Vi̇op Bülteni̇ 31-03-2021

VİOP BÜLTENİ

YAKIN VADE BIST30 YORUMU

Nisan vade BIST30 endeksi seansında 1440-1444 içinde dar bir aralıkta fiyatlandı. Spot piyasa öğeleden sonra gelen alımlar ile  Koç grubu hisse senetleri önderliğinde güç topladı ve artı kapamayo başardı. Ancak vadeli BIST30 pozitif fiyatlama için isteksizdi. Gelişen ülke piyasaları nezdindeki harekette Pazartesine benzer bir seyir vardı. Hindistan, Güney Kore, Arjantin ve Brezilya %1.00 üzerinde pozitif seyirdeydi. Türkiye'nin de içinde olduğu diğer piyasalarda ise hafif artılar veya eksilerin olduğu kapanış gerçekleşti. Bugün küresel hisse senedi piyasaları ABD Başkanı Joe Biden'ın Pittsburg'da yapacağı açıklamalara kitlenecek. ABD aşılama sürecinde 19 Nisan tarihine kadar yetişkin grubun %90'ını aşılamış olmayı planlıyor. Başkanın aşılama süreci yanında trilyonlarca dolarlık altyapı yatırım paketi açıklaması bekleniyor. Paketin ABD ekonomisinde verimliliği artıracağı ve yeni iş olanakları ile istihdam piyasasına katkı sağlayacağı düşünülüyor. ABD tarafında Nisan ayında sosyal haklar adına yapılacak düzenlemeler ve değişik gelir grupları arasında açılan farkı gidermeye yönelik düzenlemeler ve vergi konusu ile beklentiler bitmiyor. Kısaca son haftalarda yaşanan bant içi hareket ve dinlenme sürecine rağmen ABD hisse senedi piyasaları yükseliş eğilimini sürdürebilir. Avrupa endekslerindeki kapanışa bakınca da benzer bir tablo görüyoruz. Avrupa borsalarının tamamı günü değer kazancı ile tamamladı. Avrupa tarafında artan covid-19 vaka sayısı ile ekonomiler tam olarak açılamadı. Ancak hisse senedi piyasaları yılın geri kalanında muhtemel ekonomik iyileşmeyi şimdiden fiyatlıyor. Ululararası kurumların tahminlerinde gelişen ülke ekonomilerinin pandemiden çıkışta zorlanacağı beklentisi vardı. Son haftalarda yaşanan harekette gelişen ülke piyasaları geriden geliyor ve sanki bu beklentiyi doğrularcasına bir fiyatlama yapıyor. Türkiye'ye gelince durum biraz daha faklı yatırım bankası Goldman Sachs 2021 büyüme tahminin %5.5'ten %3.5 olarak aşağı yönde güncellendi. 

Direnç Seviyesi: 1472/1479/1498

Destek Seviyesi : 1416/1412/1382

YAKIN VADE DOLAR TL YORUMU

Dolar Endeksi (DXY) sepet para birimleri karşısında güçlenmeye devam ederken endeks 93.30 seviyesine yükseldi. Euro 2020 Kasım ve Aralık aylarındaki kazanımın tamamını geri verdi. USDJPY paritesi 110.30 ile son bir senenin en yüksek seviyesinde gelişen ülke para birimleri de ABD Doları karşısında değer kaybediyor. Ancak TL için durum farklı geçtiğimizi hafatya kadar ABD Doları karşısında güçlenen TL son 10 gün tam tersi bir fiyatlama ile değer kaybetti. Sene başından bu yana ABD Doları karşısında değer kaybı %11 olurken TL geçtiğimiz hafta yaşanan hareket ile en fazla değer kaybeden para birimi oldu. Dün yeni Başkan Şahap Kavcıoğlu'nun TCMB Olagan Genel kurulunda yaptığı açıklamada enflasyon üzerinde faiz politikasına devam mesajı verildi. TCMB mevcut yüksek enflasyon ortamında sıkı para politikasından taviz vermek istemiyor. Erken bir faiz indirimi masada olmadığına göre TL'in bu derece değer kaybına anlam vermek zorlaşıyor. Dün Nisan vade Dolar/TL 8.6160'in görülmesi ardından Başkan'ın açıklamaları ardından geri çekildi. Vadeli D.olar/TL paritesi Kasım ayı zirvesi olan 9.1495 üzerine hareket için bir süre gelişmeleri takip etmek isteyebilir. Kısa vadede 8.3000-8.6000 aralığının kırılma yönü önemli görülüyor. 

Direnç : 8,6000/8,6700/8,8700

Destek: 8,3300/8.2000/8.1400

YAKIN VADE GRAM ALTIN YORUMU

ABD 10 yıllık tahvil faiz oranları 14 ayın yüksek seviyesi olan %1.77'ye ABD Doları Kasım 2020 yüksek seviyesine ulaştı. ABD Doları cinsiden fiyatlanan ve güçlü Dolar ve yükselen faiz geririleri ile baskılanan altın seneye kötü bir başlangıç yaptı. Sonuç olarak ons cinsi fiyatlamada altın yılın ilk çeyreğinde %11 değer kaybetti. Bugün piyasaların genelinde olduğu gibi Joe Biden'ın alt yapı yatırımları ve istihdam piyasasında iyileşmeyi amaçlayan yeni bir harcama paketi açıklaması bekleniyor. Ayrıca ADP özel sektör istihdamı ve haftanın son işlem gününde tarım dışı istihdam verisi ile ABD ekonomik verileri öne çıkıyor. Bugün ve haftanın geri kalanında DXY 93.50 endeks seviyesi üzerine çıkma eğiliminde olur ise altın fiyatlarında geri çekilme sürebilir.  Haftaya başlarken gram altın fiyatlarının ons cinsi fiyatlamadan destek bulmakta zorlanacağını düşündüğümüzü belirtmiştik. Bu görüşümüzü koruyoruz bugünde ons cinsi fiytalamadan ziyade Dolar/TL paritesinin seyri gram altın fiyatlarına destek olabilir. 

Direnç : 470,00/479,00/495,00

Destek: 450,00/444,00/443.000

Ücretsiz Deneme Hesabı