Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 24-01-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


26 Ocak  18:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -0.5 mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Arz/talep dengesi yükselişi destekliyor...

Enerji piyasası ham petrol fiyatlarında yükseliş doğalgaz fiyatlarında düşüş ile karışık bir haftayı geride bıraktı. Doğalgaz piyasası Rusya Ukrayna gerginliği ve olası arz yönlü sıkışıklıkları görmezden geliyor. Sebebi ABD’de ılıman hava koşulları ve Avrupa’ya LNG sevkiyatının sorunsuz devam ediyor oluşu olarak özetlenebilir. Rusya’nın Ukrayna sınırındaki agresif davranışları ve uluslararası toplumun konuya ilişkin tutumu bu hafta da dikkatle takip edilecek. Batı Avrupa ve Çin’in doğalgaz ihtiyacının büyük kısmı Rusya tarafından karşılanıyor. Dolayısı ile kış sezonunda bölgeye doğalgaz sevkiyatının durması Avrupa için risk oluşturuyor.

Ham petrol piyasasına gelindiğinde son beş haftalık yükseliş ile Brent petrol fiyatları 90.00 dolar/varil sınırına yükseldikten sonra haftanın son işlem gününde aşağı yönlü bir düzeltme yaşandı. ABD’de ham petrol stokları sekiz haftalık yükselişin ardından geçtiğimiz hafta 500 bin varil ile ilk kez geri çekildi. Bununla beraber ham petrol fiyatlarında yükselişe karşı Biden yönetimin stratejik rezervlerden salınımı artıracağı haberleri de satışı tetikleyen sebepler arasındaydı.

Öte yanda ham petrol piyasasında yükselişi destekleyen ve altta yatan sebeplerin güçlü olduğunu ve bu geri çekilmenin kısa vadeli bir düzeltme olarak kalacağını düşünüyorum. Yedi yılın yüksek seviyesinden yaşanan geri çekilme bir süre sonra yeni alıcıları piyasaya çekebilir. Mevcut koşullarda omicron varyantının talep yönlü etkisi sınırlı kalırken OPEC+ Nijerya ve Anglo’daki sorunlar nedeniyle günlük 400 bin varil artış hedefine ulaşmakta zorlanıyor. Son zamanlarda yaşanan üretim zorlukları nedeni ile Rusya dahil birçok ülke hedeflerinin gerisinde kalmış görünüyor.

Nitekim, IEA tarafından yayımlanan Ocak ayı Petrol Piyasası Raporunda talebin omicron varyantına dirençli olduğuna dikkat çekilirken pazarın önceden düşünülenden daha sıkı göründüğü söyleniyor. Küresel petrol talebinin yakın zamanda zirve yapması beklenmiyor ve bu, hali hazırda aylık olarak azaltılmakta olan mevcut yedek kapasite üzerinde daha fazla baskı yaratacak ve dolayısıyla daha yüksek fiyatlar riskini artıracaktır. Piyasa temellerinin sıkı olduğu ve yükselişi desteklediği ortamda kısa vadede son zamanlardaki güçlü kazanımların konsolide edilmesi ise normal olarak karşılanmalı.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre,

WTI ham petrol CFTC derinlik analizi; 18 Ocak haftasının derinlik raporunda fonların vadeli ve opsiyon piyasası net uzun pozisyon miktarı 34909 kontrat artış ile 498508 kontrat olarak açıklandı. Geçtiğimiz iki hafta içinde uzun pozisyon ve açık pozisyon miktarında artış ile fonların alış yönlü eğilimi açıkça görülüyor. Ancak derinlik raporu haftanın son işlem gününde yaşanan geri çekilmeyi kapsamıyor. Son dört haftada fonlar vadeli ve opsiyon piyasasında toplamda 59556 kontrat alım gerçekleştirmiş. Kısa vadede aşırı alım bölgesinden yaşanan aşağı yönlü düzeltme hareketi artan covid-19 vaka sayısı ve talep yönlü endişeler ile haftanın ilk yarısında devam edebilir.  

Teknik olarak: Geçtiğimiz hafta ortasında 87.91 dolar yüksek seviyesini gören WTI ham petrol fiyatlarının 85.50 dolar üzerine yerleşemediği senaryoda 83.50 dolar altında 81.00 dolar seviyesine dolar geri çekilmesi beklenebilir. 

Destekler: 83.50-81.00-78.50

Dirençler: 85.50-88.00-90.00

Doğalgaz CFTC derinlik analizi; 18 Ocak haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fon net kısa pozisyon miktarı da 15344 kontrat düşüş ile -86109 kontrata geriledi. Son iki haftada piyasada 29574 kontratlık kısa pozisyon kapama faaliyeti gerçekleşmiş.  Piyasada kısa pozisyon kapama faaliyetine karşı geçtiğimiz hafta doğalgaz fiyatları sert geri çekilme ile 4.00 dolar altına geriledi. Düşen fiyatlar haftanın ikinci yarısında büyük yatırımcı fonların tekrar satışa geçtiğini gösteriyor. Rusya Ukrayna geriliminde diploması arayışının piyasanın tekrar satışa dönmesinde etkili olduğu anlaşılıyor. 

Öte yanda, ABD'de kış sezonunda soğuk hava koşulları doğalgaz piyasasında arz yönlü sıkışmaya sebep olabilir. Rusya'nın Avrupa'ya doğalgaz sevkiyatını kesmesi piyasa için potansiyel tehdit olmayı sürdürüyor. Bir başka önemli gelişme mevsim normallerinin altında hava koşulları ile Çin'in stratejik rezervleri için alım yapması olarak görülüyor. Bu dönemde Rusya'nın Ukrayna konusunda Avrupa'nın yaptırımlarını geri çekmesi için doğalgaz arzını koz olarak kullanma ihtimali önemli ve bu taraftaki gelişmeler ve tonun sertleşmesi geçtiğimiz hafta satıcıların kontrolüne geçen piyasada tersine hareketi başlatabilir. 

Teknik olarak; Bu hafta 50 haftalık üssel hareketli ortalaması olan 3.95 dolar altında kapanışlar doğalgaz fiyatlarının 3.56 seviyesine doğru geri çekilmesini destekler. Piyasada yükseliş denemelerinin kalıcı olabilmesi için 4.00 dolar üzerinde kapanış ile alıcıların ilgisini çekmesi gerekiyor.  

Destekler: 3.80- 3.56- 3.44

Dirençler: 4.30 -4.50 -4.88 


Ücretsiz Deneme Hesabı