Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 28-02-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


02 Mart 18:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -4.5  mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Ham petrol üç haneli rakamları taşıyamadı...

Rusya-Ukrayna gerginliğinin savaşa dönüşmesi yaptırım beklentisi WTI ham petrol fiyatlarını 24 Şubat tarihinde 100.54 dolar/varil yüksek seviyesine taşıdı. Beklendiği gibi sert dalgalanmaların olduğu haftada ham petrol fiyatları 7 yıl aradan sonra ilk kez 100.00 dolar üzerini gördü. Ancak ABD yaptırımlarının Rusya'nın ham petrol ihraç etme kabiliyetini hedef almaması ile ham petrol piyasası Şubat ayı boyunca gerçekleşen kazanımların yarısından fazlasını geri verdi. Bu hareket, ABD ve NATO müttefiklerinin Rusya'ya enerji piyasalarından kaçınan yaptırımlar getirmesinin ardından bazı tüccarların “savaş primini” kaldırdığını gösteriyor. Ek olarak, ABD stratejik rezervlerinden yeni bir potansiyel salınım yanında İran ile olumlu giden nükleer müzakerelerin arzı artıracağı beklentisi piyasada fiyatlamaya yön verdi.

Bu hafta Çarşamba günü OPEC+ aylık rutin toplantısını yapacak. Öncesinde grup içerisindeki üreticilerin hedeflerine ulamadığı biliniyor. Ancak son iki ayda üreticilerin çabaları ile üretimi artırma konusunda yol kat ettikleri gözleniyor. Üretim artışına izin verilirse Rusya’nın yakın dönemde üretim kotasını yakalayan ülkelerden olacağı öngörülüyor.
Öte yanda, Suudi Arabistan'ın en çok yedek kapasiteye sahip az sayıdaki üreticiden biri olması ve ilave arz ekleme konusunda herhangi bir istek göstermemesi dikkat çekiyor. Bu çerçevede küresel ekonomiyi tehdit eder şekilde ham petrol fiyat yükselişine çare için gözler İran ile nükleer müzakerelerin akıbetine çevrildi. IEA'ya göre bir anlaşma günde 1,3 milyon varil ekleyebilir, bu da istikrara yardımcı olacak ancak muhtemelen fiyatları düşürmeyecek bir miktar. Bu arada ABD ve İran, Viyana'da İran'ın petrol satışlarına yönelik yaptırımların kaldırılmasına ve İran'ın nükleer programı üzerinde bir anlaşmaya varılması halinde küresel arzın artmasına yol açabilecek dolaylı nükleer müzakerelere giriştiler.

Küresel talep tarafındaki gelişmelere bakacak olursak, keskin bir küresel ekonomik yavaşlama dışında mevcut arz/talep dengesini tersine çevirecek miktarda düşüş beklenmiyor. Bu durum üretici ülkelerde mevcut yedek kapasite üzerine baskı yaratacak bir unsur olmaya devam ediyor. Kısaca, arz/talep dengesi ile desteklenen yükseliş eğiliminin sona erdiğinden bahsedemeyiz. 2022 senesinin 2. Yarısında muhtemel İran arzına karşı güçlü kalması beklenen talep bir araya gelince arz artışı yönünde artış konusunda emin olmadan ham petrol piyasası uzun vadeli yükseliş eğilimini koruyor olacak. Bununla birlikte 87.50 dolar altında kapanışlar ile işlerin değişeceğini söylemeliyim.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre,

WTI ham petrol CFTC derinlik analizi;  22 Şubat haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı -8953 kontrat düşüş ile 450242 kontrat olarak açıklandı. WTI ham petrol piyasasında fiyatların yükseldiği son 4 haftada fonlar net olarak -38353 kontrat satış yapmışlar. Aralık 2021’den bu yana fiyatlarda yaşanan yükselişe sonradan katıldığını gördüğümüz fonlar 100.00 dolar seviyesine yükselişi satış fırsatı olarak görmüş. Öte yanda, ham petrol piyasası pozisyonlanma açısından 5 haftanın yüksek seviyesinde ve aşırı alım bölgesinden uzak duruyor. Bu tabloda büyük yatırımcı olan fonların 90.00 dolar altına geri çekilmelerde piyasada tekrar alış tarafında olduğunu görmek sürpriz olmaz.  

Teknik olarak, kısa vadeli bakıldığında haftanın son iki işlem günün yaşanan geri çekilme ardından piyasanın önemli destek seviyelerine doğru geri çekilme potansiyeli sürüyor. Ham petrol piyasasının bir süreliğine satıcıların kontrolüne geçtiği senaryoda fiyatlar 87.50 dolar/varil seviyesine doğru geri çekilebilir. Yukarıda 94.00 dolar/varil üzerinde kapanışların olduğu alış yönlü senaryoda ise piyasa 96.00 dolar direncini test edebilir. 

Destekler: 87.50-85.75-83.00

Dirençler: 94.00-96.00-98.50

Doğalgaz CFTC derinlik analizi; 22 Şubat haftasının derinlik raporunda doğalgaz piyasasında fonların vadeli ve opsiyon piyasası net kısa pozisyon miktarı 4011 kontrat düşüş ile -95759 kontrat olarak açıklandı. Son 4 haftada fonlar net olarak -6368 kontrat satış yapmış. Rusya-Ukrayna gerginliğine rağmen kısa pozisyon kapatmakta fazla istekli olmayan fonlar geçtiğimiz hafta 4011 kontrat kısa pozisyon kapatmış.

2021 yılı Haziran-Ekim döneminde küresel ekonomik büyüme yanında kış aylarına yaklaşırken doğalgaz piyasasında arz tarafında sıkışıklık fiyatların yükselmesini sağladı. Ekim 2021'den itibaren sonbahar ve kış aylarına girerken hava koşullarının ılımlı gitmesi piyasada satışları tetikledi. Ancak son haftalarda Rusya Ukrayna arasında yükselen tansiyon ile doğalgaz piyasası kritik bir dönemece girdi. 2020 yılında Rusya’nın doğalgaz ithalatının %70’i OECD içinde Avrupa ülkelerine gerçekleşmiş. Rusya Kuzey Akım 2 boru hattının Avrupa’ya artması beklenen dağıtımı yaptırımlar ile mümkün olmadı. Önümüzdeki dönemde ABD ve Katar LNG ihracatının bir kısmının Avrupa ülkelerine kayması bekleniyor. Ancak Rusya’nın Avrupa’ya olan doğalgaz ihracatının kesildiği senaryoda ABD ve Katar bölgedeki doğalgaz talebini karşılamakta yeterli olmayacaktır. Rusya Avrupa’ya olan doğalgaz sevkiyatını sürdürüyor. Şimdilik bu tarafta arz yönlü bir sıkıntı görünmüyor ancak bu ileride olmayacak anlamına da gelmiyor. Dolayısı ile doğalgaz piyasası negatif haber akışına duyarlı pozisyonlanma ile satış yönlü pozisyon açılacak piyasalardan biri diyebilirim. 

Teknik olarak; Rusya'nın Ukrayna'ya müdahelesi doğalgaz piyasasında ham petrol kadar etkili olmadı. 24 Şubat günü 4.94 dolar seviyesine yükselen yakın vade doğalgaz 4.47 dolar seviyesinde önceki haftaya yakın kapanış yaptı. Bu hafta doğalgaz 4.40 dolar altında kapanışlar ile 4.20 dolar seviyesine doğru geri çekilebilir. Öte yanda fonların kısa pozisyon kapama eğiliminin 5.00 dolar üzerinde kapanışlar ile hız kazanacağını ve bu senaryoda Şubat ayı başında görülen 5.50 dolar seviyesinin hedef olacağını düşünüyorum. 

Destekler: 4.40-4.20-4.00

Dirençler: 4.70-5.00-5.30


Ücretsiz Deneme Hesabı