Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 14-03-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


16 Mart 18:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --1.9  mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Petrol piyasası can simidi arıyor...

Son iki haftada ham petrol piyasasında fiyatlarda yükseliş açıklamak gayet kolay, en büyük tedarikçilerden biri olan Rusya pazarın dışındaysa bu emtia fiyatında bir artış anlamına gelir. Petrol üreten ülkeleri içeren savaşların hemen hepsi aynı etkiye sahiptir. Petrol Körfez Savaşı sırasında da yükseldi.

Ancak fiyat 130.00 doları aştıktan sonra ne oldu?, Rusya dünyada petrol üreten tek ülke değil körfez bölgesindeki hemen hemen tüm ülkeler, ABD, Kanada, Meksika, Cezayir ve yaptırım uygulanmış olan Venezuela ve İran da var. Hepsinden önemli OPEC+ politikaları içinde söz sahibi olan Suudi Arabistan üretimi artırabileceği yönünde sinyal verdi.

Şubat ayı verilerine göre günlük üretim miktarı 28,550 varil olan OPEC+ ülkeleri içinde Suudi Arabistan günlük 10,170 varil üretim ile ilk sırada yer alıyor. Geçtiğimiz ay OPEC üyelerinin toplam üretim miktarı Ocak ayına kıyasla 380 bin varil artış kaydetti. Bu arada artışta en fazla katkı yapan ülkelerin başını Libya çekiyor. Suudi Arabistan tarafına gelince maksimum günlük üretim kapasitesi günlük 11,500 milyon varil olan ülke mevcut koşullarda 1,330 milyon/varil atıl kapasitesi ile şartları zorlayarak arz tarafındaki sıkıntıları azaltabilir. Bütün bunlara Rusya’nın günlük üretim miktarının 5 milyon varil olduğunu düşününce birkaç yerden destek gerekiyor. Birçok OPEC ülkesi için bu, yeni ülkelerle kazançlı sözleşmeler imzalamak için harika bir fırsat olabilir. Bunun için arzlarını artırmaları gerekecek ve bu da petrol fiyatı için bir başka düşüş faktörü olacaktır. Özetle, OPEC'in üretimi artıracağına dair herhangi bir söylenti, 'siyah altının' fiyatını olumsuz yönde etkileyecektir.

Öte yanda Rusya-Ukrayna arasındaki müzakerelerin ateşkes ile sonuçlanması konusunda henüz iyimser olmanın bir anlamı yok ve İran tarafındaki müzakerelere gelince o tarafta pekiyi gitmiyor. En azından yavaş bir ilerleme kaydediliyor. Dolayısı ile kısa vadede boğa piyasasının raydan çıkması için yeteli sebep göremiyorum.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre,

WTI ham petrol CFTC derinlik analizi;  08 Mart haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı 9638 kontrat artış ile 484943 kontrat olarak açıklandı. WTI ham petrol piyasasında fiyatların yükseldiği son 4 haftada fonlar net olarak 15748 kontrat alış yapmışlar. Öte yanda, ham petrol piyasası pozisyonlanma açısından 16 haftanın yüksek seviyesinde ve aşırı alım bölgesinden uzak duruyor. Bu tabloda derinik raporunda aşırı alım bölgesinden uzak pozisyonlanma ile alış yönlü marj olduğunu söyleyebilrim. 

Teknik olarak, Geçtiğimiz haftanınn ilk işlem gününde 130.50 dolar yüksek seviyesini gören WTI ham petrol artan alşama umutları ile geri çekildi ve kapanış 109.33 olarak gerçekleşti. Kısa zaman dilimi içerisinde müzakerelerin sonuçlanmayacağı aşikar piyasa için öenmli olan Rusya petrol ihracatının ne ölçüde azalacağı ve OPEC+ ülkelerinin arza ne kadar katkıda bulunacağı diyebilirim? Yükseliş eğilimi içinde yaşanan bu düzeltme hereketi ancak 105.00 dolar altında daha düşük seviyeleri beraberinde getirebilir. Son iki haftada 5-10 dolarlık harakete bakarak yuvarlak rakamlar ile piyasayı teknik olarak takip etmek makul görülüyor. 

Destekler: 105.00-100.00-95.00

Dirençler: 115.00-120.00-125.00

Doğalgaz CFTC derinlik analizi; 08 Mart haftasının derinlik raporunda doğalgaz piyasasında fonların vadeli ve opsiyon piyasası net kısa pozisyon miktarı -7592 kontrat artış ile --97196 kontrat olarak açıklandı. Son 4 haftada fonlar net olarak 2574 kontrat alış yapmış. Rusya-Ukrayna savaşına rağmen son dört haftada fonların kısa pozisyon kapama eğilimin limitli kaldığını görüyoruz. Ancak hem soğuk hava koşulları hem de henüz bir anlaşma ortamı olmayışı ile haftanın geri kalanında bu tablonu değiştiğini ve kısa pozisyon kapama faaliyetinin hız kazandığını düşünüyorum. 

2021 yılı Haziran-Ekim döneminde küresel ekonomik büyüme yanında kış aylarına yaklaşırken doğalgaz piyasasında arz tarafında sıkışıklık fiyatların yükselmesini sağladı. Ekim 2021'den itibaren sonbahar ve kış aylarına girerken hava koşullarının ılımlı gitmesi piyasada satışları tetikledi. Ancak son haftalarda Rusya Ukrayna arasında yükselen tansiyon ile doğalgaz piyasası kritik bir dönemece girdi. 2020 yılında Rusya’nın doğalgaz ithalatının %70’i OECD içinde Avrupa ülkelerine gerçekleşmiş. Rusya Kuzey Akım 2 boru hattının Avrupa’ya artması beklenen dağıtımı yaptırımlar ile mümkün olmadı. Önümüzdeki dönemde ABD ve Katar LNG ihracatının bir kısmının Avrupa ülkelerine kayması bekleniyor. Ancak Rusya’nın Avrupa’ya olan doğalgaz ihracatının kesildiği senaryoda ABD ve Katar bölgedeki doğalgaz talebini karşılamakta yeterli olmayacaktır. Rusya Avrupa’ya olan doğalgaz sevkiyatını sürdürüyor. Şimdilik bu tarafta arz yönlü bir sıkıntı görünmüyor ancak bu ileride olmayacak anlamına da gelmiyor. Dolayısı ile doğalgaz piyasası negatif haber akışına duyarlı pozisyonlanma ile satış yönlü pozisyon açılmayacak piyasalardan biri diyebilirim. 

Teknik olarak; Geçtiğimiz haftanın yüksek seviyesi 5.18 dolar olan yakın vade doğalgaz piyasasında kapanış 4.72 olarak gerçekleşti. Yaşanan geri çekilmeye rağmen 4.65 dolar üzerinde kapanış piyasa yükseliş denemelerini sürdürebilir izlenimi veriyor. 4.95 dolar üzerinde kapanışlar ile daha güçlü bir piyasa görebiliriz. 

Destekler: 4.65-4.51-4.30

Dirençler: 4.95-5.20-5.57


Ücretsiz Deneme Hesabı