Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 15-11-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

17 Kasım 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -1.0 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

WTI ham petrol yükselişin devamı için zorlanıyor...

Geçtiğimiz hafta ortası 10 Kasım tarihinde 85.00 dolar seviyesine yaklaşan WTI ham petrol ABD Doları’nın keskin yükselişine yenik düştü ve aynı günü 81.34 dolar/varil ’de kapadı. Doların yükselişi ham petrolü deniz aşırı ülkelerdeki alıcılar için daha pahalı hale getiriyor. Bu durum ihracatta düşüşe yol açarken ülke içi talebi artırabilir. Dolar, bu hafta, piyasaları şoke eden ve yatırımcıları 2022 ortalarına kadar bir ABD faiz artırımına yönelik bahislerini ilerletmeye sevk eden şaşırtıcı derecede güçlü bir ABD enflasyon baskısı ile desteklendi. Fed, değişikliği onaylar ve sıkılaştırma planına 1 ila 2 faiz artışı eklerse, doların 2022'nin ilk yarısında güçlü kalmasını beklenirken bu durum, ham petrol fiyatlarında yükselişi sınırlayabilir.

Bir diğer önemli konu ABD içinde stratejik rezervlerin kullanıma açılıp açılmayacağı konusu; WTI ham petrolü, güçlenen bir doların neden olduğu keskin dalgalanmalar ve Başkan Joe Biden'ın fiyatları soğutmak için ABD Stratejik Petrol Rezervinden (SPR) petrolü serbest bırakıp bırakmayacağına dair spekülasyonların ardından üst üste üçüncü haftalık düşüşüyle haftayı kapatmaya hazırlanıyor.
Enerji Bilgi İdaresi'nin (EIA) son raporuna göre, ABD içinde ham petrol ticari kullanıcıların kullanımına çoktan verilmiş durumda. ABD yönetimi için yüksek benzin fiyatları rahatsız edici ve ticarilerin kullanımına açılan Stratejik petrol rezervleri daha fazla kullanım alanı ile benzin fiyatlarını dengeleyici etki yapabilir.

OPEC politikalarına gelince; Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü Perşembe günü, yüksek enerji fiyatları COVID-19 pandemisinden kaynaklanan ekonomik çöküşten toparlanmayı engellediği için dördüncü çeyrek için dünya petrol talebi tahminini geçen ayın tahmininden günlük 330.000 varil düşürdü. OPEC'in talep tahminini düşürmesi potansiyel bir sorun, OPEC ve müttefikleri, önümüzdeki birkaç ay boyunca üretimi günde 400.000 varil üretim artışını durdurmaya karar verebilir. Kartel düşen talebe karşı üretim artışını durdurma kararını zamanında almaz ise piyasada zaten fazla arz olduğu bir zamanda arzı artırma riskiyle karşı karşıya kalırlar. Bu, 2022'nin ilk çeyreğinde ham petrol fiyatlarını aşağı çekebilir.

Kısa vadede stok rakamlarındaki değişime gelince piyasa etkisinin sınırlı kaldığını görüyoruz. Geçtiğimiz hafta ABD2de ham petrol stokları 1.0 milyon/varil artış gösterdi. Piyasa beklentisi stoklardaki artışın 1.6 milyon varil olacağı yönündeydi. Stoklarda beklenenden daha az artış olması pozitif iken benzin tarafındaki güçlü talebin devam edip etmeyeceği önemli görülüyor.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Vadeli piyasada fonların pozisyon değişimini gösteren CFTC derinlik raporuna bakıldığında;

Analitik verilere göre, 02 Kasım tarihli derinlik raporunda fonların net uzun pozisyon miktarı net olarak 7143 kontrat düşüş ile 492639 seviyesine geriledi. WTI ham petrol Ekim ayı ortasından itibaren uzun pozisyon miktarını azaltırken bu dönmede açık pozisyon miktarının da gerilediği görüldü. Piyasa Haftanın ikinci yarısında satışlara yenik düşülmesi bu dönemde net uzun pozisyon miktarının bir miktar daha azalmış olabileceğini işaret ediyor. Son dönemde Amerikan ve Avrupa tipi ham petrol piyasası bazı haftalarda pozisyonlanma açısından ayrışma gösterdi. Brent Petrol piyasasında uzun pozisyon azaltma faaliyeti ham petrol öncesinde başladı. Her iki piyasada son haftalarda rekor net uzun pozisyon miktarından uzaklaşma eğiliminde ve düzeltme yaşanıyor.

Teknik olarak: Geçtiğimiz hafta 85.00 dolar sınırına yaklaşan ham petrol piyasasında haftanın kapanışı 80.72 dolar olarak gerçekleşti. 85.00 dolar seviyesi teknik ve psikolojik olarak piyasa için önemli bir sınır olarak görülürken geçtiğimiz hafta ortasından itibaren yaşanan satışlar ile kısa vadede teknik görünüm bozuldu. Yeni haftaya başlarken 80.00 dolar altında satıcıların kontrolü ile kademeli olarak 75.00 dolar seviyesine doğru geri çekilme yaşanabilir. Son haftalarda yaşanan olağanüstü yükselişi hesaba katınca piyasanın bir süre daha düzeltme eğiliminde olacağını düşünüyorum.

Destekler: 80.00-78.25-75.00

Dirençler: 82.00-83.40-85.00


Ücretsiz Deneme Hesabı