Pi̇yasa Noorcm Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 02-03-2020

PİYASA NoorCM Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

Toz duman arasında piyasa analizi yapmak…

Ne açıklanan ekonomik veriler ne Merkez Bankaları faiz politikası gündemin ilk sırasında Avrupa, Orta doğu ve diğer Asya ülkeleri başta olmak üzere yayılan virüs salgını var.

Doğal afetler, salgınlar ve benzeri riskler olduğunda elimine etmek mümkün değil. Önemli olan arka planda bu tarz risklerin olma ihtimaline karşı önceden B planı yapmak. Geçtiğimiz haftalarda yayınladığımız raporlarda nerede ise her hafta 2019 son çeyrekten virüs salgınına kadar hisse senedi piyasalarındaki soluksuz yükselişten bahsettik.

S&P500 endeksi Eylül 2018’den bu yana 200 günlük hareketli ortalamadan ilk kez bu kadar uzaklaştı. Piyasalar Orta doğu gerginliğine rağmen rekor üstüne rekor kırıyor. Amerikan hisse senedi piyasaları beklenti altında gelen bilançoları görmezden geliyor. En son Çin’de ortaya çıkan ve küresel ekonomik büyümeyi aşağı çekmesi beklenen virüs salgınına karşı hisse senedi piyasaları güçlü duruyor.

Şubat ayının son haftasında büyü bozuldu ve piyasa uzmanlarının sık sık aşırı alım bölgesinde olarak nitelendirip uyardıkları hisse senedi piyasaları havlu attı. CBOT içinde S&P500 endeksi üzerine yazılı opsiyonların volatilitesini gösteren VIX (korku) endeksi son işlem gününde 47 seviyesine kadar yükseldi. 2019 Ekim ayında S&P500 endeksinde bu tarz bir düzeltme olduğunda VIX endeksinde görülen en yüksek seviye 24.50 iken bu dönem diğerlerinden farklı görünüyor. Sebebi satışları tetikleyen ne kadar devam edeceği ve küresel ekonomiyi ne ölçüde aşağı çekeceği tahmin edilemeyen virüs salgını;

Amerikan hisse senedi piyasaları özellikle S&P500 endeksi küresel hisse senedi piyasaları için gösterge niteliğinde iken geçtiğimiz hafta gözümüz kulağımız oradaydı. Son dört ayda yaşanan soluksuz yükselişin ardından yüzde 5 ile 10 arasında bir düzeltme normal sayılabilir. Öte yanda yüzde 20 ve üzeri bir düzeltme ile piyasaların ayı piyasasına geçtiği düşünülür. Kısaca önümüzdeki haftada S&P500 endeksinde satışın devam etmesi durumunda medyanın manşetlerinde ayı piyasası bekleyişi ayyuka çıkmış olacak. Takip ettiğimiz önemli destek seviyelerinden biri 2850 endeks bu seviye altında S&P500 endeksinde düşüş 2550 seviyesine kadar sürebilir.

Hisse senedi piyasaları ülkelerin zenginliğini gösterir ve 2020 Kasım Amerikan genel seçimleri öncesinde bu tarz sert bir düşüşün politika yapıcıları ne kadar rahatsız edeceğini tahmin edersiniz. Ne yaman çelişkidir ki negatif faiz oranlarının olduğu ortamda Amerikan tahvil piyasasının resesyon fiyatlaması kaile alınmıyordu. Şimdi acaba tahvil piyasası doğruyu mu söylüyor demekten kendimizi alamıyor.

Göze çarpan bir başka fiyatlamadan daha bahsetmek gerekiyor. 20 Şubat tarihinde en yüksek 99.81 gören Dolar Endeksi sonrasında FED faiz indirimi beklentisi ile geriledi. Endeks haftanın son işlem gününde 98.00 endeks seviyesi üzerinde kalmayı başardı. Bu durum en çok zayıf ekonomik veriler altında ezilen Euro’ya yaradı. Uzun bir aradan sonra yüksek net kısa pozisyon taşınan Euro/dolar paritesi yukarı yönlü tepki verdi.

Haftaya Çin Bileşik PMI rakamında 28.9 ile beklenti altında gerçekleşme ile başlıyoruz. Ülke bazında Çİn ile ticaret ortağı olanlarda ekonomik verilerde bozulma gözleniyor. Bunun dışında Avrupa Bölgesi Şubat ayı PMI verisinin yeni siparişlerde yükseliş ve beklenti üzerinde gerçekleşme ile umutları artırdığı söylenebilir. 

FED faiz politika fiyatlaması

FED faiz politika fiyatlaması

Amerika 10 yıllık tahvil faiz oranı

Amerika 10 yıllık tahvil faiz oranı

Hisse senedi piyasalarında yaşanan düşüş bu kez altına yaramadı diyenler haklılar; altın ile S&500 arasındaki negatif korelasyon geçtiğimiz seneye kıyasla düşük seviyelerde görünüyor. Aralık ayı sonundan bu yana yaşanan yükselişte altındaki alımların hisse senedi piyasası başta olmak üzere aşırı alım bölgesindeki ürünlere karşı korunma amaçlı olduğundan bahsetmiştik. Piyasa pozisyonları açısından hisse senedi piyasalarındaki teminat tamamlama çağrısının altında da satışlara sebep olduğu söylenebilir. Merkez Bankaları satışı söylentilerinin ise altına kontrollü yüksel uyarısından başka bir şey olmadığı söylenebilir. Hisse senedi piyasalarında satışların durulması ile Merkez Bankaları faiz indirimi beklentisi altını geçtiğimiz hafta test edilip geçilemeyen 1680 direncine taşıyabilir. Teknik olarak orta vadeli bakış açısı ile 1590-1600 dolar/ons üzerinde kaldığı süreci 1715-1725 doları hedef olarak görüyoruz.


Virüs salgınının piyasaları etkisi altına almasından bu yana Amerikan Doları küresel para olma özelliği ve güvenli liman algısı ile talep gördü. Geçtiğimiz hafta virüsün Çin dışındaki ülkelere sıçraması ve Avrupa tarafında ekonomik verilerin dipten dönüş sinyali vermesi ile bir nebze değiştiğini söyleyebiliriz. Bunun yanında Almanya'nın kamu borçlanmasına ilişkin aldığı karar ekonomik koşullar ile mücadele ederken para politikalarının dışında destek olarak yorumlandı. Almanya Avrupa Bölgesinin lokomotif ülkesi olduğundan bu tarafta alınan kararlar diğer AB ülkelerinde de politika değişikliği anlamına geliyor. Gelinen noktada Cuma günü FED'in artan faiz indirim ihtimaline karşı büyüme ve faiz oranının halen dolar lehine olduğu aşikar buna rağmen artan kısa pozisyon kapama faaliyeti ile Euro nefes aldı. Coronavirüs salgını olmasa idi ilk çeyrekte euro/dolar paritesinde yukarı yönlü tepki hareketi bekliyorduk. Bu hareket virüs etkisi ile gecikmeli gerçekleşti. Buna mukabil ekonomik olarak virüs etkisinin Amerika'dan çok Avrupa bölgesinde hissedileceği tahminleri yapılıyor. Dolayısı ile Mart vadeli euro/dolar paritesinde 1.0750!den başlayan yükseliş 200 günlük üssel hareketli ortalama 1.1150 yukarı yönde kırılmadan tepki olarak görülebilir.  

Yeni haftadan beklediklerimiz


Sonuç olarak, FED başta olmak üzere virüs salgınının ekonomik etkilerini azaltmaya yönelik çabalar haftaya başlarken piyasalar üzerinde etkili oldu. Gözümüz ABD hisse senedi piyasalarında olacak , çünkü geçtiğimiz hafta başlayan sert düşüş bu hafta devam ederse artık ayı piyasasını konuşmaya başlarız. Emtialardan petrol, döviz piyasasında ise euro/dolar paritesinin 200 günlük hareketli ortalamasını kırıp yükselişine devam edip etmeyeceği algı ve genel piyasa hareketi için önemli olabilir. 

Ücretsiz Deneme Hesabı