim. 

Destekler: 100.00-97.25-93.50

Dirençler: 112.50-116.50-120.00

Doğalgaz CFTC derinlik analizi; 15 Mart haftasının derinlik raporunda doğalgaz piyasasında fonların vadeli ve opsiyon piyasası net kısa pozisyon miktarı -8074 kontrat artış ile -105270 kontrata geriledi. Rusya-Ukrayna savaşına rağmen son dört hafta içinde kısa pozisyon miktarında -9511 kontrat artış gerçekleşti. 

Rusya’nın doğalgaz boru hattı ile yapılan sevkiyatın devam ediyor oluşu piyasada arz şoku olmayacağı beklentisi ile yükselişleri limitli kıldı. Ancak bu piyasanın kısa pozisyon açılmayacak piyasalardan biri olduğunu öteden beri belirtiyorum. Temiz enerji ihtiyacı ile Çin’in kömürden doğalgaza geçici ile artan LNG talebi yanında ABD’de doğalgaz stokları son beş yılın yüzde 17 altında olduğunu unutmayalım. ABD limanlarından Avrupa’ya tankerler ile doğalgaz sevkiyatı yapılıyor ancak bu sadece limitli bir talebi karşılıyor. Enerji piyasasının bu hafta savaş primi fiyatlamasından temellerine döneceğini farz ediyorsak, doğalgaz piyasasında da fiyat yükselişlerinin devamını bekliyor olacağız. ABD’de ılımlı geçen kış koşulları piyasayı bir miktar baskılamış olsa da önümüzdeki aylarda güçlü talep ve düşük stok rakamları ile fiyatlar 5.00 dolar üzerine yerleşebilir. 

Teknik olarak; Son iki haftada 5.00 dolar üzerinde kapanış yapmakta zorlanan yakın vade doğalgaz bu hafta 4.75 seviyesi üzerinde kalabilir ise 5.00 dolar direncini tekrar denemek isteyebilir. 

Destekler: 4.75-4.50-4.30

Dirençler: 5.00-5.35-5.60


Ücretsiz Deneme Hesabı