Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 20-09-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

22 Eylül  17::30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --6.4 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Yükseliş temelleri ağır basıyor…

Petrol piyasasında Ida kasırgasının etkileri devam ediyor. Kasırga etkisi ile Meksika körfezinde sondaj kuleleri faaliyetlerini askıya almak zorunda kaldı. Bunun yanında Lousiana’da aşırı iklim olaylarının etkisi ile yine üretim dışında kalan rafineriler vardı.

Haftalık stok verilerine göre, ABD ham petrol stokları geçen hafta 6.4 milyon varil ile analistlerin beklediğinin (2.7) iki katından fazla düştü. Benzin rezervleri, beklenen 3,3 milyona kıyasla 1,9 milyon varil düştü. Özellikle, stratejik ham petrol rezervleri de 500.000 varil azaldı. Meksika Körfezi'ndeki Ida Kasırgası'nın üretim üzerindeki etkisi yanında yüksek düzeyde ihracatın sürdürülmesi ile stoklar geriliyor. ABD’nin petrol ihracatı önceki haftaya göre ve geçen yılın aynı dönemine göre daha yüksek seviyelerde seyrediyor. Sonuç olarak, yaz döneminin sona ermesiyle bağlantılı olarak talepteki düşüş ve daha düşük sıcaklıklar göz önüne alındığında bile, benzin teslimatları geçen yılın seviyesinin altında kalıyor.

Geçtiğimiz hafta güçlü ABD Doları’nın emtia piyasasında fiyatlamaları etkilediği ancak arz tarafında kısa dönem yaşanan düşüşten alınan destek ile ham petrol piyasasının bu etkiyi aşmakta zorlanmadığını gördük. Bu hafta yapılacak olan FED toplantısında bankanın teşvikleri ne kadar yakında azaltmaya başlayacağına ilişkin mesajlar ABD Doları ve dolayısı ile emtia piyasası üzerinde etkili olabilir. Daralma, Fed'in daha sıkı para politikasına bir adım daha yaklaştığını gösterdiğinden doları yükseltir. Güçlenen dolar, ABD ham petrolüne yönelik dış talebi baskılayabilir. Daralma aynı zamanda merkez bankasının daha az borç varlığı satın alacağı anlamına gelir, bu da aslında dolaşımdaki dolar miktarını azaltır ve bu da para biriminin değerini yükseltir. Buna rağmen en azından FED sonrası güçlü bir dolar pozisyonlanması olmadıkça ham petrolün geçtiğimiz hafta olduğu gibi kendi iç dinamiklerine dönme kabiliyeti olacaktır.

Bir başka gelişme Ida kasırgası ardından arz tarafında tehdit olabilecek Nicholas kasırgasıydı. Ancak ABD Körfez enerji şirketleri, Nicholas Kasırgası Teksas'ı geçtikten sonra boru hattı hizmetini ve elektriği hızlı bir şekilde geri yükleyebildiler ve bu da, Ida Kasırgası'nın haftalar önce neden olduğu hasarı onarma çabalarına odaklanmalarına izin verdi. Bu durum yeni bir kasırganın yaratacağı hasarı atlatan ham petrol piyasasında fiyatların yataya geçmesine sebep oldu. Kasırga sezonu sürüyor ve yeni kasırgalar ve arz yönlü endişeler Kasım ayı sonuna kadar piyasanın gündeminde yer edinebilir.
Ancak bana göre esas olan talep tarafındaki gelişmeler olacak. Yaz aylarının geride kalması ile petrol talebinde bir miktar geri çekilme beklenirken, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve ABD hükümetinin Enerji İdaresi (EIA) bu hafta yakından izlenen raporlarda, aylık raporlarında dünya arz ve talep tahminlerini güncelledi. Rakamlara göre 2022 ikinci çeyreğine kadar Dünya petrol talebi, en son 2019'da ulaşılan seviye olan günlük 100 milyon varilin üzerine yükselebilir.
OPEC üretim artış hızı, Venezula gibi ülkelerin artması muhtemel üretim miktarı ileriye dönük arz yönlü baskılar yaratsa da pandeminin yarattığı talep yönlü endişelerin geride kalmış olması pozitif diyebilirim. Geçtiğimiz haftanın son iki işlem gününde yaşanan zayıflığa rağmen bu hareket bir trend değişikliğinden ziyade bir düzeltme olarak görülmeli çünkü piyasada yükseliş temelleri düşüş temellerinden ağır basıyor.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre, 14 Eylül haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fon net uzun pozisyon miktarı 11594 kontrat artarak 473337 olarak açıklandı. Son dört haftada net olarak 4863 kontrat satış yapılan piyasa 3 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon miktarı taşıyor. Geçtiğimiz hafta WTI ham petrol aşırı alım bölgesinden uzaklaşan pozisyonlanma ile yukarı yönlü tepki verme potansiyeli taşıyor beklentisindeydik. 14 Eylül raporunda temkinli olmakla beraber alış yönlü pozisyonlanma görülürken yeni haftada devamının gelmesi yüksek ihtimal olarak görülüyor.

Teknik olarak, Yeni haftada ham petrol fiyatları güçlü dolar etkisi ile bir miktar geri çekilme yaşasa da 70.60 veya 69.40 üzerinde kaldığı sürece piyasa yükseliş eğilimini koruyabilir.

Destekler: 70.60-69.40-68.60

Dirençler: 73.50-74.75-77.00


Ücretsiz Deneme Hesabı