Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 10-05-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

12 Mayıs 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --8.0 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

Talep artış beklentisi yeteri kadar fiyatlandı mı?

Son beş haftanın üçünü yükseliş ile kapatan WTI ham petrol Nisan ayında gördüğü 60.60 dolar seviyesinden aldığı destek ile geçtiğimiz haftayı da yükselerek kapadı. Her zaman olduğu gibi hem iyi hem kötü denebilecek gelişmeler var ancak arada yaşanan geri çekilmelere rağmen piyasa destek seviyelerinden alıcı toplamayı başarıyor.
API ve DOE stok değişim rakamları beklentilerin üzerinde geri çekilirken Çarşamba günü açıklanan DOE stok değişim rakamlarında benzin stoklarına talebin olmayışı hafta ortasında satışlara sebep oldu. Öte yanda en büyük ithalatçı konumunda olan Çin’in ham petrol ithalatının Nisan ayında bir önceki yıla göre %0.2 düşüş ile günlük 9.82 milyon varile gerilemiş olması da talep negatif gelişmeydi. Bu duruma Hindistan’ın güçlük ile devam eden covid mücadelesi ve Asya bölgesinde talepte düşüş endişesi eklenince WTI ham petrol fiyatları 66.75 dolar/varil üzerine çıkamadı.
Öte yanda pozitif gelişmelerde var ve bu nedenle yatırımcı yükseliş eğiliminde olduğunu düşündüğü piyasadan bu nedenle kopmak istemiyor. Gelişen ülkeler pandemiyi geride bırakmakta zorlanırken ABD ve Avrupa Bölgesinin koronovirüs aşılama süreci ile kısıtlamaları kaldırmaya başladığını ve bu durumun artan havayolu trafiği ile fuel oil talebini artıracağını unutmayalım. Haftanın son işlem gününde ABD tarafında açıklanan tarım dışı istihdam verisi beklenti altında gerçekleşme ile negatif olsa da tek seferlik bir durum olacağı ve istihdam piyasası için Nisan ayının ekonomik açılma ile bir geçiş ayı olduğu düşünülüyor. İşsizlik oranının %6.1’e yükselmesi kısa vadede negatif olsa da değişik gruptaki ücretli sınıflarının kademeli olarak iş bulma süreci devam edebilir. Kısaca sene başından bu yana ortalama 500 bin üzerinde istihdam yaratan ekonominin bir aylık gerçekleşme ile bu yeteneğini kaybetmediğini düşünüyoruz. Mevcut kolay para politikası ve teşvikler ile canlanan ve ilk çeyrekte %6.4 büyüme kaydeden ABD ekonomisi FED ’in işsizlik oranında yılsonu hedefini karşılama potansiyeline sahip görülüyor. Bu hafta ABD tarafında açıklanacak olan Tüfe rakamında aylık %0.2 artış olması beklenirken yapılacak olan 10 ve 30 yıllık tahvil ihaleleri Dolar Endeksi kaynaklı petrol piyasasını da etkileyebilir.
Bütün bunları bir kenara bırakıp emtia piyasasına baktığımızda tarım ürünleri endüstriyel metaller ve enerji piyasasının da içinde olduğu topyekun yükseliş hareketi büyük ölçüde talep artışı beklentisi ile gerçekleşti. Tarım ürünlerinin kurak hava koşulları ile arz tarfaındaki geri çekilmeden etkilendiği aşikar ama aynı zamanda talep de artıyor. Enerji piyasası OPEC+ yaz aylarında üretimi artıracak diye beklerken yaz sezonunda talep artışının piyasayı dengeleyeceğini düşünüyor. Kısaca ham petrol için kilit noktası talep ve acaba piyasa yaz aylarındaki talep artışı beklentisini yeretince fiyatladı mı? Her geri çekilmenin alıcıları çektiği düşünülürse biraz daha yolu var ama bekleyip göreceğiz. 

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

Derinlik (COT) raporu

Derinlik (COT) raporu

Teknik Analiz

Analitik verilere göre, 04 Mayıs haftasının derinlik raporunda fonların vadeli ve opsiyon piyasası net uzun pozisyon miktarı 15925 kontrat artış ile 602743 kontrata yükseldi. Son dört haftalık alımlara bakıldığında toplam alım miktarının 16476 kontrat olduğunu görüyoruz. Dört hatanın üçünü yükseliş için kapatan bir piyasaya göre toplam alım miktarının abartılı olmadığını söyleyebiliriz. Fon yatırımcısı hem petrolden vazgeçemiyor hem de arada satış tarafında yer alabiliyor. 2020 Mayıs ayından bu yana arada yaşanan geri çekilmelere rağmen alış tarafında olan ve genelde yüksek montanlı uzun pozisyon taşıyan piyasa son raporda aşırı alım bölgesinde diyemeyiz. 

Teknik olarak; hafta içi yüksek seviyesi 66.76 olan ve 08 Mart 2021 ile başlayan haftanın yüksek seviyesi 67.98’i göremeden geri çekilen WTI ham petrol piyasası bu hafta 66.76 üzerine çıkacak gücü bulamaz ise ilk düzeltme bölgesi 63.50-62.30 arasında olabilir. Bu destek aralığının piyasayı tutmadığı ve satıcıların kontrolü ele aldığı senaryoda 63.00 dolar altında kapanış ile zayıflayan piyasada 60.60 Nisan ayının iki haftasında piyasayı tutan destek olarak önemli görülüyor.

WTI ham petrol fiyatlarının 63.00 dolar/üzerinde kapanışlar ile gücünü koruyabildiği senaryoda ise dalgalı hareketlerin son bulacağını ve petrol fiyatlarının 67.00 dolar/varil üzerinde kapanışlar ile alış yönlü eğilimini koruyarak 70.00 doları hedefleyeceğini tahmin ediyorum. Muhtemelen bu hafta da petrol piyasası geçtiğimiz hafta olduğu gibi geri çekilmelerde alıcı toplayarak yoluna devam edebilecek.

Destekler: 63.50-62.90-62.30

Dirençler: 66.75-67.98-70.00


Ücretsiz Deneme Hesabı