Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 20-12-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

22 Aralık  18:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --4.6miovaril **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Piyasanın temelleri kısa vadede yükselişi limitliyor...

Aralık ayının ilk haftasında en düşük 62.43 dolar seviyesini gören ham petrol fiyatları sonrasında yükseliş eğilimine girdi. Ancak bir tarafta Dünya genelinde artan virüs vaka sayısı diğer tarafta arz/talep tarafında piyasanın kısa vadede fazla vereceği yönündeki beklenti ile ham petrol yükselişin devamını getirmekte zorlanıyor.

ABD enerji firmaları 2020 yılında azalan enerji talebi ile üretimden büyük ölçüde çekilmişlerdi. 2021 yılından itibaren tersi senaryo ve artan talep ile tekno kuyuların piyasaya döndüğünü ve geçtiğimiz hafta da yeni petrol ve doğalgaz kulelerinin eklendiğini görüyoruz. Baker Hughes Cuma günü açıkladığı raporda gelecekteki üretimin erken bir göstergesi olan petrol ve gaz kulesi sayısının 17 Aralık'a kadar olan haftada üç artarak 579'a yükselerek Nisan 2020'den bu yana en yüksek seviyeye çıktığını söyledi. ABD petrol kuleleri bu hafta dört artarak 475'e, yani Nisan 2020'den bu yana en yüksek seviyesine çıkarken, gaz kuleleri bir düşüşle 104'e geriledi.

Diğer tarafta omicron bir kez daha, satış baskısına yol açan talep yıkımına neden olacağı endişesiyle manşetlere çıktı. Şimdiye kadar sağlık yetkilileri, hızlı yayılan bir virüs dışında çok az bilgi verdi. Bu arada, dünyanın bazı bölgelerindeki hükümet yetkilileri, yeniden getirilen kısıtlamalarla ilerlemeye başladı. Görünüşe göre ABD hükümetinin, bireyleri aşı olmaya teşvik etmekten başka virüsün yayılmasını sınırlamak için herhangi bir planı yok. Ancak, omicron varyantının hızla yayılması, bazı şirketlerin çalışanlarını tekrar ofise çağırma planlarını ertelemeye sevk etti.

2022 senesi yaklaşırken tatil sezonu ile artması muhtemel seyahat talebi piyasa için bu kez katalizör görevi görmüyor. Sebebi Aralık ayında omicron delta ve virüs vaka sayısında artışa rağmen OPEC+ın günlük 400 bin varil üretim artış kararı, ABD’de tekno kuyular ile üretim artışı ve kısa vadede piyasanın fazla vereceği yönündeki beklenti diyebilirim. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Aralık ayında ham petrol piyasasının fazla vereceğini öngörürken 2022 senesi ilk çeyreğe ilişkin beklentiler karışık, ham petrol tahminleri ile ünlü yatırım bankası Goldman Sachs’in öngörülerine gelince önümüzdeki iki yılda talep artışı devam edebilir.

Goldman Sachs, 2022'de ve yine 2023'te petrol talebinde yeni bir yüksek talep öngörüyor. Yatırım bankasının enerji araştırmaları başkanı Damien Courvalin Cuma günü, petrolün varil başına 100 dolar olasılığından bahsetti. 26 Eylül tarihli bir notta Goldman, “Petrol üzerinde uzun süredir yükseliş eğiliminde olsak da, mevcut küresel arz-talep açığı beklediğimizden daha büyük ve Delta kaynaklı etkiye karşı küresel talepteki toparlanma daha hızlı” görüşü vermişti. Goldman Analisti Damien Courvalin, Cuma günü gazetecilere verdiği enerji görünümü bilgilendirmesinde, 'Bu en yeni varyanttan önce zaten rekor düzeyde yüksek talep vardı ve daha yüksek jet talebi yanında küresel ekonomi hala büyüyor' söyleminde bulundu. Ancak, WTI Ham Petrol dünyadan daha fazla talep gelip gelmeyeceğine karar vermeye çalışırken, piyasaya sıçrayan oynaklık nedeniyle şimdiden 2022 senesi beklentileri ile orta vadeli pozisyon açmak akılcı görülmüyor.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre,

WTI ham petrol CFTC derinlik analizi; 14 Aralık haftasının derinik raporunda fonların vadeli piyasa net uzun pozisyon miktarı 20000 kontrat düşüş ile 347137 seviyesine geriledi. Piyasada fon net uzun pozisyon miktarı 52 haftanın düşük seviyesine gerilemiş. Brent petrol tarafındaki pozisyonlanmaya bakınca benzer bir tablo ile karşılaşıyoruz. Brent petrol piyasasında fonlar 133024 kontrat ile 52 haftanın düşük seviyesinde net uzun pozisyon taşıyor. Her iki piyasada da net uzun pozisyon miktarı azalırken açık pozisyon (OI) miktarının düşüyor oluşu satış yönlü eğilimi teyit ediyor. Her iki piyasa için 52 haftanın düşük seviyesinde uzun pozisyon miktarı ile piyasanın aşırı satım bölgesinde oluşu ile dengelenme sürebilir. 

Teknik olarak:  Derinlik raporuna göre aşırı satım bölgesinde pozisyonlanmaya rağmen yakın vade ham petrol 73.50 dolar/varil üzerinde kalmakta zorlanıyor. Uluslararsı Enerji Ajansı (EIA) Aralık ayında ham petrol piyasası fazla verebilir öngörüsünde bulundu. Önümüzdeki 1 ay içinde omicron ve delta varyantı artışa geçebilir beklentisi var. Bu durumda petrolün 73.50 dolar/varil üzerinde kalamayışı normal karşılanmalı. Ancak küresel risk alma eğiliminin devamı yılın geri kalanında 73.50-75.00 dolar/varil aralığının kırılması ile 80.00 dolar/varil hareketi başlayabilir. Aşağıda 50 haftalık üssel hareketli ortalama 67.35 dolar/varil önemli destek olarak görülüyor. 

Destekler: 69.40-67.35-65.00

Dirençler: 73.50-75.00-77.70

Doğalgaz CFTC derinlik analizi; 14 Aralık haftasının derinlik raporunda fonların net kısa pozisyon miktarı 2217 kontrat azalarak -130226 kontrata geriledi. Piyasada 52 haftanın dip seviyesi -166577 kontrat iken piyasada fonların kısa pozisyon kapama faaliyeti sürüyor.

Teknik olarak: 26 Kasım ile başlayan haftada 5.44 seviyesinde kapanış yapan yakın vade doğalgaz sonrasında satışlara yenik düştü. Doğalgaz piyasasında 26 Mart-08 Ekim haftası ile başlayan yükselişin %61.8 fibo düzeltme seviyesi 4.00 dolar altında Temmuz 2021 düşük seviyelerine gerileyen doğalgaz piyasası satış yönlü eğilimini koruyor. Rusya'nın Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacını karşılaması ve arz yönlü sıkıntıların geride kalması yanında kış sezonunda ılımlı hava koşulları satış yönlü hareket için zemin oluşturdu. Diğer tarafta önümüzdeki aylarda Rusya'nın Ukrayna politikası doğalgaz piyasasındaki hareketi belirleyecek. Rusya'nın aksiyona geçmesi durumunda Uluslararası toplumun ülkeye olası yaptırımları enerji piyasasında dengeleri bozabilir. Bu senaryoda arz/talep dengesi alıcılarına tarafına geçerek fiyatlarda yükselişi tetikleyebilir. Doğu Avrupa ülkelerinin Rusya'ya olan enerji bağımlılığı dikkate alınınca doğalgaz piyasasının temelleri değişecektir. Şimdilik bu bir ihtimal olarak kenarda dururken satın alma faaliyeti için zamanlamayı öngörmek zor diyebilirim. 

Teknik olarak; 100 haftalık üssel hareketli ortalama 3.39 önemli destek iken piyasada yükseliş denemelerinin kalıcı olması 4.00 dolar üzerinde kapanışlar ile mümkün görülüyor. 

Destekler: 3.39-3.05-2.85

Dirençler: 4.00-4.50-5.00


Ücretsiz Deneme Hesabı