Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 14-02-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


16 Şubat 18:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --4,8 mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Arz talep dengesi yükselişi destekliyor...

Sene başından bu yana ABD’de ham petrol arzında düşüş dikkat çekiciydi. Uluslararası Enerji Ajansı (EIA) 04 Şubat tarihli raporda ham petrol stokları 4.756 milyon varil düşüş gösterdi. Ülkede ham petrol stokları Ekim 2018’den bu yan en düşük seviyesine geriledi. Öte yanda ABD Stratejik Petrol Rezervlerinin 2002’den bu yana en düşük seviyesinde olduğunu hatırlatalım. Son aylardan haftalık bazda tekno kuyuların üretime katıldığı ortamda üretim halen pandemi öncesi seviyelere ulaşamadı. Ekim ayından bu yana ABD petrol üretimi günlük 11.3 milyon varil ile 11.8 milyon varil arasında değişiyor. 2020 senesi Şubat ayında ABD’de günlük petrol üretimi 13.0 milyon varil civarındaydı. 2021 senesi boyunca yükselen fiyatlara rağmen Ağustos ayından bu yana ülkede kapasite kullanım oranı %90 altındaydı.

ABD tarafında covid19 pandemisinin etkisinin en etkin görüldüğü rafineri ürünlerde stoklar Kasım 2019 tarihinde 115.68 milyon iken 2020 ortasında stoklar 179.98 milyon varil seviyesine yükseldi. Rafineri ürün stoklarında artış jet fuel talebinde ve lojistik kullanımda keskin düşüş olarak görülüyor. Geçtiğimiz yılsonunda ılımlı geri çekilmeye karşın rafineri ürün stokları son dört haftalık düşüş ile son iki senenin düşüğüne yaklaştı. Önümüzdeki dönemde rafineri ürün kullanımının 4.2 milyon varil üzerine tırmanması bekleniyor. Dizel yakıt kullanımı yükselişe geçerken bu taraftaki arz yönlü sıkıntıların geride kalması beklenebilir. Bu durum enflasyonda artışın hız kesmesine yardımcı olarak ekonomi pozitif algılanabilir.

Diğer tarafta OPEC+ ın yayınlanan aylık raporuna göre Ocak ayı arz rakamlarında beklendiği gibi üretici ülkeler bazında üretim kotalarının sağlanamadığını görüyoruz. Kartel artan ham petrol talebine karşı itidalli bir şekilde her ay 400 bin varil olarak günlük üretim artışına gidiyor. Ancak üretici ülkeler beklenen üretim artışını gerçekleştiremiyor. OPEC içerisinde Suudi Arabistan aylık bazda en fazla üretim artışını gerçekleştirirken OPEC dışı ülkelerde Rusya üretim kotasını yakalayamamış. Artan Omicron vaka sayısının talebi törpülemedi ve üretimin yeterli ölçüde artmadığı ortamda kısa vadede ham petrol piyasası açık veriyor. Ancak bu durum büyük ölçüde piyasada fiyatlandı. Bu nedenle WTI ham petrol fiyatları ABD ham petrol stokları raporunu görmezden gelerek, bunun yerine küresel piyasalara hızla ham petrol arzını artırabilecek ABD-İran nükleer müzakerelerinin sonuçlarına odaklanmayı seçmesiyle Perşembe günü erken saatlerde düştü. ABD, İran'a 2015 İran nükleer anlaşmasını hızla canlandırması için baskı yapıyor. ABD'nin İran petrolüne yönelik yaptırımlarını kaldırmak ve küresel arz sıkışıklığını hafifletmek için bir anlaşmaya varılırsa fiyatlar daha da düşebilir. Bununla birlikte, müzakereler başarısız olursa öncesinde arz/talep dengesi ile gelen yükseliş devam edebilir.

İran konusunda bir anlaşma ve sonrası ülkenin petrol arzının artması zaman alacak iken Rusya2dan gelen mesajlar iyimser değildi. Haftanın son işlem gününe kritik 90.00 dolar/varil üzerinde başlayan ham petrol piyasası Rusya-Ukrayna arasında artan gerilim ile yükselişini sürdürdü. ABD’den gelen mesajlar Ukrayna konusunda bir tolerans olmadığını işaret ederken Rusya’nın kararlı tutumu ile ipler geriliyor. Ham petrol ve doğalgazda önemli üretici olan Rusya’nın üretiminde aksama enerji piyasasının kabusu olurken küresel enflasyon bekleyişini tırmandırabilir.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre,

WTI ham petrol CFTC derinlik analizi;  08 Şubat haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı 407 kontrat artış ile 489002 kontrat olarak açıklandı. Son 4 haftada 9506 kontrat alım yapan fonlar 14haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon taşıyorlar. Haftanın son işlem gününde yaşanan alımlar ile bir sonraki haftanın derinlik raporunda fon net uzun pozisyon miktarında artış görebiliriz. Pozisyonlanma açısından son yükselişe bir miktar gecikmeli iştirak ettiğini düşündüğümüz fonlar henüz aşırı alım bölgesinde pozisyonlan taşımıyor. Bu noktada yükseliş için potansiyel olduğu anlaşılıyor. 

Teknik olarak, 09 Şubat tarihinde en düşük 88.41 dolar seviyesini gören WTI ham petrol haftanın son işlem gününde yaşanan sert alımlar ile haftayı yükseliş ile 93.10 seviyesinde kapattı. Kabaca 90.00 dolar/varil üzerinde kalındığı sürece WTI ham petrol 100,00 dolar yolculuğunu sürdürebilir. 

Destekler: 89,50-88,40-86,35

Dirençler: 95,00-97,50-99,00

Doğalgaz CFTC derinlik analizi; 08 Şubat haftasının derinlik raporunda doğalgaz piyasasında fonların vadeli ve opsiyon piyasası net kısa pozisyon miktarı 4404 kontrat düşüş ile -84987 kontrat olarak açıklandı. Son 4 haftada fonlar net olarak 1122 kontrat alış yapmış. Piyasada kısa pozisyon kapama faaliyeti sürerken pozisyonlanma açısından doğalgaz piyasası halen yüksek 30 haftanın yüksek seviyesinde net kısa pozisyon miktarı ile alış yönlü eğilimi destekleme potansiyeli taşıyor. 

2021 yılı Haziran-Ekim döneminde küresel ekonomik büyüme yanında kış aylarına yaklaşırken doğalgaz piyasasında arz tarafında sıkışıklık fiyatların yükselmesini sağladı. Ekim 2021'den itibaren sonbahar ve kış aylarına girerken hava koşullarının ılımlı gitmesi piyasada satışları tetikledi. Ancak Aralık ayından bu yana mevsimsel etkiler ile doğalgaz stokları son beş yıllık ortalamasının altında seyrediyor. Ayrıca Rusya Ukrayna gerginliği ve Avrupa'nın doğalgaz konusunda Rusya'ya olan bağımlılığı son haftalarda fiyatların tekrar yukarı yönlü hareketlenmesini sağladı. Öte yanda mevcut koşullarda doğalgaz fiyatları petrol ve türevi ürünlere kıyasla iskontolu diyebiliriz. 2022 yılının geri kalanında pandemi sonrası küresel ekonomik büyüme ve artan endüstriyel kullanım ile doğalgaz talebinde artış sürebilir. Doğalgaz kullanımını destekleyen bir başka gelişme kömür ve petrol türevi ürünlerden temiz enerji konsepti ile tercih ediliyor olması diyebilirim. Çin doğalgaz talebini karşılamak için Rusya ile 30 yıllık uzun vadeli bir anlaşma imzaladı. Ülkede kömürden dogalgaz kullanımına geçiş ile uzun vadeli talep artışı Çin'i uzun vadeli anlaşmalara sevk ediyor. 

Teknik olarak; 04 Şubat hafatasında görülen 5,57 dolar ardından yaşanan satışlar geçtiğimiz hafta da etkiliydi. Yakın vade doğalgaz haftayı 3,94 dolar seviyesinde düşüş ile kapattı. Yeni haftada Rusya Ukrayna gerginliği doğalgaz piyasasını takibinde iken Cuma günü herhangi bir tepki olmayışı ilginçti. Yeni haftada yakın vade doğalgaz 4.21 dolar üzerinde kapanışlar ile güç toplamalı ki 4.50 dolar üerinde yeni yüksek seviyeler test edilebilsin.  

Destekler: 3,75 - 3,50- 3,13 

Dirençler: 4.49 - 5.00 - 5.57


Ücretsiz Deneme Hesabı