Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 07-02-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


09 Şubat 18:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --1.0 mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Arz talep dengesi yükselişi destekliyor...

Geçtiğimiz hafta yapılan OPEC+ toplantısında kartel Mart ayında ham petrol üretimini günlük 400 bin varil artıracağını duyurdu. Aralık ayından bu yana güçlü talep ve yükselen fiyatları düşününce alınan karar piyasalar tarafında ılımlı bir artış olarak görüldü. Önceki raporlarımızda OPEC içindeki üreticilerin aylık üretim artış kotalarını karşılayamadığına dikkat çekmiştik. Üretimdeki artışın hedefler altında kaldığı ortamda talebin güçlü kalması kısa vadede piyasada açık almasına sebep oluyor. Bununla birlikte Doğu Avrupa ve Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimler ile potansiyel arz kesintilerine dair endişeler var. Kısa dönemde Venezuela’nın üretim artışı temellerde bir miktar rahatlama yaratabilir beklentisi var ancak küresel ekonomik büyüme ile yeterli olmayacağı anlaşılıyor. İran’ın Nükleer Anlaşmaya geri dönüşüne ilişkin görüşmelere gelince Şubat ortasına kadar bir anlaşma zayıf ihtimal diyebiliriz. Bu tarafta görüşmelerin olumluya dönmesi ve İran’a olan yaptırımların kademeli olarak kalkması ham petrol piyasasında arz yönlü sıkıntılar için kökten çözüm olabilir. Kısa dönem OPEC ve dışı ülkelerin üretim haber artışları olabilir. Ancak joker kart İran dışındaki arz artış haberlerinin etkisi geçici iken İran ile Uluslararası Toplum arasında nükleer anlaşma sağlanması daha makul fiyatlar için kalıcı bir çözüm sağlayabilir. 

Öte yanda ABD ekonomik verilerinin de geçtiğimiz hafta içinde piyasada etkili olduğunu söyleyebilirim. Çarşamba günü açıklanan ADP özel sektör istihdam verisinde -301 bin azalış haftanın son işlem gününde açıklanan tarım dışı istihdam raporuna ilişkin negatif beklenti yarattı. Ham petrol piyasası istihdam piyasasında bozulma olacak beklentisi ile Perşembe günü aşağı yönlü bir düzeltme yaptı. Ancak haftalık ham petrol stoklarında 1 milyon varillik sürpriz düşüş ve güçlü talep ile emtia özelinde düşüşün devamını destekleyecek bir gelişme olmadı. Nitekim haftanın son işlem gününde açıklanan ABD Ocak ayı tarım dışı istihdam verisinde beklenti üzerinde gerçekleşme ve yüzde 3.9 seviyesinde işsizlik oranı ile olumluya dönen ekonomik beklentilerin öncesinde güçlü olan ham petrol piyasasında alımları hızlandırdığını gördük. FED ’in 2022 yılında daha fazla faiz artırabileceği yönündeki beklentileri artıran istihdam raporuna rağmen Dolar Endeksi’nin yerinde sayması da petrol piyasası için pozitifti.

Yeni haftada ABD tarafında açıklanacak olan tüketici enflasyonunun Ocak ayında %0,4 artış olması bekleniyor. Önceki ay %0,5 olan enflasyonda bir miktar geri çekilme küresel risk iştahı için pozitif iken yükselişin devamı artan faiz artırım beklentisi ile hisse senedi piyasaları için negatif olabilir. Mart ayında FED ‘in politika faizinde 0,25 veya 0,50 baz puan faiz artışına gitmesi beklenirken o zamana kadar hisse senedi piyasalarının yönü emtia piyasası için de kritik olarak görülüyor. Buna rağmen ham petrol piyasası özelinde bakacak olursak İran tarafında yaptırımların kalkma olasılığı şimdilik zayıf iken arzın talebi karşılamakta zorlandığı ortamda fiyatlarda yükseliş eğilimi sürebilir.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre,

WTI ham petrol CFTC derinlik analizi;  01 Şubat haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı 8019 kontrat düşüş ile 488595 kontrat olarak açıklandı. Geçtiğimiz hafta yaşanan geri çekilmeye rağmen son 4 haftada 24996 kontrat alım yapan fonlar 13 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon taşıyorlar. Haftanın son işlem gününde yaşanan alımlar ile bir sonraki haftanın derinlik raporunda fon net uzun pozisyon miktarında artış görebiliriz. Pozisyonlanma açısından son yükselişe bir miktar gecikmeli iştirak ettiğini düşündüğümüz fonlar henüz aşırı alım bölgesinde pozisyonlan taşımıyor. Bu noktada yükseliş için potansiyel olduğu anlaşılıyor. 

Teknik olarak, Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde WTI ham petrol piyasasında fiyatların 90.00 dolar üzerine çıkması ile alımların hızlandığını gördük. Kısa vadede aşırı alım bölgesinde olan piyasada 93.00 dolar/varil seviyesinden yaşanan geri çekilme ile kapanış 91.95 olarak gerçekleşti. Yeni haftada 90.00 dolar önemli bir destek ve savunma noktası diyebilirim. Bu seviyenin altında kısa vadeli düzeltme ile 85.00 dolar seviyesine doğru geri çekilme muhtemel iken Dünya yeniden açılırken ve ham petrol için çok fazla talep varken geri çekilmelerin kısa soluklu olacağını ve 100.00 dolar/varil ’in hedef olacağını düşünüyorum.

Destekler: 90.00-88.50-85.00

Dirençler: 92.40-93.50-95.00

Doğalgaz CFTC derinlik analizi; 01 Şubat haftasının derinlik raporunda doğalgaz piyasasında fonların vadeli ve opsiyon piyasası net kısa pozisyon miktarı 8424 kontrat düşüş ile -89391 kontrat olarak açıklandı. Son 4 haftada fonlar net olarak 5732 kontrat alış yapmış. Piyasada kısa pozisyon kapama faaliyeti sürerken pozisyonlanma açısından doğalgaz piyasası halen yüksek olan net kısa pozisyon miktarı ile alış yönlü eğilimi destekleme potansiyeli taşıyor. 

2021 yılı Haziran-Ekim döneminde küresel ekonomik büyüme yanında kış aylarına yaklaşırken doğalgaz piyasasında arz tarafında sıkışıklık fiyatların yükselmesini sağladı. Ekim 2021'den itibaren sonbahar ve kış aylarına girerken hava koşullarının ılımlı gitmesi piyasada satışları tetikledi. Ancak Aralık ayından bu yana mevsimsel etkiler ile doğalgaz stokları son beş yıllık ortalamasının altında seyrediyor. Ayrıca Rusya Ukrayna gerginliği ve Avrupa'nın doğalgaz konusunda Rusya'ya olan bağımlılığı son haftalarda fiyatların tekrar yukarı yönlü hareketlenmesini sağladı. Öte yanda mevcut koşullarda doğalgaz fiyatları petrol ve türevi ürünlere kıyasla iskontolu diyebiliriz. 2022 yılının geri kalanında pandemi sonrası küresel ekonomik büyüme ve artan endüstriyel kullanım ile doğalgaz talebinde artış sürebilir. Doğalgaz kullanımını destekleyen bir başka gelişme kömür ve petrol türevi ürünlerden temiz enerji konsepti ile tercih ediliyor olması diyebilirim. Çin doğalgaz talebini karşılamak için Rusya ile 30 yıllık uzun vadeli bir anlaşma imzaladı. Ülkede kömürden dogalgaz kullanımına geçiş ile uzun vadeli talep artışı Çin'i uzun vadeli anlaşmalara sevk ediyor. Kısa vadede NYMEX te fonların yüksek net kısa pozisyon taşıyor olması da Rusya Ukrayna gerginliğinin olduğu ortamda yukarı yönlü hareketin sert olmasını sağlıyor. Mart vadeli doğalgaz geçtiğimiz haftanın son iki işlem gününde 4.50 dolar seviyesine doğru geri çekildi. Bu hafta 4.50 dolar altında fiyat seviyelerinin yeni alıcıları piyasaya çekme ihtimaliin yüksek olduğunu düşünüyorum. 

Teknik olarak; Geçtiğimiz Çarşamba günü 5.50 dolar yüksek seviyesini gören Mart vadeli doğalgaz için önemli direnç olan bu seviyeden gelen satışlar ile son iki işelm gününde geriledi. Yeni haftanın ilk işlem günlerinde piyasa 4.50 dolar seviyesini savunabilir ise 5.00 dolar tekrar denenebilir. Öte yanda, 4.50 altında fiyatlamanın yeni alıcıları piyasaya çekme ihtimali yüksek görülüyor. 

Destekler: 4.32 - 4.00- 3.74

Dirençler: 4.85 - 5.00 - 5.54 


Ücretsiz Deneme Hesabı