Pi̇yasa Noorcm Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 27-04-2020

PİYASA NoorCM Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

Şapkadan tavşan mı bekleyelim?

Japon Merkez Bankası (BOJ) Amerikan Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile Merkez Bankaları haftasına giriyoruz.

Bu dönemde en başarılı hangisi oldu diye bir karşılaştırma yapamıyoruz. Çünkü bu tarz risk algısının artığı dönemlerde FED her zaman olduğu gibi bir adım önde gidiyor. 2020 senesinin ilk çeyreğini geride bıraktık ve küresel ticaret hacminin yüzde 65’inin gerçekleştiği Amerikan Doları her Merkez bankası önleminde güven tazeliyor. Amerika Avrupa istenilen manevra kabiliyeti ile önlem alamadı ve FED ardı ardına beş kez teşvik paketi açıkladı dolar yine kral diyor. Bir de öyle olmasaydı, Dünya’nın liderliğine soyunduysan bu şartlarda diğer ülkeleri de gözlemek ve belki de daha fazlasını yapmak gerekiyor.

Amerika’da Nisan ayında covid-19 negatif etki zirve yaptı bundan sonra adım adım normalleşmeye giden süreçte işe alımlar başlayacak beklentisi var. Öyle ise dip yapan ekonomik aktivitenin önümüzdeki üç aylık dönemde nasıl bir iyileşme sürecinde olacağını yakından takip etmek gerekiyor. 'V mi U mu yoksa W mu' ya daekonomi literatürüne covid-19 ardından yeni bir harfi dahil etmemiz gerekecek.

Bu hafta Merkez Bankaları’nın ne söyleyeceğini kendi adıma fazla merak etmiyorum. Çünkü yapılacak olan otada, FED gibi sınırsız QE diyemeyen tüm olanaklarını kullanarak bu dönemde ekonomiyi teşvik paketlerine boğmaya devam edecek. Aksi takdirde en iyi ihtimal ile yılın son çeyreğinde resesyondan çıkmayı umut edenler hayal kuruyor olacaklar.

Küresel hisse senedi piyasaları bu hafta Merkez Bankaları’nı beklerken petrol fiyatlarının seyri önemli görülüyor. Düşük talep etkisi ile yukarı gitmekte zorlanan petrol piyasasında geçtiğimiz haftanın düşük seviyelerinden kırılgan bir toparlanma eğilimi görüyoruz. Henüz virüs önlemlerinde kademeli geri çekilme konuşulurken hızlı bir talep artışı beklenmiyor. Bu dönemde petrol fiyatlarını ancak ABD üretiminde düşüş destekleyebilir. Aslına bakarsanız ABD diğerlerine üretim kesintisi konusunda öneriler vermek yerine doğal seleksiyon ile tekno kuyuların piyasadan çekilmesini ve ya bir başka bir yöntemle üretim de düşüşü desteklemeli.

Amerika Dolar'ı FED’in açıkladığı her teşvik paketi ile krallığını güçlendirdi.

Euro Avrupa bu kez de gereken adımları atamadı ve gecikti fiyatlaması ile geriliyor.

Japon Yeni sene başından bu yana Amerikan Doları’na karşı en güçlü duran para birimi,

Avustralya Doları, kıymetli metal piyasasında yaşanan yukarı yönlü fiyat hareketlerinden destek buldu,

Kanada Doları bir emtia parası olarak petrol fiyatlarından düşüşten negatif etkileniyor,

İngiliz Sterlini ne yapsa boş yılın geri kalanında İngiltere’nin ekonomiye bakış açışı değişebilir.

Altın ETF fonlarındaki miktar 2012 seviyelerini geçti. Ancak 2012 zirvesi 1900 dolar görülmesi. Uzun vadeli yükseliş trendinin başında ve spot geçtiğimiz haftanın düşük seviyesi 1.660 doları görse de alsak diyen yatırımcı sayısı kayda değer olmalı.

Gümüş 2008-2012 döneminde yaşanan yükseliş hareketinin yarı performansını bile gösteremedi. ETF fon talebi altına benzer yükselişte altını geçemez ama peşine takılacağı kesin.

Bakır arz/talep dengesi ve piyasanın temel anlamda açık vermesi Çin talebinin normale dönmesi ile fiyatları hareketlendirebilir. 2020 senesinde bakır tüketicisi konumunda olacak şirketler bu fiyatlarda bu veya biraz aşağısındaki seviyelerde fiyatı sabitlerler ise karlı çıkabilir.

Hisse senedi piyasaları Amerika tarafında Nisan ayında iyi bir toparlanma yaşandı ve 2020 senesinde yaşanan geri çekilmenin yarısı eri alındı. Artık biraz dinlenme ve belki de geri çekilme zamanı. Emtia piyasasında talep artışı ile fiyatların kısa sürede yükselmesi beklenmiyor. Öyle ise hisse senedi endekslerinin daha fazla önden koşmasına gerek yok.

ABD tahvil piyasası covid-19’un ekonomiye negatif etkisinde en kötüsü geride kaldığına göre 10 yıllık ve 30 yıllıklar için daha düşük faiz oranları yerine oranlarda limitli bir yükseliş olabilir.

Tahıl piyasasında Çin’in mısır ve soya fasulyesine ithalata başladığı görülüyor. Soya yemeği, hava koşullarını takip eden buğday ve egzotiklerden talep artışı gözlenen kakao bu ürünler takip etmeye değer. İnsanların yeme içme ihtiyacının devam ettiği bu dönemde bu ürün grubu portföylere dahil olmayı hak ediyor.

Bu hafta Merkez Bankaları dışında ABD ilk çeyrek büyüme rakamı ve Çin PMI imalat sanayi endeksi önemli veriler arasında yer alıyor.


FED politika faizi piyasa fiyatlaması

FED politika faizi piyasa fiyatlaması

Amerika 10 yıllık tahvil faiz oranı

Amerika 10 yıllık tahvil faiz oranı

Euro'da fon net uzun pozisyonu opsiyon piyasasında alım ve satım opsiyonları arasındaki farkı gösteren 25 Delta RR ve euro/dolar paritesindeki hareketi gösteren tabloya göre;

Mart ayından bu yana artıya geçen fon net uzun pozisyon miktarına rağmen opsiyon piyassaında euro alım opsiyonlarına talebin gecikmeli olduğunu görüyoruz. CME de fonlar euro net uzun pozisyon miktarını artırmış ama opsiyon piyasası bu pozisyonlanmaya sonradan katılmış. Son iki haftada ise opsiyon piyasası euro tarafında satış yönünde eğilim göstermiş. CME de fonların euro net uzun pozisyon miktarı 87.200 kontrat ile 52 haftanın yüksek seviyesinde iken derinlik raporuna göre euro aşırı alım bölgesinde ve bu durum satış yönlü baskının devam edeceği izlenimi veriyor. Öte yanda derinlik raporunun teknik bakış açısına destek olduğunu ve tek başına bir anlam yüklemenin yanlış olduğunu hatırlatalım. Anlamı henüz adını koymadığımız bir sebeple, aşırı alım bölgesindeki pozisyonlanmaya rağmen euro yukarı yönlü tepki verebilir. Önemli olan kalıcı olmayacağı görüşünü koruyor olmamız. 


24 Nisan tarihinin derinlik (COT) raporunda fon net uzun pozisyon miktarı 2.930 kontrat düşüş ile 249.571 seviyesine geriledi. Son dört haftada toplamda fon net uzun pozisyon miktarının gerilediğini görüyoruz. Buna rağmen altın piyassaı tam olarak aşırı alım bölgesinden uzaklaştı diyemiyoruz. Bir başka deyişle altın derinlik raporun agöre aşırı alım bölgesindeki seyrini koruyor. Öte yanda son haftalarda yaşanan pozisyon azaltımı piyasayı bir nebze rahatlattı. Bu geri çekilmede yükselen fiyatlardan uzun pozisyon kapam faaliyeti olduğu anlaşılyor. Birileri yeterince kar ettim demiş ve pozisyon kapatmış olmalı. Güçlü yükseliş eğilimi içerisine giren piyasada bu sağlıklı bir hareket ve fiyatlarda sert geri çekilmelerin önüne geçeceği için olumlu. Önümüzdeki bir kaç haftada geçtiğimiz haftalara benzer şekilde uzun pozisyon azaltımı ile aşırı alım bölgeesinden uzaklaşan piyasa sonrasında alımlarla trendi koruyacak güç bulabilecek. 

Yeni haftadan beklediklerimiz

Özet olarak, Küresel piyasaların Nisan ayındaki göreceli iyimser fiyatlamaları sürdürebilmesi için talep artış beklentisi ile emtia piyasasından destek alması gerekiyor. Hisse senedi piyasalarının daha ileriye gitmesi için takati kaldığından emin değiliz. Merkez Bankaları bu hafta “şapkadan tavşan mı çıkartacak” bilemeyiz? Ama kesin olan bir şey var ki şimdi ara verilirse piyasaların tekrar iyimser fiyatlamalara geçmesi uzun zaman alacak. 

Ücretsiz Deneme Hesabı