Pi̇yasa Noorcm Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 06-07-2020

PİYASA NoorCM Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

Ekonomik veriler ya da artan virüs vaka sayısı?

Geçtiğimiz hafta piyasaların cankurtaranı ABD tarım dışı istihdam verisindeki olumlu beklentiydi. İstihdam piyasasına yönelik teşviklerin Haziran ayı bitimi ile sona erecek olması soru işaretleri yaratsa da önümüzdeki aylarda teşviklerin şekil değiştirerek devam etme olasılığını yüksek görüyoruz. Haziran ayı istihdam raporunda piyasaya 5 milyona yakın işgücü eklendi ve işsizlik oranı 11,4’e geriledi. Bakanlığın yaptığı açıklamada Haziran ayı içerisinde çeşitli nedenler ile çalışma hayatında olmayan ancak istihdam edilmiş görünen kesim olmasa idi işsizlik oranı yüzde 1 fazla olabilirdi. Ancak önümüzdeki aylarda bu kesim aktif çalışma hayatı içinde olmayı sürdürecek ise işsizlik oranında küçük oynamalar ile iyiye gidişin sürmesi beklenebilir.

Amerika’da artan virüs vaka sayısına bağlı olarak iş dünyası ve tüketici güveninin zayıflaması bekleniyor. Buna rağmen teşvik paketleri ve ilk tepki sıçramalar ile ekonomik veriler piyasalara moral veriyor. Çin’den gelen ekonomik verilerinde iyileştiğini ve ülkede ihracatın arttığını görüyoruz.

Emtia piyasasına gelince 30 Haziran tarihinde açıklanan çeyreklik USDA raporu ve artan Çin talebi ile soya fasulyesi ve mısır gibi tarım ürünleri geçtiğimiz haftaya kıyasla daha pozitif bir temel görünüm sergiliyor. Enerji piyasasında yaz ayları ve başlayan seyahat sezonu ile kurşunsuz benzin talebinde artışa bağlı olarak artan rafineri kullanım kapasitesi stokların çekilmesini sağlayacak beklentisi vardı. Son haftalarda yaşanan geri çekilmeye rağmen haftalık stok rakamları tarihi yüksek seviyelerinde seyrediyor. Buna rağmen kurşunsuz benzin talebinin 2019 senesi yaz ayları seviyesine görülüyor. Kısaca yaz ayları ve ekonomilerin açılması ile öngörülen talep artışı beklenen hızda olmamakla beraber gerçekleşiyor. Öte yanda Libya’da potansiyel arz tarafında artış ve Ağustos ayı ile beraber Rusya’nın üretim kısıntısına devam edip etmeyeceği konusu soru işareti diyebiliriz. Ekonomik iyileşme ve talep artışının fiyatlandığı bir başka emtia bakır oldu. Bakır fiyatları Shangai ve LME’de depolarda stok miktarında geri çekilme ve Çin talebi ile son iki ayda istikrarlı bir yükseliş eğilimi girdi. Gelinen seviyelerde bakır piyasasında yükselişin ivme kaybetmesi beklenebilir. Buna rağmen arz/talep dengesinden aldığı destek ile piyasada geri çekilmelerin alım yönlü fırsat olacağını düşünüyoruz.

Artan virüs vaka sayısı ve tüketici ve işletme güveninin temkinli olacağı beklentisi ile küresel hisse senedi piyasalarında ilkine kıyasla limitli kalacağını düşündüğümüz bir düzeltme olası iken talep artışı ile öne çıkan bazı emtialar bu tarz geri çekilme dönemlerinde yatırımcılara fırsat sunuyor.

Haftanın ekonomik takvimi öncekilere kıyasla zayıf kalıyor. İlk işlem gününde ABD tarafında ISM imalat dışı sanayi endeksi açıklanacak. Salı günü yapılacak Avustralya Merkez Bankası (RBA) toplantısında kısa vadeli faiz oranlarının %0.25’te tutulması bekleniyor. Çarşamba günü Avrupa Birliği bölgeye yönelik ekonomik tahminlerini açıklayacak. Perşembe günü Çin Haziran ayı üretici ve tüketici enflasyonu verilerini öğrenmiş olacağız. Cuma günü Kanada Haziran ayı istihdam raporu ve Amerika üretici enflasyonu ile haftayı kapatıyor olacağız.

ABD Haziran ayı tarım dışı istihdam

ABD Haziran ayı tarım dışı istihdam

Amerika 10 yıllık tahvil faiz oranı

Amerika 10 yıllık tahvil faiz oranı

Covid-19 salgının hangi ülkede nasıl seyrediyor;

Amerika NY'ta 15 Nisan tarihinde 11,400 artış gösteren virüs vaka sayısı 2 Temmuz tarihinde 654 olarak gerçekleşti. New York eyaleti covid-19 salgınını kontrol altın almış görünüyor. Öte yanda diğer eyaletlerde gözlenen yükseliş ile Amerika genelinde 2 Temmuz'da 51,800 olan vaka sayısının sonraki gün 52,843 olarak gerçekleşti. 4 Temmuz bağımsızlık günü nedeni ile 3 günlük uzun hafta sonu tatilinin olduğu dönemde virüs vaka sayısındaki artış önemli. Diğer tarafta Almanya önceki güne göre 477 virüs vaka sayısı Japonya sadece 196 yeni vaka sayısı ile salgını kontrol altına almış görünüyor. 

Küresel ekonomi GSYIH artışına o derece odaklandı ki Mart ayından bu yana enflasyon tarafındaki gelişmeler hiç dikkat çekmiyor. Ancak bundan sonrası için enflasyon tarafındaki gelişmeler de takip edilmeye başlanacak. Önümüzdeki 5 sene içerisinde değişmesi beklenen üretim ve tüketim anlayışı ile enflasyon için de yeni bir normal ile Merkez Bankaları'nın hedefi değişebilir. Bununla beraber genişleyen Merkez Bankaları bilançosu ve teşvik paketleri ile enflasyonun sıçram yapma ihtiamalini göz ardı etmiyoruz. 
Bu hafta Çin'de Haziran ayı enflasyon rakamı açıklanacak. 2019 senesi sonunda yıllık yüzde 4.5 gerçekleşme ardından Mayıs ayında enflasyonu %2.4'e geriledi. Haziran ayında enflasyonda %2.5 artış tahmin ediliyor.  

Yeni haftadan beklediklerimiz

Sonuç olarak, iyileşen ekonomik veriler ile artan covid-19 vaka sayısı arasında kalan piyasalar şimdilik pozitif tarafta olmayı tercih etse de özellikle hisse senedi piyasalarında yükselişin ivme kaybettiği söylenebilir. Bakır ve petrol başta olmak üzere temel verilerinin desteği ile yükselen emtialar moral vermekle birlikte bu hafta kararsız fiyatlamalar görebiliriz.

Ücretsiz Deneme Hesabı