Pi̇yasa Noorcm Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 02-12-2019

PİYASA NoorCM Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

Amerikan ekonomisi gölgesinde fiyatlamalar devam ediyor...

Çin ile Amerika arasında ticaret görüşmeleri Çin’in fikri mülkiyet hakları ihlallerine getirdiği ceza oranını artırması ile ilerleme kaydetmiş görünüyor. Amerika’dan görüşmelerin olumluya gittiğine dair mesajlar geliyor. Öte yanda geçmiş dönemde Çin’den ithal edilen ürünlere getirilen ithalat vergilerinin geri alınması konusunda anlaşılamadığı haberleri de var. Dolayısı ile anlaşma 156 milyar dolarlık ürüne getirilmesi planlanan vergi için son tarih olan 15 Aralık'a yetişmeyebilir. Görüşmelerin devam ettiği senaryoda 156 milyar dolar ürün için planlanan ithalat vergileri ertelenebilir ve Çin ile Amerika arasında ticaret anlaşması 2020 yılının ilk aylarına kalabilir.  

Hafta ortasında ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD senatosundan geçen Hong Kong protestoları ile ilgili yasayı onaylaması ile anlaşma süreci zarar görecek endişesi yaşandı. Bu durum son yedi haftadır soluksuz yükselen endekste bir miktar satış baskısını beraberinde getirdi. Buna rağmen, eninde sonunda uzlaşı beklentisi ile piyasaların mevcut risk alma eğilimini terk etmekte isteksiz olduğu anlaşılıyor. 

Genel risk alma eğilimi ile döviz piyasasının güvenli limanı Japon Yeninde oynaklık son dönemin düşük seviyesinde iken altın fiyatları 1450 dolar üzerinde ancak kırılgan bir görünüm sergiliyor. Öte yanda endüstriyel metal piyasası tam olarak küresel ekonomi iyileşiyor havasında değil. Çoğunlukla arz/talep dengesine ilişkin gelişmelerin yön verdiği bu emtia grubu talep tarafında iyileşme için ikna olmadan tepki vermekte zorlanıyor. Bütün bunlar olup biterken iyi ekonomik veriler ile 98.00 endeks seviyesi üzerinde kalan DXY (Dolar Endeksi) arka planda emtialarda yükselişin önünde bir başka engel denebilir.  

Aralık ayının ilk haftasında hem Amerika hem Avrupa tarafında açıklanacak önemli ekonomik veriler var. Avrupa ekonomisinde öncü ekonomik veriler en kötü geride kaldı izlenimi verirken bu durum güçlü Amerika ekonomik verilerinin gölgesinde kalabilir. FED'in faiz indirimlerine ara vermesi, iyi ekonomik veriler ve Çin ile anlaşma beklentisi ile Amerikan ekonomisinde görünüm pozitif. Avrupa tarafına gelince henüz toparlanma sinyalleri ile kat edilecek mesafe var. Bu durum Euro/dolar paritesinde yaşanan yukarı yönlü tepkilerin limitli kalmasına sebep oluyor.

FED faiz artırım ihtimali

FED faiz artırım ihtimali

ABD 10 yıllık tahvil faiz oranı

ABD 10 yıllık tahvil faiz oranı

Avrupa tarafında bu hafta Almanya'da açıklanacak fabrika siparişleri ve sanayi üretimi verisi 4. çeyrek büyümesi için öncü gösterge olarak önemli görülüyor. Eylül ayı fabrika siparişlerinde %1.3 gerçekleşme olumlu algılandı. 5 Aralık tarihinde açıklanacak Ekim ayı verisinde de iyileşmenin sürmesi ve sanayi üretimi katkısı ile geride bırakılan iki çeyreğin aksine son çeyrekte ekonomik yavaşlama ivme kaybedebilir. 
PMI satın alma yöneticileri endeksi ve diğer birtakım öncü göstergeler Almanya ekonomisinde en kötünün geride kaldığı yönünde umutları artırıyor. Almanya'da lokomotif sanayi üretimi üçüncü çeyrekte ekonomik büyüme için negatif yönde etkili oldu. Ancak bu durumun son çeyrekte tersine dönebileceği düşünülüyor. Buna rağmen daralan ekonomik koşulların servis sektörü negatif yansıması ile dördüncü çeyrekte gözlenen iyileşme tatminkar olmayabilir. 


Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD üçüncü çeyrek büyüme rakamı ikinci okuma Gayri Safi Yurt İçi Hasıla artışı %2.1 (önceki 1.9) olarak yukarı yönde revize edildi. Büyümede gelen yukarı yönde revizyonun tüketici harcamalarında artışa bağlı görünüyor. Tüketici harcamalarında artışın son çeyrekte de devam etme ihtimali yılın genelinde ABD büyümesini daha iyi bir noktaya taşıyor. 

Bu hafta Amerika tarafında açıklanacak verilerde Kasım ayı İmalat ve servis PMI endeksinin de güçlü olmasının yanında haftanın son işlem gününde açıklanacak olan Kasım ayı istihdam raporu güçlü ekonomik duruşu destekleyebilir. Bu kompozisyonda Amerikan Merkez Bankası (FED) faiz indirimleri bir yana 2020 yılında faiz artırım beklentisini destekler bir görüntü çiziyor olacak. Kuşkusuz küresel ekonomik koşullarında 2019 senesine kıyasla iyileşme göstermesi aranır. Çin ile ABD arasındaki ilk faz görüşmelerin anlaşma ile sonuçlanması ve Avrupa Birliği ile ticaret konusundaki gelişmeler bu süreçte takip edilecek konular arasında yer alıyor. Gelişen ülke piyasalarında Çin başta olmak üzere Meksika, Hindistan, Rusya gibi ülkelerin büyüme performansları da önemli görülüyor. 

Yeni haftadan beklediklerimiz


Sonuç olarak, Kasım ayının son haftası geçtiğimiz haftaya benzer şekilde ticaret müzakerelerinin gölgesinde geçecek. Amerikan senatosundan Hong Kong protestolarına çıkan destek tasarısı ardından Çin ile Amerika arasındaki ticaret görüşmelerinin gelişimi piyasaları yakından ilgilendiriyor.

Ücretsiz Deneme Hesabı