Pi̇yasa Noorcm Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 08-03-2021

PİYASA NoorCM Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

Enflasyon beklentisi teşvik paketini gölgede bıraktı...

Haftaya başlarken ABD tarafında 1.9 trilyon dolarlık teşvik paketinin senatodan geçmesi ile pozitif açılış beklentisi vardı. Senatodan geçtikten sonra yapılan değişiklikler nedeni ile temsilciler meclisinde tekrar oylanacak olan teşvik paketinin hafta içinde Başkan Joe Biden'ın onayına sunulması bekleniyor. Dolayısı ile bu cephedeki haber akışının piyasayı destekleyeceği bir haftaya başlıyoruz. Bun arağmen ABD hisse senedi piyasalarının Cum agünü kapanışlarından yukarı gitmekte zorlandığını izliyoruz. Sebebini açıklarken değişik yorumlardan bahsetmek gerekiyor. Teşvik paketinin onay sürecinde Biden yönetimi Cumhuriyetçilerden destek alamadı. Bu durum ileride yeni teşvik ve yasaları geçirmekte zorlanılacak yorumlarını beraberinde getirdi. Öte yanda sene başından itibaren 1.9 trilyonluk paketi satın aldığını ve gerçekleşme ile verile tepkinin ters yönde olabileceğini düşünenler var. Bugünlerde küresel piyasaların risk alma eğilimini koruması büyük ölçüde enflasyon ve tahvil bono piyasasında faiz oranlarının seyrine bağlı diyebilriz.
Bu hafta Çarşamba ve Perşembe günü 10 ve 30 yıllık tahvil ihalesi yapılacak. Mevcut faiz oranları üzerinden ihalede oluşacak talep ve satış yanında hafta içinde açıklanacak enflasyon piyasa fiyatlamasında etkili olacak. Paketin geçmesi ve 1400 dolarlık nakit yardımı ile yaz aylarında tüketim artışı beklenirken FED'in orta vadeli enflasyon hedefine ulaşacağını satın alan piyasalar bu fiyatlamasına ara verecek mi? Sorusunun cevabı önemli iken piyasanın bu fiyatlamayı sindirmesi bize göre daha önemli olacak. 
ABD dışında haftanın ekonomik takvimine bakacak olursak;
İngiltere ve Avustralya Merkez Bankası Başkanları konuşması yanında Perşembe günü yapılacak ECB toplantısı takip edilecek. Önceki açıklamalara bakarsak Avrupa Merkez Bankası'nın yükselen faiz oranlarına hassasiyeti dikkat çekiyordu. Bu toplantıda bankanın verim eğrisini kontrol etmek adına yeni birtakım adımlar atacağına yönelik sinyal vermesi Euro'yu aşağı çekebilir. Dolayısı ile Avrupa Merkez Bankası toplantısı ve sonrasında yapılan açıklamaları beklerken euro/dolar paritesi yukarı yönlü tepki vermekte zorlanacaktır.
Emtia piyasasına gelince geçtiğimiz haftadan bu yana güçlü dolar baskısı ile fiyatların baskılandığı söylenebilir. Bu denklemde petrol fiyatları başta olmak üzere emtia piyasasını dışında tutuyoruz. Opec toplantısı sonrasında yaşanan yükseliş hafta başında Suudi Arabistan'dan gelen haberler ile desteklendi. Piyasa yılın ikinci yarısından itibaren artması beklenen talebi şimdiden fiyatlarken pozisyonlanma açısından aşırı alım bölgesinde olan piyasa düzeltmeye açık görülüyor. 
Tahıl piyasasında bu hafta açıklanacak USDA arz/talep raporu bekleniyor. Raporun ürün bazında beklentileri karşılamaması ile bu tarafta da düzeltme görebiliriz. Emtia piyasası geçici olarak reflasyon fiyatlamasına ara verebilir. Ancak yılın ikinci yarısında küresel ekonomik büyüme ve Çin talebi ile geri çekimeler yeni alıcıları piyasa çekme potansiyeline sahip diyebiliriz. 

ICE Dolar Endeksi (aylık)

ICE Dolar Endeksi (aylık)

ABD 10 yıllık tahvil faiz oranı

ABD 10 yıllık tahvil faiz oranı

Euro/dolar paritesi

2020 Nisan ayında son üç senenin düşük seviyesine gerileyen euro/dolar paritesi yılın geri kalanında yükseliş eğilimine girdi. Ocak ayı ilk haftasına girildiğinde parite 1.2500 üzerini test edebilir görüşü varken şimdilerde 1..1900 altında fiyatlama ve son iki aydaki hızlı değişimi açıklarken Amerika'da hızlı ekonomik büyüme beklentisi öne çıkıyor. Bu beklenti geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Şubat ayı tarım dışı istihdam raporu ile ayyuka çıkmış görünüyor. Euro/dolar paritesi ABD istihdam raporu ile Kasım ayı düşük seviyelerine geriledi. 
Piyasalarda dikkatler ABD tahvil faiz oranlarında iken Euro Bölgesinde de oranlar son dönemde yükseliş kaydetti. Almanya Fransa ve Hollanda tahvil faiz oranları negatif bölgede olmakla birlikte son aylarda küresel faiz oranları yükselişinden payını aldı. Önümüzdeki birkaç ayda covid-19 kııstlamalarının kalkması ile Avrupa'da 10 yıllık tahvil faiz oranları pozitif bölgeye geçebilir. 
Son açıklanan ekonomik verilerde perakende satışlar ekonomik kapalılık etkisi ile baskılanırken sanayi üretimi iyileşme eğilimine girdi. İşsizlik oranları 2020 yılı ortasında son 10 yılın en düşük seviyesine yükseldikten sonra yılın son çeyreğinde düşüşe geçti. Son açıklanan Markit PMI rakamları 50.00 seviyesi üzerinde iyileşmeyi işaret ederken kısa vadede baskı alrında olmasına rağmen Birliğin para birimi Euro yaz aylarına doğru küresel ekonomik iyileşmeden payını alabilir. 

Euro Bölgesi ekonomik beklentiler

Euro Bölgesi ekonomik beklentiler

Euro/dolar paritesi

Euro/dolar paritesi

Yeni haftadan beklediklerimiz

Küresel piyasalar ABD teşvik paketinde sona gelinmesi ile önemli bir beklentiyi geride bıraktı. Önümüzdeki haftalarda paketin ekonomik etkileri piyasa fiyatlamaları üzerinde etkili olurken artan enflasyon beklentisi risk iştahını olumsuz yöne çeviriyor. Bu senaryoda Mart ayı genelinde beklediğimiz kararsız seyir ABD enflasyon rakamlarını beklerken bu hafta da hissedilecek ve piyasada oynaklık artabilir. 

Ücretsiz Deneme Hesabı