Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 29-11-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

01 Aralık  18:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -1.0 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

OPEC+ piyasada düşüşü durdurabilecek mi?

Önceki raporumuzda ham petrol piyasasında öne çıkanları sıraladığımızda Avrupa’da artan vaka sayılarına ve muhtemel kısıtlamalara dikkat çekmiştik. Küresel kısıtlamalar yaklaşan Christmas tatili ve seyahat sezonunda ham petrol piyasası için negatif iken IEA ve OPEC+ gibi kurumların 2022 yılında ham petrol piyasalarının fazla vereceği yönündeki görüşleri biliniyordu. Önemli olan talep tarafındaki gelişmeler ve talep yönlü endişeler artar ise ham petrol piyasasında dengeler bozulabilir görüşündeydik. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yeni covid varyantı “omicron” talep bozucu özelliği ile emtia piyasasını alt üst etti.

Emtia sektörü, hem değerli hem de endüstriyel enerji ve metallerdeki devam eden kayıplarla, tarım sektöründeki bir diğer haftalık kazançla ancak bir şekilde dengelenirken, üst üste altıncı haftasında düşük işlem gördü. Son zamanlarda doların güçlenmesi, Avrupa'da yenilenen covid ile ilgili karantinalar ve dünyanın en büyük hammadde tüketicisi Çin'de yavaşlama riskinin yanı sıra, piyasalar Cuma günü korona virüsün yeni bir çeşidinin keşfiyle sarsıldı. Yeni covid varyantı, Güney Afrika'da tanımlandı ve gözlemciler, mevcut aşıların etkili olmayacağını düşünürken ekonomileri ve sınırları yeniden açma çabalarını karmaşıklaştırıyor.

Stratejik rezervlerden ABD öncülüğünde koordineli petrol salınımı kararı ardından bu hafta Perşembe günü OPEC+ Aralık ayı toplantısını yapacak. OPEC+ ittifakı, mevcut koşullar göz önüne alındığında SPR salınımını “haksız” olarak nitelendirdi ve sonuç olarak, şu anda ayda 12 milyon varile yakın çalışan gelecekteki üretim artışlarını azaltmayı tercih edebilirler. Kartel gelecek yılın başlarında dengeli bir petrol piyasası varsayımına ek olarak yenilenen covid talebi endişeleri göz önüne alındığında, ABD'nin Stratejik Petrol Rezervi hamlesine karşı çıkmak ve kısmen dengelemek için planlı üretim artışlarını azaltmaya karar verebilir.

Yılsonuna doğru azalan likidite ile ham petrol piyasasında oynaklık artabilir düşüncesindeydik. Ancak ham petrolün de içinde olduğu emtia piyasası ve talep hassasiyeti olan omicron tarzı haber akışı ile dalga boylarının abartılı olduğunu gördük. Kasım ayı başında 85.00 dolar/varil seviyesini test eden ham petrol şimdilerde 50 haftalık üssel hareketli ortalaması olan 67.00 dolar/varil sınırına yaklaştı. Pazartesi günü ham petrol piyasası için ilginç bir gün olacak kimileri 24 Nisan 2020 haftasında görülen negatif fiyatlamayı hatırlatarak düşüş devam edebilir görüşünde iken kimileri yaklaşan OPEC+ toplantısının arzı dengeleyerek düşüşü durdurabileceğini düşünüyor.

Haftanın son işlem gününde düşük işlem hacmi ile yaşanan %10’luk geri çekilme ardından bu hafta piyasanın 65.00 dolar/varil üzerinde denge bulacağını tahmin ediyorum. Kuşkusuz ciddi etkileri olan yeni varyant ile yükseliş denemelerini limitleyecek. Buna rağmen uzun vadeli perspektif ile petrol endüstrisi halen cazip ve belki de birkaç aylık gecikme ile yükseliş eğilimini koruma potansiyeli taşıyor.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Vadeli piyasada fonların pozisyon değişimini gösteren CFTC derinlik raporuna bakıldığında;

Analitik verilere göre, 16 Kasım tarihli derinlik raporunda vadeli piyasada fonların net uzun pozisyon -5527 kontrat düşüş ile 415785 seviyesine geriledi. WTI ham petrol Ekim ayı ortasından itibaren uzun pozisyon miktarını azaltırken bu dönemde açık pozisyon miktarının da gerilediği görüldü. Piyasa Haftanın ikinci yarısında satışlara yenik düşülmesi bu dönemde net uzun pozisyon miktarının bir miktar daha azalmış olabileceğini işaret ediyor. ICE Brent petrol piyasasının ise 18557 kontrat düşüş ile 203576 kontrat ile 52 haftanın düşük seviyesinde pozisyon taşıdığını görüyoruz. Avrupa Bölgesinde covid-19 vaka sayısında artış ve bazı ekonomilerin kısıtlamaya gitmesi ile azalan jet fuel talebi ile pozisyonlanmalar satış yönünde hızlandı. WTI ham petrolde 52 haftanın düşük pozisyonlanması 349158 kontrat ve halen satış yönlü marj olduğunu belirtmiştim. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ABD piyasaları tatil nedeni ile kapalıydı. Bu nedenle 23 Kasım haftasının derinlik raporunu alamadık. Buna rağmen haftanın son işlem gününde yaşanan satışlar ile yeni raporda daha düşük fon uzun pozisyon miktarı ile likidasyonun devam ettiğini göreceğiz. Muhtemelen 52 haftanın düşük pozisyonlanmasına bir adım daha yaklaşmış olarak haftaya başlıyoruz. Öte yanda mevcut riskler düşünüldüğünde piyasada alıcı olmak için dönüşü beklemek akılcı olacaktır.

Teknik olarak: WTI ham petrolde geçtiğimiz haftanın yüksek seviyesi 79.23 dolar iken kapanış haftanın düşük seviyesine yakın 68.15 dolar olarak gerçekleşti. WTI ham petrolde bu hafta 50 haftalık üssel hareketli ortalama olan 67.00 dolar önemli destek iken bu seviyenin altında kapanışlar ile piyasa Ağustos ayı düşük seviyesi 61.74 dolara doğru geri çekilme potansiyeli taşıyor.

Destekler: 67.00-65.00-61.75

Dirençler: 69.50-72.50-74.25


Ücretsiz Deneme Hesabı