Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 03-01-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


05 Ocak  18:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --3.6 mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Talep tarafındaki gelişmeler yükselişi destekliyor...

24 Aralık haftasının EIA raporuna göre ABD’de ham petrol stokları haftalık bazda 3.58 milyon varil geriledi. Son beş haftada stoklarda geri çekilme ile ham petrol stokları Eylül ayı düşük seviyelerine geriledi. Stoklardaki gerileme ülkede petrol üretimi Mayıs 2020’den bu yana en yüksek seviyesinde ve stratejik petrol rezervlerinin desteğine rağmen gerçekleşiyor. 2020 senesi ile kıyaslandığında ise ülkede ham petrol stoklarının 5 yıllık ortalamanın 33 milyon varil altında olduğu anlaşılıyor. Ülke genelindeki rafine kullanım kapasitesi yüzde 90 seviyesi altında iken Meksika körfezinde üretim Ağustos ayı yüksek seviyesine ulaşmış. Stoklarda düşüşü destekleyen bir başka önemli unsur öngörülen benzin talebinin Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyede olması diyebilirim.

Talebin arttığı son dönemde rekor ham petrol üretimi yanında geçtiğimiz hafta petrol ithalatının 2010 senesi öncesindeki rekor seviyede olduğu dikkat çekiyor. ABD ham petrol ithalatı geçtiğimiz hafta günlük 10 milyon/varil üzerine çıktı. Kanada’dan yapılan ithalat günlük 4 milyon/varil üzerinde iken geçtiğimiz iki senede ABD ithalatı sadece iki kez 7 milyon varil üzerine çıktı. Bu rakamlar bize artan üretim ve Stratejik Petrol Rezervlerinden kullanıma rağmen gelinen noktada talebin karşılanamadığı ve ithalatın devreye girdiğini gösteriyor.

ABD dışındaki gelişmelere bakıldığında bu hafta OPEC+ ülkeleri Ocak ayı toplantısı ve buradan çıkacak karar önemli görülüyor. Salı günü yapılacak olan toplantıdan günlük 400 bin varil üretim artışı olacağı tahmin ediliyor. Kuşkusuz talep tarafındaki pozitif görünüm OPEC+ politikalarını da etkiliyor. Son dönemde artan covid-19 vaka sayılarına rağmen talebin gücünü koruması ile üretim artışı makul diyebilirim. 

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre,

WTI ham petrol CFTC derinlik analizi; 21 Aralık haftasının derinlik raporunda fonların vadeli piyasa net uzun pozisyon miktarı 6882 kontrat düşüş ile 340255 olarak 52 haftanın düşük seviyesinde kalmaya devam etti. Brent petrol tarafındaki pozisyonlanmaya bakınca fon net uzun pozisyon miktarının 643 kontrat arttığını görüyoruz.. Her iki piyasanın da 52 haftanın düşük seviyesinde net uzun pozisyon miktarı ile aşırı satım bölgesinde olduğu anlaşılırken geçtiğimiz hafta yaşanan alımlar ile fon net uzun pozisyon miktarında artış görebiliriz. 

Teknik olarak:  İşlem hacminin düşük olduğu haftada 74.00 dolar varil üzerinde yükseliş eğiliminde olan WTI ham petrol piyasasında kapanış 72.21 olarak gerçekleşti. Bu hafta 77.50 dolar varil ilk hedef olarak görülürken kısa vadede  74.00-77.50 aralığı takip edliebilir. 

Destekler: 74.00-72.50-71.60

Dirençler: 77.50-79.25-80.90

Doğalgaz CFTC derinlik analizi; 21 Aralık haftasının derinlik raporunda fonların net kısa pozisyon miktarı 10986 kontrat artış ile 141212 kontrata yükseldi. Piyasada 52 haftanın dip seviyesi -166577 kontrat iken piyasada fonların haflalar sonra ilk kez kısa pozisyon artışına gittiği görülüyor. Ilımlı hava koşulları ve arz/talep tarafındaki dengelenme ile fonlar bir süre daha satış tarafında kalabilir izlenimi var. 

Teknik olarak: Rusya'nın Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacını karşılaması ve arz yönlü sıkıntıların geride kalması yanında kış sezonunda ılımlı hava koşulları satış yönlü hareket için zemin oluşturdu. Diğer tarafta önümüzdeki aylarda Rusya'nın Ukrayna politikası doğalgaz piyasasındaki hareketi belirleyecek. Bu gelişmeler ışığında Aralık ayı başından bu yana satış baskısı geçtiğimiz hafta doğalgaz fiyatlarını en düşük 3.53 seviyesine taşıdı. Sonrasında yaşanan toparlanma ile kapanış 3..73 olarak gerçekleşti. Ancak yükseliş denemelerinin kalıcı olması için 4.00 dolar üzerinde kapanış gerekiyor. 

Teknik olarak; 100 haftalık üssel hareketli ortalama 3.40 önemli destek iken piyasada yükseliş denemelerinin kalıcı olması 4.00 dolar üzerinde kapanışlar ile mümkün görülüyor. 

Destekler: 3.55-3.40.-3.05

Dirençler: 4.00-4.50-4.90


Ücretsiz Deneme Hesabı