Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 27-12-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

29 Aralık  18:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --4.7miovaril **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Noel Baba rallisi yolda mı?

Haftanın ilk işlem gününde talepte düşüş endişesi ile 66.04 dolar/varil seviyesine gerileyen yakın vade ham petrol haftanın geri kalanında kayıpları telafi etti. Fiyatlarda yaşanan toparlanma büyük ölçüde omicron koronavirüs varyantının sınırlı bir ekonomik yansıması olacağı beklentisi ile gerçekleşti. Piyasa işlemcileri Noel tatili öncesi artan virüs vaka sayısı ile ilişkili olarak getirilmesi muhtemel kısıtlamaların pekiştirme aşısı geçici olacağını ve bir süre sonra normalleşmenin geleceğini tahmin ediyor.

Haftanın ilk yarısında gelen toparlanmaya bir başka sebep OPEC+ ın petrol üretim kesintilerine uyumunun Kasım ayında bir önceki aydaki %116'dan %117'ye yükselmiş olmasıydı. Ayrıca, üretim seviyelerinin kararlaştırılan hedeflerin altında kaldığını belirtiliyor. Uluslararası Enerji Ajansı içinden iki kaynağın Reuters'e verdiği demeçte, Aralık ayı petrol piyasası raporunda, OPEC+'ın Ekim ayındaki 730.000 varil/gün olan petrol üretimi Kasım ayında günlük 650.000 varil seviyesine geriledi.

Salı günü açıklanan Amerikan Petrol Enstitüsü haftalık raporuna göre ham petrol stoklarında 3.670 milyon varil düşüş gerçekleşti. Benzin stokları 3.701 milyon varil artış olurken damıtılmış ürün stokları, geçen hafta 1.016 milyon varillik düşüşün ardından son raporda 849.000 varil geriledi. Çarşamba günü açıklanan EIA raporuna gelince ham petrol stoklarının 4.7 milyon varil olarak beklentilerin üzerinde gerilediğini görüyoruz. Ancak bu düşüşün kısmen şirketlerin ham petrol depolamaya teşvik eden yılsonu vergi avantajından kaynaklandığı tahmin ediliyor. Nitekim Cushing Oklohoma ham petrol stokları, bu hafta 1.272 milyon varil artış kaydetti.

Petrol piyasasında son 1 senede mevsimsel etkiler ile yaşanan harekete bakınca;

Ocak ayındaki kısa süreli konsolidasyonun ardından Şubat ayında bir rallinin başladığı, Mart ayının başında ise bir geri çekilmenin başladığı görülüyor. Ardından, ralli Mart ortasından Haziran'a kadar yükseliş ardından Haziran'dan Ağustos'a kadar bir geri çekilme başladı. Yön, Ocak'tan Ağustos'a kadar mevsimsellik tablosuyla tutarlıydı. Ham petrol vadeli işlemlerinde Ekim'den Aralık'a kadar başlayan keskin bir düzeltme, mevsimsellik tablosu ile uyumlu hale geldi. Ham petrol fiyatı ve borsa, borsa genişliğindeki bozulmanın da yansıması olarak Kasım ayından bu yana nispeten yüksek bir korelasyon gösterdiğinden, geniş piyasa hareketine dikkat etmekte fayda var. Aralık ayında, mevsimsellik tablosunda çift dipli bir model gözlemlenebilirken, ham petrol vadeli işlemleri Aralık ayı başında bir önceki satış zirvesinin bir testi olarak daha yüksek bir düşüş yaşadı. Mevsimsellik grafiğine göre, ham petrolün çift dipten sonra önümüzdeki yıl Ocak ayının başlarına kadar bir ralli başlatması bekleniyor. Mevsimsellik tablosuyla uyumlu olan cari fiyata dayalı olarak ham petrol vadeli işlemleri için bir Noel Baba rallisi yolda gibi görünüyor.


WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre,

WTI ham petrol CFTC derinlik analizi; 24 Aralık Cuma günü tatil olması nedeni ile derinlik raporu 27 Aralık Pazartesi günü yayınlanacak. Geçtiğimiz haftanın raporunda fonların vadeli piyasa net uzun pozisyon miktarı 20000 kontrat düşüş ile 347137 olarak 52 haftanın düşük seviyesine gerilemişti. Brent petrol tarafındaki pozisyonlanmaya bakınca benzer bir tablo vardı. Brent petrol piyasasında fonlar 133024 kontrat ile 52 haftanın düşük seviyesinde net uzun pozisyon taşıyordu. Her iki piyasada da net uzun pozisyon miktarı azalırken açık pozisyon (OI) miktarının düşüyor oluşu satış yönlü eğilimi teyit ediyordu. Geçtiğimiz hafta derinlik raporuna göre aşırı satım bögesinde olan piyasanın dengeleneceği görüşündeydim. Beklenen oldu petrol piyasasası kaideyi bozmayarak aşırı satım bölgesinden yukarı yönlü tepki verdi. 2021 yılının son haftasına girerken düşük işlem hacmi ile yükselişin devam edeceğini tahmin ediyorum. 

Teknik olarak:  Aşırı satım bölgesinden gelen alımlar ile WTI ham petrol 73.50 dolar üzerinde kapanış yaptı. Bu hafta 74.00 dolar varil üzerinde 75.50 denemesi geleceğini ancak 80.00 dolar/varil denemesi için gerekli gücün bulunmasının zor olduğunu düşünüyorum. 

Destekler: 72.35-70.80-69.45 

Dirençler: 74.00-75.50-78.50

Doğalgaz CFTC derinlik analizi; 14 Aralık haftasının derinlik raporunda fonların net kısa pozisyon miktarı 2217 kontrat azalarak -130226 kontrata geriledi. Piyasada 52 haftanın dip seviyesi -166577 kontrat iken piyasada fonların kısa pozisyon kapama faaliyeti sürüyor. Yeni raporun yayınlanması tatil nedeni ile 27 Aralık Pazartesi gününe kaldı. A.ncak piyasadaki fiyat hareketine bakarak doğalgaz piyasasında ılımlı kısa pozisyon kapama faaliyetinin devam ettiği anlaşılıyor. 

Teknik olarak: 26 Kasım ile başlayan haftada 5.44 seviyesinde kapanış yapan yakın vade doğalgaz sonrasında satışlara yenik düştü. Rusya'nın Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacını karşılaması ve arz yönlü sıkıntıların geride kalması yanında kış sezonunda ılımlı hava koşulları satış yönlü hareket için zemin oluşturdu. Diğer tarafta önümüzdeki aylarda Rusya'nın Ukrayna politikası doğalgaz piyasasındaki hareketi belirleyecek. Rusya'nın aksiyona geçmesi durumunda Uluslararası toplumun ülkeye olası yaptırımları enerji piyasasında dengeleri bozabilir. Bu senaryoda arz/talep dengesi alıcılarına tarafına geçerek fiyatlarda yükselişi tetikleyebilir. Doğu Avrupa ülkelerinin Rusya'ya olan enerji bağımlılığı dikkate alınınca doğalgaz piyasasının temelleri değişecektir. Şimdilik bu bir ihtimal olarak kenarda dururken satın alma faaliyeti için zamanlamayı öngörmek zor diyebilirim. 

Teknik olarak; 100 haftalık üssel hareketli ortalama 3.39 önemli destek iken piyasada yükseliş denemelerinin kalıcı olması 4.00 dolar üzerinde kapanışlar ile mümkün görülüyor. 

Destekler: 3.39-3.05-2.85

Dirençler: 4.00-4.50-4.90


Ücretsiz Deneme Hesabı