Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 25-10-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

27 Ekim 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -0.4 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Ham petrol piyasası yorgunluk emareleri veriyor...

Geçtiğimiz haftanın Uluslararası Enerji Ajansı raporuna göre Cushing, Oklahoma ham petrol stokları 2.3 milyon varil azalarak 31.2 milyon varile geriledi. Bu düşüş ile stokların Ekim 2018’den bu yana üç yılın en düşük seviyesinde oluşu petrol piyasasında alıcıları cesaretlendiriyor. Öyle görünüyor ki düşen stoklar ile sıkı görünen piyasada normalleşme zaman alacak. Talep varken ve hemen satabilecek iken stok artışı için makul sebep görülmüyor. Bu nedenle önümüzdeki haftalarda stoklarda geri çekilme sürebilir beklentisi var. Vadeler arası fiyatlamalara bakınca ileri tarihli sözleşmelerin yakın tarihli olanlardan daha düşük fiyatla işlem gördüğü ortamda şirketler petrolü depolamak yerine satmayı tercih ediyorlar.

Öte yanda Rusya, Çin, Almanya ve İngiltere’de yeni bir covid-19 vaka dalgası talep yönlü endişeleri canlandırdı. Vaka sayılarında artış ile ekonomik sınırlamalar gelir ise talep açısından yıkıcı olur. Bu nedenle bir kesimin covid-19 pandemisi ve talep endişeleri ile kenarda kalmayı tercih ettiği anlaşılıyor.
Haftanın son işlem gününde Reuters'e haber ajansında, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in pandeminin henüz bitmediğini söylemesi ve ek olarak Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell’ın, bu kış başka bir COVID-19 artışının göz ardı edilmeyeceği açıklaması ile fiyatlar geriledi. Buna rağmen Cuma günü gelen satışlarda piyasanın belli seviyelerde alıcı bulduğu görüldü.

Ham petrol arzının önemli bir sorun olarak görüldüğü ortamda potansiyel değer fırsatları yeni alıcıları piyasaya çekiyor. WTI ham petrol için 85.00 dolar/varil seviyesi yuvarlak ve psikolojik olarak önemli bir seviye ve piyasa şimdilik bu seviyeyi geçmekte zorlanıyor. Belli ki bir miktar geri çekilme ile piyasanın güç toplamaya ihtiyacı var. Fiyatlar 85.00 dolar seviyesine ulaşmakta zorlanırken oynaklığın arttığı da gözden geçmiyor. Bu hafta talep tarafındaki gelişmeler ile 80.00 dolar önemli bir destek olabilir. Bu seviye altında 50 haftalık üssel hareketli ortalama olan 75.50 dolar ana destek olarak karşımıza çıkıyor.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Vadeli piyasada fonların pozisyon değişimini gösteren CFTC derinlik raporuna bakıldığında;

Analitik verilere göre, 19 Ekim haftasının derinlik raporunda vadeli piyasada fon net uzun pozisyon miktarı 24818 kontrat artarak 429594 olarak açıklandı. Piyasada uzun pozisyon artışı devam ederken 52 haftanın yüksek seviyesi  537438 kontrat ve piyasa bu seviye için yükseliş marjı taşıyor. Brent petrole bakınca fon net uzun pozisyon miktarının geçtiğimiz haftaya benzer şekilde 23922 kontrat düşüş ile 250125 kontrata geriledi. Son dönemde Amerikan ve Avrupa tipi ham petrol piyasası bazı haftalarda pozisyonlanma açısından ayrışma gösterdi. Öte yanda her iki piyasanın da rekor uzun pozisyon taşımadığından pozitif haberleri fiyatlama potansiyeli olduğunu söyleyebilirim.

Teknik olarak: Geçtğimiz haftanın yüksek seviyesi 84.25 dolar iken kapanış 83.76 dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu hafta WTI ham petrol talep tarafındaki endişelere rağmen 80.50 dolar üzerinde kalabilir ise 85.50 dolar üzerinde yeni yüksek seviyeleri test edebilir. 

Destekler: 80.50-77.00-73.50 

Dirençler: 85.50-87.00-90.00


Ücretsiz Deneme Hesabı