Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 21-02-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


24 Şubat 19:00

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -1.1  mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Jeo-politik riskler yön tayin edecek…

Geçtiğimiz haftaya yükseliş ile başlayan WTI ham petrol hafta ortasına gelindiğinde Ukrayna- Rusya ve artan jeopolitik riskler yerine talep yönlü endişeleri fiyatlamayı tercih etti. Öte yanda İran ile nükleer müzakerelerin olumlu sonuçlanacağı ve İran’ın yaptırımların kademeli kalkması petrol ihracatın artacağı beklentisi satışları tetikledi. Müzakereler olumlu sonuçlansa da İran petrol arzının piyasaya gelmesi zaman alacak bunu biliyoruz. Ancak Rusya-Ukrayna krizinin tırmanmasından kaynaklanan potansiyel arz kesintisini dengeleyici bir unsur olarak İran arzı görülüyor.

Haftalardır, WTI ve Brent ham petrol fiyatları, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın tam bir savaşa dönüşeceğine dair spekülatörler tarafından destekleniyor, ancak geçen haftaki fiyat hareketi, diplomatik görüşmelerin devam etmesiyle savaş söylemlerine ikna olmadığını gösteriyor. Buna rağmen geçtiğimiz haftaya benzer şekilde Rusya-Ukrayna manşetlerinin enerji piyasasında dalgalanmalara yol açacağını söyleyebilirim.

Perşembe günü ABD Başkanı Joe Biden Rusya'nın 'önümüzdeki birkaç gün içinde' Ukrayna'yı işgal edeceğine dair 'çok yüksek' tehdit olduğu konusunda uyarısı dikkat çekiciydi. 2020 yılı verilerine göre Rusya ham petrol ihracatının yaklaşık olarak yarısını Avrupa ülkelerine gerçekleştirmiş. Rusya’nın ham petrol ihracatında %31’lik oran ile Çin ve Kuzey Kore en büyük alıcı konumunda yer alıyor. Rusya-Ukrayna gerginliği ile yaptırımların olduğu senaryoda OECD ülkeleri tarafında azalan payın Çin ve Kuzey Kore’ye kayması beklenebilir. Avrupa ülkelerinin ise ham petrol ithalatını ABD yanında Irak, Suudi Arabistan ve diğer OPEC ülkelerine yönlendireceği tahmin ediliyor.

Rusya- Ukrayna meselesinin ham petrol tarafında kısa vadede yaratacağı arz yönlü sıkışık İran arzı ile çözülebilecek mi? Piyasada kurtarıcı olarak görülen İran petrolü kısa vadeli arz yönlü sıkışıklık için çözüm olmasa da orta vadede piyasada dengeyi sağlayabilir. Diplomatlar, İran'ın Dünya güçleriyle 2015 yılında yaptığı nükleer anlaşmayı canlandırmayı hedefleyen sürecin, her iki tarafı da tam uyumlu hale getirmek için karşılıklı atılan adımları içerdiğini ve ilk adımın petrol yaptırımlarından feragat etmeyi içermediğini söylüyor. İran, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nden elçiler, orijinal anlaşmanın geçerliliğini yitirmeden önce zamanın tükenmekte olduğuna dair Batıyı uyarırken hala taslak anlaşmanın ayrıntıları müzakere ediliyor. Delegeler, metnin çoğunun çözüldüğünü, ancak bazı karmaşık meselelerin devam ettiğini söylüyor. Kısaca ikinci aşamada İran’a yönelik yaptırımları kaldırma pazarlığı için zamana ihtiyaç var.

Öte yanda, ham petrol piyasasının talep tarafındaki iyileşmenin devamı konusunda kuşkuları oluştu. 2022 yılı pandemi etkileri geride kalırken güçlü kalması beklenen talep artan jeopolitik risk ve yüksek fiyatlar nedeni ile gerileyebilir. Bu ihtimali de düşününce geçtiğimiz hafta WTI ham petrol piyasasında haftanın ikinci yarısında yaşanan satış yönlü eğilim daha makul bir hal alıyor. Ayrıca, olası İran arzı ile yakın vade ile uzak vade fiyatların farklılık gösterdiği bir döneme giriyor olabiliriz.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre,

WTI ham petrol CFTC derinlik analizi;  15 Şubat haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı -19807 kontrat düşüş ile 469195 kontrat olarak açıklandı. WTI ham petrol piyasasında fiyatların yükseldiği son 4 haftada fonlar net olarak -27419 kontrat satış yapmışlar. Aralık 2021’den bu yana fiyatlarda yaşanan yükselişe sonradan katıldığını gördüğümüz fonlar 95.00 dolar seviyesine yükselişi satış fırsatı olarak görmüş. Öte yanda, ham petrol piyasası pozisyonlanma açısından 9 haftanın yüksek seviyesinde ve aşırı alım bölgesinden uzak duruyor. Bu tabloda büyük yatırımcı olan fonların geri çekilmelerde piyasada tekrar alış tarafında olduğunu görmek sürpriz olmaz.  

Teknik olarak, Geçtiğimiz haftanın ilk yarısında en yüksek 95.82 dolar/varili gören WTI ham petrol haftayı 91.07 dolar seviyyesinde düşüş ile kapattı. Rusya-Ukrayna gerilimi var iken zor gibi gözükse de teknik olarak 90.00 dolar altında kapanışlar ile fiyatlarda geri çekilme sürebilir. Yukarıda 94.50-96.00 dolar arası direnç bölgesi iken bu bölge üzerinde WTI ham petrol yeni yüksek seviyeler için hazır olacaktır. 

Destekler: 90.00-88,50-86.00

Dirençler: 93.30-94.50-96.00

Doğalgaz CFTC derinlik analizi; 15 Şubat haftasının derinlik raporunda doğalgaz piyasasında fonların vadeli ve opsiyon piyasası net kısa pozisyon miktarı -14783 kontrat artış ile -99770 kontrat olarak açıklandı. Son 4 haftada fonlar net olarak -1955 kontrat satış yapmış. Bu hafta Çarşamba günü opsiyon piyasasında Mart vadeli doğalgaz için son işlem günü iken aktif olan Nisan vadede açılacak yeni pozisyonlar önemli görülüyor. Rusya-Ukrayna gerginliğine rağmen fonların kısa pozisyon kapamak için istekli olmayışı aslında bu tarafta olası bir savaş ihtimaline yatırımcının inanmadığını gösteriyor. Öte yanda, fonların inanışının aksine yaşanacak bir kargaşa yüksek kısa pozisyon miktarı ile sert alımlara sebep olabilir. 

2021 yılı Haziran-Ekim döneminde küresel ekonomik büyüme yanında kış aylarına yaklaşırken doğalgaz piyasasında arz tarafında sıkışıklık fiyatların yükselmesini sağladı. Ekim 2021'den itibaren sonbahar ve kış aylarına girerken hava koşullarının ılımlı gitmesi piyasada satışları tetikledi. Ancak son haftalarda Rusya Ukrayna arasında yükselen tansiyon ile doğalgaz piyasası kritik bir dönemece girdi. 2020 yılında Rusya’nın doğalgaz ithalatının %70’i OECD içinde Avrupa ülkelerine gerçekleşmiş. Rusya Kuzey Akım 2 boru hattının Avrupa’ya artması beklenen dağıtımı yaptırımlar ile mümkün olmadı. Önümüzdeki dönemde ABD ve Katar LNG ihracatının bir kısmının Avrupa ülkelerine kayması bekleniyor. Ancak Rusya’nın Avrupa’ya olan doğalgaz ihracatının kesildiği senaryoda ABD ve Katar bölgedeki doğalgaz talebini karşılamakta yeterli olmayacaktır. 

Teknik olarak; Rusya-Ukrayna sorunu geçtiğimiz hafta 4.50 dolar üzerinde kapanış için yeterli olmadı. Bu hafta ortasında doğlagaz piyasası yeni vadeye geçerken 4.00-4.50 dolar aralığının kırılma yönü önemli görülüyor. 4.50 üzerinde kalınması durumda 5.00 dolar hedfe iken 4.00 dolar altında kapanışlar ile piyasa tekrar satıcıların kontrolüne geçebilir. Jeopolitik riskler kaynaklı haber akışı ve manşetler bu hafta içindeki fiyatlamaya yön veriyor olacak. 

Destekler: 4.30 - 4.00- 3.75 

Dirençler: 4.49 - 5.00 - 5.57


Ücretsiz Deneme Hesabı