Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 18-10-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

20 Ekim 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -6.1 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

OPEC mevcut üretim artış politikasını savunuyor...

14 Ekim tarihinde açıklanan ABD haftalık stok değişim rakamlarına göre ham petrol stoklarında 6.1 milyon varil artış gerçekleşti. Sonbahar aylarında rafineriler için yavaş bir dönem ve üretimin hız kesmesi ile stoklarda yaşanan artış piyasa fiyatlamalarında dikkate alınmadı. Bir başka öngörü 80.00 dolar/varil üzerinde ham petrol fiyatı ile ABD’de tekno kuyu sayısının ve ABD üretiminin yükseleceği yönünde beklenti ve önümüzdeki haftalarda üretimin artışa geçtiğine şahit olabiliriz. Buna rağmen talep tarafındaki güçlü beklentiler ile ham petrol piyasası kısa vadeli geri çekilmeler yapmaktan bile kaçınıyor.

Geçtiğimiz haftalarda Dünya genelinde petrol, doğalgaz ve kömür arzına ilişkin sıkıntılar sık sık gündeme geldi. Büyük nüfuslu ülkeler kategorisinde olan Çin ve Hindistan bu durumdan negatif etkileniyor. ABD Başkanı Joe Biden’ın OPEC üretimi daha fazla artırmalı çağrısı bu gelişmenin bir sonucuydu. Arz/talep dengesine göre güncel durumda az da olsa açık verilen piyasada mevcut durum üretici ülkelerin bütçe dengesini pozitife taşırken ithalatçı ülkeler için durum giderek kötüleşiyor.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz Bin Salman 14 Ekim Perşembe Moskova’da bir forumda OPEC+ ın petrol arzı konusunda müttefikleri ile yaptığı çabanın yeterli olduğunu belirterek daha fazla petrol üretimi artışı çabalarını reddetti. Bakanın açıklamalarına gör kartel Kasım ayında da üretimi 400 bin varil artırmakla yetinecek. Üretim artışı kademeli, aşamalı bir yaklaşım ile yukarı taşınacak. OPEC+ üreticileri Biden yönetiminin üretimi artırın telkinlerine boyun eğecek gibi görünmüyor. Doğalgaz piyasasında yüzde 500 kömürde yüzde 300 olarak devam eden süreçte fiyatlarda artış küresel bir sorun haline geldiğinde otoriteler enerji piyasasını bir sorun olarak görerek birlikte hareket edebilirler. Mevcut koşullarda o noktaya gelinmiş gibi işbirliği sağlanamıyor.

Enerji piyasasında toplu olarak yükselen fiyatların sorumluluğunu kimse üzerine almak istemiyor. Suudilere göre OPEC+ yapması gerekeni yapıyor aylık üretimi kademeli artırıyor ve fiyatlar arz/talebe göre belirleniyor. Ham petrol oynak bir emtiadır ve bu sefer oynaklık fiyatları daha da yükseltiyor. On sekiz ay önce oynaklık fiyatları aşağı çekiyordu. Bunun yanında fiyat değişimlerine göre ürünler arası kullanım alanlarının değişeceğini hesaba katmak gerekiyor. Örneğin yükselen fiyatlar ardından Jeneratörlerin doğal gazdan ham petrole geçişi söz konusu ise artan talep ile ham petrol fiyatları geçmiş 10 senelerde gördüğü çift haneli rakamları test etmek isteyebilir.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Vadeli piyasada fonların pozisyon değişimini gösteren CFTC derinlik raporuna bakıldığında;

Analitik verilere göre, 12 Ekim haftasının derinlik raporunda vadeli piyasada fon net uzun pozisyon miktarı 6469 (önceki 24493) kontrat artarak 404776 olarak açıklandı. Piyasada uzun pozisyon artışı devam ederken 52 haftanın yüksek seviyesi olan 537438 kontrat ve piyasa bu seviye için yükseliş marjı taşıyor. Brent petrole bakınca fon net uzun pozisyon miktarının 25772 kontrat düşüş ile 274047 kontrata geriledi. Son dönemde Amerikan ve Avrupa tipi ham petrol piyasası bazı haftalarda pozisyonlanma açısından ayrışma gösterdi. Öte yanda her iki piyasanın da rekor uzun pozisyon taşımadığından pozitif haberleri fiyatlama potansiyeli olduğunu söyleyebilirim.

Teknik olarak: Geçtiğimiz hafta 80.00 dolar/varil üzerinde kalmakta zorlanmayan WTI ham petrol fiyatları bu noktada, 85 dolara, hatta belki de bunun ötesinde 90 dolar seviyesine gitmeye kararlı görünüyor. Kısa vadeli geri çekilmelerde, piyasanın öncesinde direnç olan 75.00 dolar varil civarında alıcı bulması ile piyasa alış yönlü eğilimini koruyor olacak

Destekler: 80.00- 78.35-75.00

Dirençler: 83.45-85.00-87.50 


Ücretsiz Deneme Hesabı