Pi̇yasa Noorcm Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 31-08-2020

PİYASA NoorCM Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

FED'in enflasyon normali değişiyor!

Geçtiğimiz haftadan geriye kalan ve önümüzdeki beş seneyi etkileyecek bir gelişme olarak gördüğümüz olay FED'in yüzde 2 ortalama enflasyon hedeflemesine geçmesi oldu. Amerika'da 04 Kasım genel seçimleri yaklaşırken FED ekonomik politikalarını yönlendirirken mali teşviklerden destek bulacak mı? Muhtemelen evet ancak banka aksi senaryoda elini taşın altına koyarak tüm araçları ile istihdam piyasası ve ekonomiye destek vereceğini ve politikalarını bu yönde düzenleyeceğini açıkça ifade ediyor. Bütün bunları yaparken enflasyon hedeflemesini yüzde 2 ortalama olarak değiştirmekten çekinmiyor. Pandemi öncesinde tam istihdamın olduğu ekonomik koşullarda orta vadeli yüzde 2 hedefine ulaşmakta zorlanan enflasyonda yükseliş için marj bırakılması normal diyebiliriz.  Tam istihdam ortamında yüzde 2 hedefine ulaşmakta zorlanan enflasyon ekonominin temel kurallarına ters; klasik ekonomik teorileri çağın gelişmini açıklamakta zorlanırken devreye karmaşıklı ekonomisi giriyor. Önümüzdeki yıllarda karmaşıklık ekonomisini klasik teorilerden daha fazla kullanacağa benziyoruz.
Amerikan ekonomisinde geçtiğimiz 10 senede açıklanan enerji ve gıda hariç PCE (kişisel tüketim harcamaları) verisine bakıldığında sadece iki dönemde yıllık bazda yüzde 2 üzerinde gerçekleşem olduğunu görüyoruz. Çekirdek TÜFE Mart 2018 gerçekleşmesi dışında yüzde 2 üzerine çıkamaz iken Şubat 2020 tarihinde %2.36 olarak açıklanan çekirdek TÜFE Haziran 2020'de %1.19'a geriledi. Temmuz ayında çekirdek TÜFE %1.57 seviyesine yükseldi buna rağmen ileriye dönük enflasyon beklentisi için fazla hevesli olmak adına bir sebep göremiyoruz. 
Covid-19'un 2020 senesi boyunca bizimle beraber olacağını artık kanıksadık önemli olan bu süreçte kimin ne kadar başarılı bir yöntem ile mücedele edeceği ve vaka sayısını aşağıya çekme kapasitesi olacak. Bu anlamda Amerika'da piyasaya sürülen pratik covid test kiti sektör bazında canlanam umutlarını artırdı. Problemli güney eyaletlerinde vaka sayısının kontrol altına alınmış olması da piyasalara moral verdi. Hisse senedi piyasaları yükselişine devam ederken uzun vadeli tahvil faiz oranları FED enflasyona müdahalede ecele etmeyecek beklentisi ile yükseldi. Amerika Doları'nda değer kaybının devam edeceğine yönelik beklentiler kuvvetlenirken emtia piyasası zayıf dolar ile destek buluyor. OPEC üretim kısıtlaması ile dengelenen ve hatta açık veren petrol piyasasında hız kazanan Çin ekonomisi ile Çin ithalatı yanında kısa vadede Meksika Körfezinde ki kasırgaların üretimi olumsuz etkilemesi yükselişi destekledi. Kurşunsuz benzin yaz sezonunun bitmesine yakın talep artışı ile yükselirken doğalgaz kasırga etkisi ile yükselişini sürdürdü. Altın ve gümüş Jackson Hole Powell konuşması ile destek buldu. Tahıl piyasasında soya fasulyesinde Çin'in bu sene 40 milyon ton Amerika'da ürün ithal etmesi bekleniyor. Endüstriyel metallerde bakır artan Çin talebi ve iyileşen ekonomik koşullar ile yükselişini sürdürebilir.


Euro Bölgesi Ekonomik Güveni

Euro Bölgesi Ekonomik Güveni

Amerika 10 yıllık tahvil faiz oranı

Amerika 10 yıllık tahvil faiz oranı

25 Ağustos haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında Euro toplam spekülatör net uzun pozisyon miktarı 270,987 kontrat ile 52 haftanın yüksek seviyesinde açıklandı. Son dört haftada IMM'de toplam spekülatör net uzun pozisyon miktarında 22 bin kontrat artış gerçekleşti. Hafta başında yüksek fon net uzun pozisyon miktarı ile aşırı alım bölgesinde olan Euro destek seviyelerine doğru geri çekildi sonrasında FED Başkanı açıklaması ile zayıf dolar süreci destek bulurken parite 1.1900'un yolunu tuttu. Avrupa Merkez Bankası finansal kesime likidite desteğini sürdürürken euribor borçlanma faiz oranı tarihi düşük seviyelerine geriledi. Ekonomik verilerde tüketici ve iş dünyası güven endekslerindeki artış bölgenin para birimini destekliyor. Öte yanda geçmiş dönem rekor yüksek fon net uzun pozisyon miktarı dönemleri ile kıyaslanınca açık pozisyonda artış potansiyeli var. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde derinlik raporunun +%5 marjını kullanacağını ve euro/dolar paritesinin 1.2000 üzerine yerleşeceğini düşünüyoruz. Hal böyle iken Euro Bölgesi'nin para biriminin güçlenmesi ihracat potansiyeli üzerinde olumsuz etki yapabilir. İleriye dönük şirket 12 aylık hisse başı kar beklentilerinde aşağı yönlü güncellemeler yapılıyor. Yukarıdaki grafikte Euro/dolar paritesinde yükseliş ile Euro Stoxx 50 S&P500 performansında aşağı yönlü hareket dikkat çekiyor. Güçlü Euro'nun yansıması ile endeks son dönemde Amerikan hisse senedi piyasaları performansının gerisinde kaldı. 

2020 yılına başlarken gelişen ülke piyasaları ve para birimlerinin akıbetine ilişkin beklentiler yılın ilk yarısı geride bırakıldığında farklı bir boyuta geçti. Küresel çapta lokomotif ekonomi Amerika'nın pandemi sonrası uzu süre düşük faiz ortamını koruma politikasında iken önlemlerden çıkış için daha uzun bir perspektif çiziyor. 2008 krizi etkilerinden tam kurtulamamış tüketicinin ekonomik katkısının limitli kaldığı ortamdan yeni bir döneme geçildi. Bu dönemde gelişen ülke piyasaları düşük faiz ortamından nemalanmaya devam edecek. Ancak geçtiğimiz on senede olduğu kadar değil çünkü artan kamu harcamaları ile bütçe açıkları virüs etkisi ile üretim ve tüketim aşamasında belirsizlikler ile daralan ekonomileri ayağa kaldırmanın maliyeti yüksek ve temelleri güçlü olanlar ve olmayanlar bu dönemde ayrışma gösteriyor.

Geliişen ülke para birimleri performansında Güney Afrika Randı ve Türk Lirası arasındaki pozitif korelasyon bilinen bir gerçek iken son dönemde Türk Lirası'nın değer kaybına ZAR iştirak etmeyerek Amerikan Doları karşısında değer kazandı. Bu ayrışmasın bir miktar abartılı olduğunu ve önümüzdeki iki haftada bu iki para birimi arsındaki korelasyonun pozitife döneceğini tahmin ediyoruz. 

Yeni haftadan beklediklerimiz

Bu hafta 01 Eylül'de Euro Bölgesi TÜFE ile başlayacak veri takviminde ISM imalat ve imalat dışı sanayi endeksi, inşaat harcamaları, fabrika siparişleri ve Ağustos ayı istihdam raporu yer alıyor. İstihdam raporunda bozulma piyasaların moralini bozabilir. Öte yanda ikinci teşvik paketi erken bir aşı haberi gibi umutlar korunurken piyasalarda risk alma eğiliminin devam etmesi bekleniyor. 

Ücretsiz Deneme Hesabı