Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 06-12-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

08 Aralık  18:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --0.9miovaril **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

OPEC+ Petrol Üretimindeki Artışla İlerliyor

Bir önceki haftanın son işlem gününde “omicron” haberi ile talep endişesi ham petrol fiyatlarında sert bir geri çekilmeyi beraberinde getirmiş ve kapanış 68.15 dolar olarak gerçekleşmişti. Ham petrol piyasasında ABD’nin büyük tüketici konumunda olan ülkeler ile koordineli ham petrol satışı yapacağı haberleri yanında 2022 yılının ilk çeyreğinde piyasanın fazla vereceği beklentileri vardı. Mevcutta arz fazlası beklentisine omicron ile talebin gerileyeceği endişeleri eklenince ham petrol piyasası geçtiğimiz haftayı da düşüş eğiliminde geçirdi.

Öte yanda piyasada 02 Aralık OPEC toplantısı haftanın ilk yarısında bir nebze tutunma gücü sağladı. Piyasa artan covid-19 vaka sayıları ardından OPEC+ ın Ocak ayı için planlanan günlük 400 bin varil üretim artışından geri adım atacağını düşünüyordu. Ancak böyle bir hareket, Suudi Arabistan ve Körfez'deki diğer ABD müttefiklerini içeren OPEC’i Washington ile çarpışma rotasına sokabilirdi. Bunun yerine grup, Ocak ayında üretimi günde 400.000 varil artırmak için mevcut anlaşmasını devretti. OPEC ve müttefikleri, ABD'nin ham petrol rezervlerini serbest bırakmasının ve yeni omicron korona virüsünün yeni bir petrol fiyatı bozgununa yol açacağına dair korkulara rağmen Perşembe günü mevcut aylık petrol üretimi artış politikalarına bağlı kalmaya karar verdiler. OPEC+ omicron üzerine görüşlerini dile getirirken;

COVID-19 pandemisinin talebi bir kez daha aşağı çekebileceğinden endişe duymaya devam ediyoruz, artan enfeksiyonlar, Avrupa'da yeni kısıtlamalara yol açtı ve omicron varyantı, bazı uluslararası seyahatlerde şimdiden yeni kısıtlamalara yol açtı. Öte yanda gerçek etkisini görmek için piyasayı yakından izlemeliyiz” dedi. Hem Rusya hem de OPEC+'daki en büyük üreticiler olan Suudi Arabistan, aniden tepki vermeye gerek olmadığını söylemişti. Ayrıca Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, petrol piyasasının dengeli olduğunu ve küresel petrol talebinin yavaş yavaş arttığını söyledi. OPEC+, omicron ve talep yıkımı potansiyeli hakkında daha fazla ayrıntı için beklemeyi tercih ediyor gibi görünüyor. O zamana kadar işler her zamanki gibi devam edecek.

Kartelin bu kararı öncesinde ABD Enerji Bakan Yardımcısı David Reuters'e verdiği demeçte, Biden yönetiminin küresel enerji fiyatları önemli ölçüde düşerse planlanan stratejik ham petrol stoklarının serbest bırakılmasının zamanlamasını ayarlayabileceğini söyledi. Verilen mesajlara göre, fiyatlarda makul seviyeler için ABD ile birlikte stratejik rezervleri serbest bırakmayı kabul eden diğer tüketici ülkeler de gerekirse zamanlamalarını ayarlayabilecekler.

OPEC+ kararı ardından 62.43 dolar düşük seviyesini gören ham petrol piyasasında aynı gün kapanış 66.50 dolar olarak gerçekleşti. Haftanın son işlem gününde zayıf tarım dışı istihdam verisi küresel hisse senedi piyasasında satışlar talep yönlü endişeleri canlı tutarken yeni haftada 69.00 dolar/varil üzerinde kapanışlar görmedikçe zayıf eğilim devam edebilir.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre,

WTI ham petrol CFTC derinlik analizi; 30 Kasım haftasının derinlik raporunda fonların vadeli piyasa net uzun pozisyon miktarı 20423 kontrat düşüş ile 387234 kontrat seviyesine geriledi. Piyasada 52 haftanın düşük seviyesi 349158 kontrat iken haftanın ikinci yarısında yaşanan satışlar ile önümüzdeki haftanın raporunda net uzun pozisyon miktarı daha fazla gerilemiş olabilir. Brent petrol tarafındaki pozisyonlanmaya bakınca benzer bir tablo ile karşılaşıyoruz. Brent petrol piyasasında fonlar 138859 kontrat ile 52 haftanın düşük seviyesinde net uzun pozisyon taşıyor. Her iki piyasada da net uzun pozisyon miktarı azalırken açık pozisyon (OI) miktarının düşüyor oluşu satış yönlü eğilimi teyit ediyor. Bu eğilim bize ham petrol piyasasında bu hafta da aşağı ve yukarı dalgalı bir seyir ile dengelenme sürecinin devam edeceği izlenimi veriyor.

Teknik olarak: WTI ham petrolde geçtiğimiz haftanın düşük seviyesi 62.43 dolar/varil iken kapanış 66.26 dolar/varil olarak gerçekleşti. 100 haftalık üssel hareketli ortalama olan 60.65 dolar piyasa için önemli bir destek iken yukarı yönde tepkilerin kalıcı olabilmesi için 67.00 dolar üzerinde kapanışlar ile güç toplanması gerekiyor. Ham petrol fiyatları bu hafta 67.00 dolar üzerinde 200 günlük üssel haraketli ortalama 69.15 dolara doğru yükseliş denemesi gelebilir. Bu seviyenin yukarı yönde kırılması alıcıları cesaretlendirecek görüşündeyim.

Destekler: 65.00-62.50-60.65

Dirençler: 67.00-69.15-71.35

Doğalgaz CFTC derinlik analizi; 30 Kasım haftasının derinlik raporunda fonların net kısa pozisyon miktarı 4577 kontrat azalarak -132678 kontrata geriledi. Piyasada 52 haftanın dip seviyesi -166577 kontrat iken piyasada fonların ılımlı bir şekilde kısa pozisyon kapatma eğiliminde olduğunu görüyoruz.

Teknik olarak: Kasım ayının son haftasında mutant virüs haberlerine rağmen yükseliş eğilimini koruyarak 5.44 seviyesinde kapanış yapan yakın vade doğalgaz geçtiğimiz hafta satışlara yenik düştü. Virüs haberleri ham petrol piyasasını vururken doğalgaz talebinde geri çekilmenin limitli kalacağı düşünülüyordu. Sonrasında enerji kompleksi gelişmelere bütüncül bakarak doğalgaz talebinin de gerileyeceğini düşünmüş olmalı. Doğalgaz piyasasında 26 Mart-08 Ekim haftası ile başlayan yükselişin %61.8 fibo düzeltme seviyesi 4.00 dolar civarında iken bu seviyenin aşağı yönde kırılması ile düzeltme orta vadeye yayılabilir. Piyasanın bu hafta 4.00 dolar üzerinde kaldığı senaryoda ise 4.50 dolar ara direnç olmak üzere 5.00 dolar hedeflenebilir. Geçtiğimiz hafta yaşanan sert geri çekilme ve 4.13 kapanışı ardından doğalgazın bu hafta cılız olmakla yukarı deneme yapacağını düşünüyorum. Sonrasında gelişmeleri takip ederek denge bulmaya çalışan bir piyasa görebiliriz.

Destekler: 4.00-3.75-3.40

Dirençler: 4.50-5.00-5.20


Ücretsiz Deneme Hesabı