Wti Petrol (nymex) 16-03-2020

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Ateşan Aybars'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

18Mart/ 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -7.7 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

Petrol piyasasında dengelenme zaman alacaktır...

Bu hafta petrol fiyatını etkileyen yeni bir faktör yok ama mevcut faktörlerin hızla kötüleştiği bir hafta ardından piyasalarda tam anlamıyla çöküş yaşandı ve ham petrol fiyatı yılın başından bu yana yaklaşık yüzde 50 değer kaybetti. Cuma günü ABD Kongresi'nin Coronavirüs ekonomik yardım tasarısı ile petrol fiyatı biraz toparlandı. Ancak, yakın vadede petrol piyasaları için sıkıntının devam edeceği açık. Coronavirüs endişesi ile talep daralması devam ederken petrol savaşı ile arz hızla artıyor. Bu gelişmeler çerçevesinde başta Rusya olmak üzere üretici ülkelerin pazar payı artırma çabaları petrol fiyatını uzun süre mevcut düşük, depresif seviyelerde kalmasına yol açabilir diyebilirim. Haberler 180 derece yön değiştirmedikçe, petrol savaşı ve talep endişesi borsaları baskı altında tutacaktır.

Coronavirus talep endişesi artıyor. Salgının pandemik ilanı ile adeta bir “kara kuğu” tanımıyla petrol piyasasında satış baskısı ve volatilite devam edebilir. Pekin ekonomisini virüs kaynaklı yavaşlamaya karşı korumak için son birkaç haftadır finansal sistemine milyarlarca dolar likidite sağlıyor ama yaşanan ani ekonomik kriz, kolay para veya faiz indirimleriyle düzeltilemez. OPEC ve diğer üretici ülkelerin kısıtlama çabaları da talep daralması yüzünden etkili olmadı ve dahası kısıtlamadan vazgeçip kotalarını aşmaya başladılar.

Petrol piyasasının yeniden dengelenmesi zaman alacaktır. Petrol piyasasının talebin düşmesi ve arzın artması bağlamında yeniden dengelenmesi süreç meselesidir ve zaman alacaktır. Coronavirüs pandemisi ve Suudi Arabistan ile Rusya arasındaki petrol savaşı nedeniyle (aşırı üretim) ve talebin daralması ardından fiyat dengesinin sağlanması zor bir süreç olarak görülüyor. Rus petrol şirketleri varil başına 15.00-20.00 dolar seviyesine kadar tolerans gösterebileceklerini ve bundan rakiplerine göre en az etkileneceklerini ifade ediyorlar. Zira, Suudi Arabistan için düşük petrol fiyatı sosyal boyutlara varabilecek sıkıntılar yaratabilirken, borsalarda hisse senetleri derin kayıplara uğrayan ABD kaya gazı şirketleri iflas başvurularına başladılar.

Petrol savaşını Rusya’nın tetiklemesi pazar payının artması, geçen hafta bahsettiğim “oyun değiştirici” rolüne soyunmuş olması ve diğer birçok politik hamleler açısından herhalde akıllı bir strateji olarak düşünülebilir.

Petrol piyasalarında analitik veriler; fonların ve rapor edilmeyen küçük spekülatörlerin haftalık net uzun pozisyonları 4862 kontrat artarak 405724 kontrata yükseldi.

Teknik olarak, Cuma günü biraz toparlanma ile birlikte petrol fiyatında 2008 krizinden bu yana en kötü haftayı gözledik. Geçen Pazartesi sabahı (08 Mart) erken saatlerde (Globex) gap açılışı ile 28.00 dolar/varil altına sarkan petrol fiyatı hafta boyunca anlamlı bir toparlanma yapamadı. Ham petrol fiyatı 30.00 dolar/varil üzerinde kalmasına rağmen bu psikolojik destek yeniden ziyaret edilebilir ve kırılması halinde 20-30 dolar/varil arasında aşırı oynak ölçülerde işlemler görebiliriz. Çok düşük fiyatlar alıcılara cazip geldiğinden arada bir sıçramalar bekliyorum ama bu mini rallilerin devamı ve kalıcı olması şimdilik zor görünüyor, ralliler daha çok satış fırsatı olarak değerlendiriliyor. Bu hafta Mayıs vadeli WTI petrol için 32.80 dolar/varil kısa dönem önemli bir destek. Yukarı yönde 35.50 ve ardından 37.50 direnç seviyeleri yön tayini için önemli seviyeler olarak görülüyor.

Ücretsiz Deneme Hesabı