Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 07-03-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


09 Mart 18:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --2.6  mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Petrol piyasası can simidi arıyor...

Geçtiğimiz haftanın açılışı 95.00 dolar/varil olan WTI ham petrol 03 Mart tarihinde 116.57 ile 11 ayın yüksek seviyesinde işlem gördü. Rusya’nın Ukrayna işgalinde 8. İşlem gününe girerken Moskova’ya uygulanan yaptırımlar ve önümüzdeki aylarda arzın yetersiz kalacağı beklentisi sert yükselişin arkasında yatan sebepti. Rusya'nın enerji piyasalarını vurma 'nükleer' seçeneği henüz gerçekleşmedi, ancak Rus kuvvetlerinin Ukrayna başkentinin dışında toplanmasıyla artan askeri tehdit, bunun olma olasılığını ve gerginliğini artırıyor.

Rusya, dünyanın üçüncü büyük ham petrol üreticisi ve ikinci en büyük ihracatçısı olarak biliniyor. Enerji sektörü özel olarak hedeflenmemiş olsa da, yaptırımlar, petrol ihracatı küresel arzın yaklaşık %8'ini oluşturan ve günde 4 milyon ila 5 milyon varil ihracat yapan Rusya'nın bu yeteneğini engelliyor. Bankalar artık Rus petrol işlemlerini yürütmeyi reddediyor, bu da petrol ihracatının yaklaşık %70'inin alıcı bulamadığı anlamına geliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), fiyatlardaki artışı durdurmak amacıyla 01 Mart günü 60 milyon varil petrolün serbest bırakıldığını duyurdu. Ancak IEA’ın bu kararının kısa vadeli bir çözüm olması ile piyasa etkisi limitli kaldı. Sonrasında ABD’nin stratejik rezervlerden 30 milyon varil ham petrolü kullanıma açacağı haberi geldi. Ham petrol piyasasının esas ihtiyacı olan OPEC+ ülkelerinin aylık toplantısında arzı beklenenden fazla artırmasıydı. Bu anlamda OPEC+ kararının tam bir hayal kırıklığı olduğunu ve Mart ayında günlük 400 bin varil üretim artışının mevcut koşullarda ihtiyaca cevap vermediğini söyleyebilirim. OPEC+ izleme komitesi sonuçlarına göre ülkelerin üretim artış kotalarına uyumun arttığını ve Rusya’nın önümüzdeki birkaç ay içinde kotasını tamamlayacağı anlaşılıyor. Normal koşullarda bu durum kısa vadede arz/talep dengesini rahatlatacak bir gelişme olarak görülebilirdi. Ancak önümüzde çok farklı bir süreç var hafta içinde ABD Başkanı Joe Biden’ın Rus petrol ve gazına yaptırımların masada olduğu açıklaması haftaya damgasını vurdu. Acaba bu ihtimal 116.57 dolar yüksek seviyesini gören piyasada fiyatlandı mı?

Haftanın son iki işlem gününde yeni yüksek seviyelerin görülemeyişi negatif gelişmelerin piyasada büyük ölçüde fiyatlandığını ve mevcut yüksek fiyat seviyelerinde piyasanın yeni alıcıları çekmekte zorlandığını işaret ediyor. “Yüksek fiyatları tedavi eden tek şey yüksek fiyatlardır.' Bu, fiyatlar çok yükseldiğinde, kullanıcıların satın almayı bıraktığı anlamına gelir. Bu da, trendi aşağı yönde değiştirmek için tasarlanmayan, ancak yeni alıcıları çekmek için fiyatları yeterince zayıflatan bir satışı körükler. Öte yanda, şu anda çeşitli zaman dilimlerinde ve teknik göstergelerde aşırı satım bölgesinde olan fiyatların daha yükseğe çıkamayacaklarını söylemek için de erken.

Piyasa üzerinde etkili olacak bir başka gelişme İran ile devam eden Nükleer müzakereler ve olumlu sonuçlanması durumunda İran’a yaptırımların kademeli olarak kaldırılma ihtimali olarak görülüyor. Hafta içinde açıklamada bulunan İran yetkilileri yaptırımların kaldırılması halinde İran ham petrol arzının birkaç aylık kısa bir süre içerisinde piyasada olacağı öngörüsünü paylaştı. Önemli olan ikinci aşama görüşmeler ile yaptırımların kaldırılmasının masaya gelmesi diyebilirim. Bu tarz bir gelişme ham petrol piyasasını İran’ın potansiyel arz beklentisi ile büyük ölçüde rahatlatacaktır. Ukrayna Rusya arasında bir ateşkes olması kuşkusuz piyasaları rahatlayacaktır. Ancak bu durumda dahi ham petrol piyasası ve Rusya ihracatı konusunda aşırı iyimser olamıyoruz. Ok yaydan çıktı ve dengeler değişti OPEC+ ın küresel ekonomik ihtiyaçlara cevap vermekten imtina ettiği ortamda İran’ın piyasaya dönmesi iyi bir koz olabilir.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre,

WTI ham petrol CFTC derinlik analizi;  01 Mart haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı 25063 3 kontrat artış ile 475305 kontrat olarak açıklandı. WTI ham petrol piyasasında fiyatların yükseldiği son 4 haftada fonlar net olarak -13697 kontrat satış yapmışlar. Öte yanda, ham petrol piyasası pozisyonlanma açısından 13 haftanın yüksek seviyesinde ve aşırı alım bölgesinden uzak duruyor. Bu tabloda derinik raporunda aşırı alım bölgesinden uzak pozisyonlanma ile alış yönlü marj olduğunu söyleyebilrim. 

Teknik olarak, içinden geçilen süreçte Rusya Ukrayna konusundaki gelişmeler ile yön tayin edecek olan piyasada 120.00 dolar ve üzerinde yuvarlak rakamlara bakmak gerekiyor. Aşağıda 110.00 dolar yukarıda 120.00 dolar aralığının kırılma yönü önemli iken kısa vadede aşırı alım bölgesinde olan piyasada gün içinde 5-10 dolarlık dalgalanma yatırımcıyı ürkütüyor.

Destekler: 120.00-115.00-110.00

Dirençler: 125.00-130.00-135.00

Doğalgaz CFTC derinlik analizi; 01 Mart haftasının derinlik raporunda doğalgaz piyasasında fonların vadeli ve opsiyon piyasası net kısa pozisyon miktarı 6155 kontrat düşüş ile -89604 kontrat olarak açıklandı. Son 4 haftada fonlar net olarak -4617 kontrat satış yapmış. Rusya-Ukrayna savaşı uzadıkça doğalgaz piyasası kısa pozisyon kapama faaliyetine hız vermiş görünüyor.  

2021 yılı Haziran-Ekim döneminde küresel ekonomik büyüme yanında kış aylarına yaklaşırken doğalgaz piyasasında arz tarafında sıkışıklık fiyatların yükselmesini sağladı. Ekim 2021'den itibaren sonbahar ve kış aylarına girerken hava koşullarının ılımlı gitmesi piyasada satışları tetikledi. Ancak son haftalarda Rusya Ukrayna arasında yükselen tansiyon ile doğalgaz piyasası kritik bir dönemece girdi. 2020 yılında Rusya’nın doğalgaz ithalatının %70’i OECD içinde Avrupa ülkelerine gerçekleşmiş. Rusya Kuzey Akım 2 boru hattının Avrupa’ya artması beklenen dağıtımı yaptırımlar ile mümkün olmadı. Önümüzdeki dönemde ABD ve Katar LNG ihracatının bir kısmının Avrupa ülkelerine kayması bekleniyor. Ancak Rusya’nın Avrupa’ya olan doğalgaz ihracatının kesildiği senaryoda ABD ve Katar bölgedeki doğalgaz talebini karşılamakta yeterli olmayacaktır. Rusya Avrupa’ya olan doğalgaz sevkiyatını sürdürüyor. Şimdilik bu tarafta arz yönlü bir sıkıntı görünmüyor ancak bu ileride olmayacak anlamına da gelmiyor. Dolayısı ile doğalgaz piyasası negatif haber akışına duyarlı pozisyonlanma ile satış yönlü pozisyon açılacak piyasalardan biri diyebilirim. 

Teknik olarak; Rusya'nın Ukrayna'ya müdahelesi doğalgaz piyasasında ham petrol kadar etkili olmadı. Enerji piyasasında ham petrol ve benzin fiyatlarının 11 yıllın yüksek seviyesini gördüğü 03 Mart tarihinde yakın vade doğalgaz fiyatları 5.016 seviyesinde kapanış yaptı. Kısa vadede Rusya'dan alıcı ülkelere doğalgaz akışında kesinti olmayışı fiyatlarda yükselişin önünü kesiyor. Öte yanda 5.00 dolar üzerinde kapanışlar ile artan kısa pozisyon kapama faaliyeti fiyatları 5.57 dolar üzerinde yeni zirvelere taşıyabilir.  

Destekler: 4.95-4.80-4.50

Dirençler: 5.25-5.57-5.65


Ücretsiz Deneme Hesabı