Petrol (nymex/brent) 06-01-2020

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Ateşan Aybars'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

08Ocak/ 16:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --11.5 mio varil **

 

PETROL (NYMEX/BRENT)

WTI Petrol (NYMEX)


Güçlü bir İranlı yetkili olan General Kasım Suleymani'nin ABD tarafından Irakta öldürülmesi ardından petrol fiyatları sert şekilde yükselerek Nisan ayından bu yana en yüksek seviyeye tırmandılar ve saldırı sonrası oluşan jeo-politik belirsizlikler (orta doğu-risk primi) petrol fiyatlarının tahmin edilmesini çok zorlu bir sürece taşıdı.

Saldırı öncesinde, petrol fiyatını klasik arz-talep dengeleri ile değerlendirmeye çalışıyordum. Talep yönlü endişelerinin azalması ve buna bağlı olarak enerji talebinde beklentilerin iyileşmesi, OPEC ve Rusya'nın üretim kısıtlaması, ABD-Çin ticaret uzlaşmasında iyimserlikle yükselme eğilimi aşırı pahalı bölgede taşınmıştı. Geçen hafta bahsettiğim nedenlerle olası bir düzeltme için olgunlaştığını düşündüğüm petrol fiyatını kestirebilmek, ilk paragrafta ifade ettiğim gibi, şu an son derece zor ve kısa dönem için anlamsız. Saldırı ardından İran “ciddi misilleme” açıklaması yaptı ve birçok analiste göre geniş bir bölgesel çatışmadan korkuluyor. Elbette, önemli soru İran'ın nasıl tepki verebileceğidir? Yani, arz yönlü endişeler nasıl şekillenecektir. Orta Doğu'daki ABD askeri tesislerine misilleme, Körfezde petrol gemilerine veya tesislerine karşı bir başka büyük saldırı petrol fiyatını daha yüksek seviyeye taşıyabilir. Ortalığın biraz durulması (kısa süre önce Suudi Arabistan tesislerine yapılan saldırı sonrası gibi) ardından daha rasyonel yorumlar yapılabilir. Şimdilik, gözleyebildiğim kadarı ile, saldırı sonrası kısa vadeli ve agresif satın alma faaliyetleri, Irak’ın “arz yönlü bir sıkıntı oluşmadığı” açıklaması ardından satış faaliyetlerine dönüştü ve kazançlar sınırlı oldu. Nitekim, Cuma günkü seansın ilerleyen saatlerinde kazançların kabaca yarısını geri alındı. İranlı önemli bir generali öldürmek bile petrol piyasasını bozmadıysa daha ne bozabilir? sorusu satıcıları (bearish) cesaretlendirebilir. Bir anlamda piyasalar fazla endişeli görünmemeye başladılar. Bu hafta manşet haberler çerçevesinde oldukça volatile bir piyasa bekliyorum, kenarda beklemek en akılcı yaklaşım olmalıdır.

Petrol piyasalarında analitik veriler; Fonların ve rapor edilmeyen küçük spekülatörlerin haftalık net uzun pozisyonları 13713 kontrat artarak 567354 kontrat oldu. Petrol fiyatı hem net uzun pozisyon sayısı hemde teknik analiz açısından aşırı pahalı bölgede seyrediyor.


Teknik olarak, Cuma günü, jeo-politik gelişmelerle Şubat vadeli WTI petrol fiyatı önemli bir direnç olarak görülen 62.50 usd/varil seviyesi aşarak 64.00 dolar/varil üzerinde işlem gördükten sonra sert satışlarla geriledi ve 63.04 usd/varil ile kapandı. Petrol fiyatının S&P500 ile doğrudan (pozitif) korelasyonu da değişmeye başladı. Hisse senedi endeksleri sert düşüşlerine rağmen petrol fiyatı yükselme eğiliminde görünüyor.

MACD henüz satış sinyali vermemekle birlikte RSI aşırı pahalı bölgeye taşındı. Yukarı yönlü hareket genliği manşet haberlere göre şekillenecek, aşağı yönde ise, 58.50-57.00 dolar/varil destek bölgesi hala geçerli olmakla birlikte aşırı tedbir zamanı!


Ücretsiz Deneme Hesabı