Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 13-12-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

15 Aralık  18:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --0.2miovaril **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Petrol kayıpları telafi etmeye çalışıyor...

ABD’de Kasım ayı enflasyonu aylık %0.8 artış gösterdi. Ülkede Ekim ayı enflasyonu %0.9 artarken 12 aylık enflasyon rakamı Kasım ayı ile beraber %6.8 seviyesine ulaştı. Çok daha yüksek enflasyona hazırlanan yatırımcıların gerçek rakamın faiz artırımlarının hızını değiştirmeyeceğini düşünmesi ve ABD tüketici fiyatlarının Kasım ayındaki beklentilere paralel olarak artmasının ardından Cuma günü dolar bir miktar değer kaybetti. Piyasa, muhtemelen daha zayıf bir ABD Doları ve omicron korona virüs varyantının küresel talep üzerindeki potansiyel etkisine ilişkin genel iyimserlik tarafından desteklendi. Daha zayıf bir ABD Doları, dolar cinsinden fiyatlanan emtiada dış talebi artırma eğilimine işaret esiyor.

Öte yanda Güney Afrikalı bilim adamlarının Birleşik Krallık ve diğer ülkeler paniğe kapılırken covid-19'un omicron varyantının ölümlerde ani bir artışa neden olmadığına dair açıklamaları pozitifti. Güney Afrika'nın en büyük özel sağlık ağının CEO'su, omicron varyantının 'çok hafif' olduğunu ve 'COVID-19'un sonunu işaret edebileceğini' söyledi. Görünen o ki, petrol piyasası 'en kötü durum senaryosunu' yeniden fiyatlandırdı şimdi de petrol piyasası talebe yönelik riskleri geride bırakmaya çalışıyor.
Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü açıklanan stok değişim rakamlarına bakıldığında ABD ham petrol stokları son haftada beklenenden daha az düşerken, üretim yükseldi ve yakıt stokları arttı. EIA, ham petrol stoklarının 3 Aralık'a kadar olan haftada 240.000 varil azalarak 432,9 milyon varile düştüğünü açıkladı. Bu, analistlerin 1,7 milyon varillik düşüş beklentilerinden daha azdı. Benzin stokları, 1,8 milyon varil artış beklentilerine kıyasla, haftada 3,9 milyon varil arttı.

Sonuç olarak, omicron endişesi ve talepte düşüşü büyük ölçüde fiyatlayan piyasalar geçtiğimiz hafta kayıpları telafi etme çabasındaydı. Şimdi genel yükseliş trendini yeniden yakalamaya çalışıyor gibiyiz. Bu hafta WTI ham petrol piyasası 73.00 ila 75.00 dolar arasında yatırımcıyı çekebilir ve 75 üzerine yerleşebilir ise yükseliş eğilimi sürebilir. Öte yandan, geçtiğimiz haftanın dip seviyelerinin altına inersek bu piyasa için bir miktar olumsuzluğa neden olabilir.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre,

WTI ham petrol CFTC derinlik analizi; 07 Aralık haftasının derinik raporunda fonların vadeli piyasa net uzun pozisyon miktarı 20000 kontrat düşüş ile 367232 seviyesine geriledi. Piyasada 52 haftanın düşük seviyesi 349158 kontrat iken geçtiğimiz hafta ile beraber net uzun pozisyon miktarı 52 haftanın düşük seviyesine yaklaşmış görünüyor. Brent petrol tarafındaki pozisyonlanmaya bakınca benzer bir tablo ile karşılaşıyoruz. Brent petrol piyasasında fonlar 133568 kontrat ile 52 haftanın düşük seviyesinde net uzun pozisyon taşıyor. Her iki piyasada da net uzun pozisyon miktarı azalırken açık pozisyon (OI) miktarının düşüyor oluşu satış yönlü eğilimi teyit ediyor. Her iki piyasa için 52 haftanın düşük seviyesinde uzun pozisyon miktarı ile piyasanın aşırı satım bölgesinde oluşu geçtiğimzi hafta dengelenmeyi beraberinde getirdi. Bu hafta içinde de petrol piyasasının net bir yön tayin etmek yerine dengelenme eğiliminde olacağını düşünüyorum. 

Teknik olarak: Geçtiğimiz hafta WTI ham petrol 67.00 dolar/varil üzerinde yukarı yönlü tepki verebilir görüşündeydik. 50 haftalık üssel hareketli ortalaması olan 67.20 dolar üzerinde kalmayı başaran WTI ham petrol en yüksek 73.34 seviyesini gördü ve haftayı 71.67 dolar/varil'de kapadı. Bu hafta WTI ham petrol piyasası 73.00 ila 75.00 dolar arasında yatırımcıyı çekebilir ve 75 üzerine yerleşebilir ise yükseliş eğilimi sürebilir. Öte yandan, geçtiğimiz haftanın dip seviyelerinin altına inersek bu piyasa için bir miktar olumsuzluğa neden olabilir.

Destekler: 70.50-67.20-65.00

Dirençler: 73.70-75.00-76.65 

Doğalgaz CFTC derinlik analizi; 07 Aralık haftasının derinlik raporunda fonların net kısa pozisyon miktarı 235 kontrat azalarak -132443 kontrata geriledi. Piyasada 52 haftanın dip seviyesi -166577 kontrat iken piyasada fonların ılımlı bir şekilde kısa pozisyon kapatma eğiliminde olduğunu görüyoruz.

Teknik olarak: Kasım ayının son haftasında mutant virüs haberlerine rağmen yükseliş eğilimini koruyarak 5.44 seviyesinde kapanış yapan yakın vade doğalgaz sonrasında satışlara yenik düştü. Doğalgaz piyasasında 26 Mart-08 Ekim haftası ile başlayan yükselişin %61.8 fibo düzeltme seviyesi 4.00 dolar önemli bir direnç seviyesi iken fiyatların bu hafta 4.00 dolar üzerinde kaldığı senaryoda  4.50 dolar ara direnç olmak üzere 5.00 dolar hedeflenebilir. Geçtiğimiz hafta cılız bir yükseliş denemesi geldi ancak 4.00 dolar üzerinde kalıcılık ve yükselişin devamı için enerji kompleksine ilginin yanında hava koşulları ile piyasaya alış yönlü talep gerekiyor. 

Destekler: 3.65-3.42-3.03

Dirençler: 4.00-4.50-5.00


Ücretsiz Deneme Hesabı