Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 08-11-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

10 Kasım 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -3.3 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

WTI ham petrol yükselişin devamı için zorlanıyor...

Çarşamba günü EIA tarafından açıklanan verilere göre ABD’de haftalık ham petrol stokları 3.3 milyon/varil ile 2.2 milyon varil olan piyasa beklentisi üzerinde yükseliş kaydetti. Buna rağmen benzin stoklarının haftalık 1.5 milyon/varil düşüş ile 214.3 milyon/varil ile Kasım 2017’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bu tabloda ABD tarafında benzin talebinin güçlü kaldığı ve hafta sonu açıklanan olumlu istihdam raporu ardından talep tarafındaki iyimserliğin korunduğunu söyleyebilirim.

04 Kasım tarihli OPEC+ toplantısına gelince kartel Aralık ayında günde 400 bin varil artırma planına sadık kaldı. Öte yanda ABD’nin yüksek petrol fiyatlarının küresel ekonomik büyümeyi zorladığı ve OPEC+ a üretim artışı çağrıları G-20 toplantısında ABD Başkanı Biden’ın çağrısı ile devam ediyor. Başkan Biden, Akaryakıt Fiyatlarındaki Keskin Artıştan OPEC+'ı suçladı. Biden, 'Rusya, Suudi Arabistan ve diğer büyük üreticilerin, örneğin insanların işe gidip gelmek için benzini olsun diye daha fazla petrol pompalamayacakları fikri doğru değil' dedi. Reuters'in bildirdiğine göre, önde gelen OPEC üreticisi Suudi Arabistan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nden (OPEC) ve topluca OPEC+ olarak bilinen Rusya dahil müttefiklerinden gelen daha hızlı artış çağrılarını ekonomik ters rüzgarları gerekçe göstererek reddetti.

Fiyatlar Cuma günü yükselmeye devam etse de, Suudi TV'nin yaklaşan bir üretim artışı bildirdiği için piyasanın bir önceki seansta keskin bir şekilde düşmesinin ardından tüccarlar temkinli bir yaklaşım sergiliyor. Rapora göre, Suudi Arabistan'ın petrol üretimi yakında COVID-19 pandemisinin başlangıcından bu yana ilk kez günde 10 milyon varili aşacak. Suudi sermayeli Al Arabiya TV'den gelen rapor, ülkenin diğer OPEC ülkeleriyle birlikte daha önce üzerinde anlaşmaya varılan üretim artışlarına bağlı kalmayı kabul etmesinden sonra geldi.

OPEC+ ekonomik koşulların ve talebin geri çekilebileceği tezi ile aylık 400 bin varil üretim artışı ile yola devam ederken ABD’nin söylemleri ve Suudi’lerin günlük ham petrol üretiminin artabileceği yönünde beklenti ile 85.00 dolar/varil üzeri şimdilik zor görülüyor. Geçtiğimiz hafta 78.25 dolar seviyesi görüldükten sonra haftanın son işlem gününde gelen alımlar ile 81.25 dolar kapanışı pozitifti. Buna rağmen bu hafta 85.00 dolar/varil üzerine hareket için piyasanın güç toplamakta zorlanacağını düşünüyorum. Son iki haftada uzun pozisyon kapama faaliyeti ile kısa vadede aşağı yönlü eğilim gözleniyor. Bu hafta 83.40 dolar/varil üzerinde kapanışlar bu durumu tersine çevirerek momentumu yukarıya çevirebilir. Aksi durumda geçtiğimiz haftanın düşük seviyesi 78.25 dolar altında yeni düşük seviyeler görülebilir.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Vadeli piyasada fonların pozisyon değişimini gösteren CFTC derinlik raporuna bakıldığında;

Analitik verilere göre, 02 Kasım tarihli derinlik raporunda fonların net uzun pozisyon miktarı net olarak 7143 kontrat düşüş ile 492639 seviyesine geriledi. WTI ham petrol Ekim ayı ortasından itibaren uzun pozisyon miktarını azaltırken bu dönmede açık pozisyon miktarının da gerilediği görüldü. Piyasa Haftanın ikinci yarısında satışlara yenik düşülmesi bu dönemde net uzun pozisyon miktarının bir miktar daha azalmış olabileceğini işaret ediyor. Son dönemde Amerikan ve Avrupa tipi ham petrol piyasası bazı haftalarda pozisyonlanma açısından ayrışma gösterdi. Brent Petrol piyasasında uzun pozisyon azaltma faaliyeti ham petrol öncesinde başladı. Her iki piyasada son haftalarda rekor net uzun pozisyon miktarından uzaklaşma eğiliminde ve düzeltme yaşanıyor. ABD ile OPEC arasındaki üretimi artırma polemiği ile piyasanın uzun pozisyon artırma konusunda temkinli olacağını düşünüyorum.

Teknik olarak: Geçtiğimiz hafta en düşük 78.25 dolar seviyesini gören WTI ham petrol fiyatları haftayı 81.25 dolar seviyesinde kapattı. Son iki haftada yaşanan düzeltme eğiliminin bu hafta da devam etme olasılığı hafta içinde 75.00 dolar/varil seviyesine doğru geri çekilmeyi gündeme getirir. Öte yanda bu seviye üzerinde kalındığı sürece uzun vadede yükseliş eğiliminin devam edeceğini söyleyebilirim.

Destekler: 80.50-78.25-75.00

Dirençler: 82.00-83.40-84.45


Ücretsiz Deneme Hesabı