Wti Petrol (nymex) 09-03-2020

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Ateşan Aybars'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

11 Mart/ 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -0.8 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

Siyah altın petrol ile kara pazartesi sendromu

OPEC ve diğer üretici ülkelerin kısıtlama konusunda anlaşamamaları Cuma günü petrol fiyatlarının %8 değer kaybetmesine neden oldu. Satış baskısı elbette sadece bu değildi. Güncellenen “Coronovirüs” raporunun Çin talebini düşüreceği ve zayıf küresel talep endişesinin de sert satışlarda etkisi vardı.

Kapalı kapılan ardında yapılan Viyana toplantısında OPEC, önerilen ilave 1.5 varil üretim kısıtlamasında Rusya’nın payı düşük olmasına rağmen öneriye katılmaması sürpriz değil. Baştan beri ayak sürten Rusya, mevcut kısıtlamanın yeterli olduğunu ve ilave kısıtlamanın küresel talebi artırmayacağını belirterek OPEC+ birliğinin belki de çözülmesine yol açacak süreci başlattı. Rus ekonomisi, OPEC ülkeleri gibi sadece petrol gelirlerine bağlı değil ve petrol fiyatında değer kaybına kolaylıkla tolerans gösterebilir. Elbette, Moskova’nın daha fazla üretim kısıtlamasına yanaşmak istemeyişi farklı nedenlerden olabilir. Örneğin, daha fazla üretim yaparak Suudi Arabistan aleyhine pazar payını genişletmek yada Suudi Arabistan’ın petrol piyasalarında “oyun değiştiren” rolüne soyunmak gibi.

OPEC+ üretim kısıtlama anlaşması 01 Nisan’da sona eriyor. Eğer Rusya, mevcut üretim kısıtlama anlaşmasının uzatılmasına katılmaz ve küresel talep cephesinde talep iyileşmesi gözlenmezse ki, bu durum oldukça cılız bir olasılık olarak görülüyor, OPEC’in fiyat istikrarı için aşırı fedakarlık yapmak ve vanaları daha da kısmak durumunda kalacaktır ama bu mümkün olmayabilir. Maalesef, Rusya’dan farklı olarak tüm OPEC ülkelerinin bütçeleri petrol gelirine aşırı bağımlıdır. Başta Suudi Arabistan olmak üzere OPEC için zorlu bir süreç başlayabilir ve ciddi bir kısıntı rakamları üzerinde anlaşamazlar yada Mart sonrası serbest üretime geçerlerse (OPEC tarihinde sıklıkla görülmüştür) petrol fiyatlarında paraşütsüz düşüşler görülecektir. Şimdilik, OPEC ve Rusya dahil diğer üreticilerin birlikte hareket etmesi zor olmakla birlikte OPEC’in kısıtlama konusunda çabaları devam edecek ve bu çerçevede petrol fiyatında oynaklık da devam edecektir.

Petrol piyasalarında analitik veriler; fonların ve rapor edilmeyen küçük spekülatörlerin haftalık net uzun pozisyonları 51840 kontrat azalarak 400862 kontrata gerilemesine rağmen net uzun pozisyon sayısının hala yüksek seviyede seyretmesi pozisyon kapatma (long liquidation) sürecini ve petrol fiyatında satış baskısını artırabilir.

Haftanın ilk işlem gününde Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) 2020 aylık arz/talep raporunu açıklayacak. Bu tarafta öncelikli olan talep tarafında olası aşağı yönlü güncellemelerin ölçüsü olacak. Hafta ortasında açıklanacak Amerika stok değişim rakamlarının bu ortamda fiyatlar üzerinde etkisi limitli olur. Cuma günü Baker Hughes kaya gazı ve petrolü üreten şirket sayısı açıklanacak. Amerika ham petrol üretimi geçtiğimiz hafta günde 13.1 mio/varil ile rekor seviyede ve düşen fiyatlar sonrasında tekno kuyularda iflaslar artabilir beklentisi var. Dolayısı ile tekno kuyulardaki üretim önümüzdeki günlerde piyasanın dikkatinde olacak. Rusya talep tarafındaki gelişmelerin daha önemli olduğu ve arz kısıntısının ham petrol piyasasında fiyatların düşmesine engel olmayacağını düşünüyor. Amerika'nın son dört senede petrol üreticisi ve ihracatçısı olarak ilk sırada yer alması ve diğerlerini pazar payında yaşanan kayıplar ile OPEC dışı ülkelerin havlu atmasına şaşırmamalı.


Teknik olarak, Bir önceki hafta piyasalar kısa dönem gelişmelere çok daha sert tepkiler vererek son dört yılın en düşük seviyesine kadar geriledikten sonra geçen hafta başında toparlanma eğilimi gözlenmişti ancak devamı için beklenen katalizör yerine endişe verici coronavirüs raporu ve Rusya’nın ilave üretim kısıtlamasına katılmaması petrol fiyatında satış baskısını artırdı. Ayrıca, 2008 krizinden bu yana en büyük talep daralması yaşanıyor. Önümüzdeki günlerde OPEC üyelerinin kısıtlama kotalarında anlaşamama olasılığı petrol fiyatlarında teknik yaklaşımın fayda etmeyeceği bir süreci başlatabilir. Geçen hafta Nisan vadeli WTI petrolü için 52.50 dolar/varil destek seviyesi ile 55.00 dolar civarında 50 günlük hareketli ortalamasına doğru toparlanacağından söz etmiştim, piyasa 54.40 seviyesine kadar yükseldi ama Rusya’nın ayak sürtmesi ile yeniden satışlar başladı. Şimdi, bearish momentum petrol fiyatını 30.00 dolar ve daha düşük seviyelere taşıdı. Kısa vadede 25-35 dolar/varil aralığının kırılma yönü takip edilebilir. Risk yönetim uygulamalarının yada alışkanlıklarının ihmal edilmemesi gerekir. 

Ücretsiz Deneme Hesabı