Wti Petrol (nymex) 27-04-2020

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Ateşan Aybars'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

29 Nisan/ 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -15.0  mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

Petrol savaşı ve korona virüs ikisi bir arada...

Tüm olumsuzluklara ve özellikle stoklama kapasitesinin her gün azalmasına rağmen petrol piyasasında geçen hafta gözlenen toparlama oldukça etkileyiciydi. Belki, fiyat şoku her ölçümde aşırıydı ya da üreticiler panik içinde kısıtlama faaliyetlerini hızlandırabilirler beklentisi.

Biraz durum değerlendirmesi yapılırsa; tek başına coronovirüs ya da petrol savaşı fiyat baskısı için yeterli neden olabilirdi ama ikisinin bir arada gerçek olması bizlere petrol tarihinde ilk defa “negatif fiyatlamayı” tanıştırdı. Şüphesiz, talebin adeta yok olduğu bir süreçte stok kapasitelerinin neredeyse tükendiği, üretici firmaların kepenk kapatmasının uzun vadede daha zararlı olacağı endişesi ile faaliyetlerinde direnmeleri, uzun pozisyon taşıyan trader’ların teslimat ve stok endişesi ile pozisyonlarını zararlı da olsa kapatmaları vb. olayların birbirini tetiklemesi eşi görülmedik bu senaryo üretti. Elbette, bu dramatik satış baskısı en çok vade sonuna yaklaşan WTI Mayıs kontratına denk geldi. Nitekim, uzun vade WTI kontratları, Brent kontratları stoklama sorunu henüz problem teşkil etmediğinden sadece arz-talebin dikte ettiği seviyelerde işlem görüyorlar. Ancak, benzer olumsuz koşullar ısrar ederse bir sonraki vade (Haziran) için negatif petrol fiyatı tekrar görülebilir. Şimdi, koşulları, özellikle talep açısından değerlendirmek ve yakından takip etmek gerekiyor. KOVİD-19 yükselme ivmesini biraz kaybetmiş gibi algılanıyor ama henüz tam anlamıyla kontrol altına alınmış olmamasına rağmen ABD ve diğer bazı ülkelerde küçük işletmelerde faaliyetler gözlenmeye başladı. Virüsün kontrol altına alınması, aşı ve tedavi yöntemlerinde gelişmeler elbette son derece önemli olacaktır ve ekonominin açılmasına yol verecektir. Ekonomik yıkıma gelince, ABD yardım paketleriyle diğer ülkelere kıyasla açık ara önde. Beş ayrı teşvik paketi, FED’in 2008 krizini gölgede bırakan likidite olanakları etkisini gösterecektir. Artık, krizlerle daha sık muhatap olan serbest piyasa ekonomisi yöneticilerine bir hayli deneyim sağladı, bu yöneticiler yapısal temel sorunları çözmek yerine kilim altına süpürerek her kriz sonrasında olduğu gibi aldıkları tedbirlerle ekonomilerini şahlandırabiliyorlar. Herhalde, zor zamanlarda bol likidite sağlama alışkanlığı serbest piyasa ekonomisi kabuk değiştirene kadar devam edecek.

Petrol piyasasında ise kısa vade için endişeler devam etmekle birlikte forward fiyatlama eğrileri uzun vade için normalleşme vaat ediyor. Çok kısa süre içinde OPEC ve diğer üretici ülkelerin yeniden ve ciddi miktarda kısıntıda uzlaşmaları kesin.

Petrol piyasalarında analitik veriler; fonların ve rapor edilmeyen küçük spekülatörlerin haftalık net uzun pozisyonları geçen hafta 38275 kontrat artarak 590021 kontrata yükseldi. Petrol fiyatları tarihi çöküş sergilerken uzun pozisyonların artması olsa olsa kısa pozisyon taşıyan çaresiz trader’ların pozisyon kapatma (short covering) faaliyetlerinden kaynaklanabilir. Temel, teknik ve COT (pozisyon analizi) açısından petrol fiyatında beklentiler şu an aşağı yönlü (bearish).  

Teknik olarak; Haziran vadeli WTI petrol fiyatı geçen hafta spot piyasanın tarihi çöküşü ile 6.50 dolar/varile geriledikten sonra haftayı short covering işlemleri ile 17.00 dolar/varil üzerinde kapattı. Çöküş öncesinde 30.00 dolar/varil direnç seviyesi olarak görünürken (Mart ayındaki boşluk-gap açılışı) bu hafta %50 fibo. direnci 20.00 varil civarında görülüyor. Olağanüstü dengesiz bir fiyatlama ve volatilite sürecindeyiz, manşet verilerin olumsuzluğu devam ederse satıcılar tekrar yüklenebilirler, tedbir!. Unutulmasın, hafta sonuna doğru toparlanma ağırlıklı olarak açık pozisyon kapatma işlemlerinden kaynaklanıyor.

İyimser açıdan bakılırsa, Haziran vade WTI petrol fiyatı toparlamaya devam eder ve önemli bir direnç olarak görülen 20.00 dolar/varil üzerinde işlem görebilirse, geçen hafta belirlediğim 20.00-30.00 dolar/varil arası konsolidasyon sürecini başlatabilir. MACD henüz alış sinyali, vermemekle birlikte düşme eğiliminin ivmesi azalıyor, RSI ise aşırı ucuz bölgeden sıyrıldı ama yukarı yönlü hareket için engel değil.


Ücretsiz Deneme Hesabı