Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 02-08-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

04 Ağustos 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --4.1 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

OPEC Aylık Üretim

OPEC Aylık Üretim

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Dolar ve hisse senedi piyasaları ile etkileşim artabilir...

OPEC (Petrol ithal eden ülkeler birliği) korona virüs sonrası azalan yakıt tüketimine önlem olarak üretimi kıstı ve endüstriyi bir tür çöküşten kurtardı. 2021 senesine gelindiğinde hızlanan aşılama ve yaz aylarında artan mobilite ile OPEC+ sevkiyatları kademeli olarak artırma yoluna gitti.

Bloomberg anketine göre kartel, üyeleri ve müttefikler geçen yıl kısılan arzın daha fazlasını geri yükledikçe üretimi günde 420.000 varil artırarak günde 26.82 milyona çıkardı. Yine de artış öngörülenden daha küçük ve OPEC+ piyasada arz/talep dengesine ilişkin hassasiyeti koruyor. OPEC+ şu ana kadar durdurduğu 10 milyon varil/gün üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını piyasaya sürdü. Bloomberg anketine göre, Temmuz ayında kotalara tabi OPEC üyeleri toplu olarak üretimi ihtiyaç duyduklarından yaklaşık %11 daha fazla kıstı. Bunun nedeni kısmen, muslukları açarken dikkatli olmanın önemini öven Riyad'ın mevcut limitini tam olarak kullanmamasıydı. Öte yanda yatırım kısıtlamaları ve istikrarsızlıktan etkilenen bazı OPEC üyeleri, üretim kapasitelerinde uzun vadeli düşüşlerle mücadele ediyor.

Denizdeki petrol sahalarında yabancı yatırım eksikliğinden Angola, petrol üretimini günde 209.000 varilin yaklaşık iki katı kadar etkili kısıyor. Nijerya da benzer bir durum söz konusu. Rakamlar, gemi izleme verilerine, yetkililerden alınan bilgilere ve Rystad, JBC, Rapidan ve SVB Enerji gibi şirketlerin tahminlerine dayanıyor. Şimdiye kadar, 23 ulustan oluşan OPEC+ ittifakı küresel petrol piyasalarını istikrara kavuşturdu ve varillerin geri dönüşünü pandemi sırasında biriken stok fazlalığını temizleyecek kadar yavaş besledi. Grup, her ay günde 400.000 varil üretim artış planlarıyla ilerlerken bir süre sonra mevcut kapasite sorunu acil hale gelebilir. Küresel anlamda artan taleple birlikte, OPEC+ vaat ettiği tüm ekstra varilleri yerine getirse bile, dünya petrol piyasalarının önümüzdeki aylarda daralması bekleniyor. Koalisyon belirtilen miktarı sağlamakta zorlanırsa, arz daha fazla yukarı yönlü baskıyla karşı karşıya kalabilir.

Arz/talep dengesine ilişkin son tablo ve ileriye dönük beklentiler yılsonuna kadar talebin arzı geçeceğini işaret ederken hafta ortasında FED Jerome Powell'ın güvercin yorumlarını takiben ABD Doları 29 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Daha zayıf ABD Doları, ham petrolün de içinde olduğu dolar cinsinden emtia Lara yönelik yatırımcı talebini artırabilir.

Geçtiğimiz hafta ABD haftalık stok verilerinde ham petrol stoklarında 4.1 milyon/varil düşüş yanında yükselişi destekleyen bir haber de Reuters haber ajansından geldi. Reuters İran ile uluslararası toplum arasındaki nükleer anlaşma müzakerelerinin yakın zamanda sonuçlanmasının zor olduğunu gösteren açıklamalara yer verdi. Potansiyel İran arzının yakın zamanda endişe kaynağı olmayışı petrol piyasasında yükseliş eğilimini destekliyor.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre, 27 Temmuz haftasının derinlik raporunda fonların vadeli ve opsiyon piyasası net uzun pozisyon miktarı 8262 kontrat düşüş ile 568842 olarak gerçekleşti. Son dört haftada net olarak 59289 kontrat satış yapılan piyasa 14 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon taşıyor. Önceki raporda 52 bin kontrat civarında uzun pozisyon azaltılmıştı. Son raporda satış yönlü eğilim ivme kaybederken hafta ortasında emtia piyasasına gelen alımlar ile suların durulduğunu söyleyebilirim. Benzin tarafındaki pozisyonlanmaya gelince 7948 kontrat artış ile 45287 olarak açıklandı. Üç hafta öncesinde derinlik raporunda 51 haftanın yükseğinde net uzun pozisyon miktarı ile kısa vadede aşırı alım bölgesinde olan ham petrol piyasası köpük alınabilir beklentim vardı. Son iki haftada OPEC+ üretimi artırma kararı, Delta varyantı ve geçtiğimiz hafta ABD stoklarında artış hepsi bir araya gelince aşırı alım bölgesinde pozisyonlanmadan açık pozisyon (OI) düşüşü ile uzun pozisyon kapama faaliyeti gözledik. Köpük alındı ve yeni haftada artan açık pozisyon miktarı ile vadeli piyasada pozisyon artışı yaşandı. Önümüzdeki aylarda talebin güçlü kaldığı yaz sezonunda 65.00 dolar/varil altında fiyatlama için yeni bir virüs dalgası dışında sebep bulamıyorum.

Teknik olarak, bu hafta WTI ham petrol fiyatlarında 70.50-75.50 işlem aralığının kırılma yönü takip edilebilir. 70.50 dolar/varil 12 haftalık üssel hareketli ortalama ve aynı zamanda psikolojik bir sınır iken geçtiğimiz hafta 72.00 dolar üzerine hareket ile bu hafta 75.50 dolar/varil seviyesi test edilebilir.

Destekler: 71.75-70.50-68.40

Dirençler: 75.50-76.90-77.50


Ücretsiz Deneme Hesabı