Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 16-08-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

18 Ağustos 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --0.4 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

OPEC+ üretimi daha fazla artırmalı mı?

Geçtiğimiz hafta Dünya genelinde artan virüs vaka sayısına bağlı olarak talep yönlü endişelerin ön plana çıktığını görüyoruz. Bununla da kalmadı Uluslararası Enerji Ajansı 2021 yılı talep beklentisini aşağı yönlü güncelledi. Öte yanda haftanın ikinci yarısında ABD Başkanı Joe Biden’ın seyahat sezonunda talep artışı ile birleşince yükselen benzin fiyatlarından duyduğu rahatsızlığı dile getirmesi ve OPEC+ üretici ülkelerin petrol arzını artırması gerektiğine vurgu yapması önemliydi.

Mart 2020 ile başlayan pandemi kısa bir süreliğini petrol fiyatlarını tabiri caiz ise tam anlamı ile vurmuştu. Tarihinde ilk kez ham petrol fiyatları negatif rakamları gördü. Büyük şaşkınlık yaratan bu gelişme ardından düşen talep etkisini bertaraf etmek ve piyasayı dengelemek için hızlıca devreye girdi. OPEC+ üretim kesintisi ile ham petrol piyasası arz kısıntıları ile açık veren bir piyasaya dönüştü. Bu süreçte kartel içinde tam uyum Rusya Suudi Arabistan işbirliği takdire şayandı diyebilirim. Sonrasında ne oldu; Mayıs 2021 tarihinde ekonomilerin tam açılmaya geçiş süreci ve seyahat sezonu ile talep artışı OPEC+ ı kademi olarak üretimi artırmaya sevk etti. Gelinen noktada sene sonuna kadar tersini düşündürecek bir durum olmaz ise OPEC+ her ay petrol üretimini günlük 400 bin varil artıracak. Bu artış pandemi başından alınan günlük 10 milyon varillik üretim kesintisinin nerede ise yarısının korunacağı anlamına geliyor. Suudi Arabistan küresel ekonomik büyüme ve talep artışının kalıcı orta vadeye yayılacağından emin olmadan güçlü bir üretim artışı yapma taraftarı değil. Bu endişenin yersi olmadığın dair ilk sinyaller gelmeye başladı. Her şeyden önce delta varyantı ve önlemlerin gevşemesi ile birlikte covid-19 vaka sayısında artış yaşandı. Bunun yanında Ağustos ayı itibarıyla küresel petrol talebi, Temmuz ayında görülen günlük ortalama 99 milyon varile kıyasla keskin bir düşüşle 97,9 milyon varile ulaştı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), yakıt talebi büyümesinin Temmuz ayında yavaşladığını ve Delta varyantını içeren covid-19 vakasının küresel yayılması nedeniyle 2021'in geri kalanında yavaşlayacağını tahmin ediyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre dünyanın en büyük ekonomisin olan ABD’de covid-19 salgını geçtiğimiz hafta yüzde 85 arttı. Her gün yaklaşık 124.200 vaka rapor edildi, bu da %86'lık bir artış. Günlük hastaneye yatışlar son iki haftada %82 artarak 68.800'ün üzerine çıktı. Yeni ölüm sayısının günde %75 artarak ortalama 552'ye yükseldiği tahmin ediliyor. Asya'dakiler de dahil olmak üzere birçok büyük petrol tüketen ülke, 2021'in ikinci yarısında hareketliliği ve kullanılan petrolü azaltması beklenen yeni covid-19 kısıtlamaları uygulamaya başladı.

ABD içine bakacak olursak WTI ham petrol için önemli olan Cushing Oklahoma petrol stokları son beş yılın ortalaması altında düşük seviyelerde ve rafineri ürün talebi sürüyor. Bu süreçte artan talebi dikkate alarak haftalardır SPR Stratejik petrol rezervlerinden satış yapıldı. Rafineriler artan kapasite ile çalışarak benzin talebin yetişmeye çalıştı. Talebi karşılamak için alınan tüm bu önlemler ve yüksek ithalat ülkede benzin fiyatlarında yükselişe engel olamadı. Manşet ve çekirdek enflasyonda yükselişin hız kesmeyişi de dikkate alındığında Joe Biden’ın küresel ekonomik büyüme odaklı ama yükselen enflasyonu da gözeten OPEC+ artırmalı tezi yersiz sayılmaz. Önümüzdeki günlerde ABD yönetimin bu konuda OPEC+ ile görüşmesi ve arz artışı yönünde telkinler yapması bekleniyor. Petrol fiyatları dolayısı ile benzi fiyatlarında yükseliş ABD’de hane halkının cebini etkilemeye başladıysa bu durum bir iç siyaset politikası olmaktan öteye gidebilir. Bu nedenle konunun haftanın ilgi odağı olacağını düşünüyorum.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre, 10 Ağustos haftasının derinlik raporunda vadeli piyasada fonların net uzun pozisyon miktarı 30114 kontrat düşüş ile 400413 olarak gerçekleşti. Son iki haftada ham petrol piyasasında devam eden uzun pozisyon kapama eğilimi ile pozisyonlanma 52 haftanın düşük seviyesine geriledi. Önümüzdeki hafta Salı günü Eylül vade petrol kontratları son işlem günü ve yeni vadeye geçiş öncesinde son iki işlem gününde yaklaşık 1 dolarlık aşağı yukarı dalgalanma gözlemledik. 10 Ağustos haftasının derinlik raporunda Brent Petrolde de uzun pozisyon kapama faaliyetinin sürdüğü anlaşılıyor. Son raporda ICE Brent net uzun pozisyon miktarı 26588 kontrat düşüş ile 267642 seviyesine geriledi. Piyasada 52 haftanın dip seviyesinin 70382 kontrat olduğuna bakınca Brent petrolde aşırı alım bölgesinden uzaklaşmış bir tablonun olmadığını söyleyebiliriz. Buna karşın Brent petrole kıyasla kurumsal yatırımcının alış tarafında olmak istediklerinde cömert oldukları WTI ham petrol kısa vadede aşırı alım bölgesinden uzaklaşmış görünüyor. Buna rağmen piyasa geçtiğimiz hafta 65.00 dolar üzerinde kalmayı başardı. Ancak yeni haftaya girerken Biden yönetiminin artan benzin fiyatları ile OPEC+ politikaları konusunda yaptığı eleştiriler yeni haftanın gündemi olacak. Bu anlamda en azından %5 ‘lik bir marj ile ham petrol piyasasında uzun pozisyon kapama faaliyeti devam edebilir. Bunu da önümüzdeki haftanın COT raporunda göreceğiz. 65.00 dolar desteğinin bu kez de çalışıp çalışmayacağı kısa vadeli hareket için önem arz ediyor.

Teknik olarak, WTI ham petrol geçtiğimiz hafta en düşük 65.15 doları gördükten sonra toparlanma eğilimine girdi. Ancak 70.00 dolar/varil üzerine geçilemeyişi ve 68.44 dolar varil seviyesinde zoraki kapanış ile petrol haftaya zayıf bir başlangıç yapabilir. Salı günü Eylül vadeli opsiyon kontratlarının son işlem günü iken hafta ortasından itibaren piyasa artık Ekim vadeye geçmiş olacak. 65.00 dolar/varil kritik bu seviye altına gerileme ile 60.00 dolar/varil seviyesine doğru geri çekilme potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Yukarıda fiyatlar 70.00 dolar/varil üzerine yerleşmedikçe kısa vadeli satış baskısı sürebilir. 100 günlük üssel hareketli ortalama altında 67.00 dolar altında 20 Temmuz haftası düşük seviyesi olan 65.20 dolara doğru geri çekilme sürebilir. Yukarıda 70.30-71.00 dolar direnç bölgesi iken bu aralık üzerinde kapanışlar olmadığı takdirde genelde satıcıların kontrolünde fiyatlamalar görebiliriz.

Destekler: 67.20-65.00-63.50

Dirençler: 69.05-70.00-71.75


Ücretsiz Deneme Hesabı