Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 19-04-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

21 Nisan 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --5.9 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

Petrol için talep joker kart...

Çin ekonomisi petrol ithalatı yüksek bir ülke olarak piyasada talep etkisi ile biliniyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan veriye göre Çin ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yıllık yüzde 18.3 (beklenti %19) büyüme kaydetti. İlk çeyrekte büyüme rakamında beklenti altında gerçekleşme endüstriyel üretim de düşük kaynaklıydı. Öte yanda perakende satışların ekonomik büyüme katkısının arttığı ve ilk çeyrekte işsizliğin gerilediği görüldü. Petrol piyasasında en büyük ithalatçı konumunda olan Çin hafif beklenti altında olsa da yılın ilk çeyreğinde küresel ekonomik büyümeye katkısını sürdürüyor.
ABD tarafındaki ekonomik verilere gelince haftalık işsizlik başvuruları son ayların en düşük seviyesinde gerçekleşirken Mart ayı perakende satışlar verisi %9.3’lük artış ile pozitifti. Mart ayı istihdam raporunda %6.0’ye gerileyen işsizlik oranı ve perakende satışlarda sıçrama ile ABD ekonomisi önemli bir virajı almış görülüyor. Bu haftanın son işlem gününde ABD ve Avrupa’da Nisan ayı PMI imalat ve servis sektör endeksleri ilk okum olarak açıklanacak. Nisan ayında imalat sanayi verilerinde iyileşme özellikle Avrupa ekonomik aktiviteye ilişkin fikir verecektir.
Küresel ekonomi olumlu sinyaller üretirken ham petrol piyasasında OPEC ve Uluslararası Enerji Ajansı 2021 yılı talep artış tahminlerini yukarı yönlü güncelledi. OPEC 2021 yılında ham petrol talebinin günlük 5.95 mio/varil artış göstereceğini, IEA ise günlük 5.7 mio varil artış olacağını tahmin ediyor.
Nisan ayının ilk haftasında yapılan OPEC toplantısında Mayıs-Ağustos döneminde kartelin petrol üretiminin günlük 2 mio varile kadar artırabileceği kararı çıkmıştı. Bu karar istinaden OPC+ ülkelerinin bu dönemde petrol talebinin artacağı öngörüsü biliniyor. Bu nedenle geçen hafta açıklanan OPEC aylık arz/talep raporundaki yukarı yönlü güncelleme de sürpriz olmadı. Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporunda küresel petrol stoklarındaki fazlanın aşı kampanyaları ve küresel ekonomik görünüm ile eriyeceği beklentisi var. IEA piyasada daha güçlü temel görünüm olduğunu ifade etmiş. OPEC ve IEA 2021 talep artış beklentileri geçtiğimiz hafta petrol piyasasında yukarı yönlü harekete ivme kazandırdı.
Haftanın son iki işlem gününde fiyatlarda yükselişin ivme kaybettiğini gördük. Burada OPEC+ ülkelerinin yaz aylarında üretimi artırma kararı yanında potansiyel İran üretim artışı ve yükselen fiyatlar ile ABD üretimde artış etkili oldu.
Talep oldukça ve fiyatlar yükseldiği sürece piyasada üretim artışı kaçınılmaz. Asıl önemli olan küresel ekonomik iyileşme ile gelecek talep artışının beklentileri karşılaması olacak. Dolayısı ile yaz aylarında aşılamada ilerleme ve artan jet fuel talebi petrol piyasasının asıl katalizörü olacak.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

Derinlik (COT) raporu

Derinlik (COT) raporu

Teknik Analiz

Analitik verilere göre, 13 Nisan haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında ham petrol net uzun pozisyon miktarı 21548 kontrat düşüş ile 586267 kontrata geriledi. Son dört haftada ham petrol piyasasında 35964 kontrat satış gerçekleşti. 31 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon miktarı ile aşırı alım bölgesinden uzaklaşmış görünen ham petrol talep tarafındaki olumlu gelişmeleri satın alabilecek duruma geldi. 

Teknik olarak; Geçtiğimiz hafta kurumların 2021 yılı talep artış beklentisini yukarı yönlü güncellemesi desteği ile 62.50 üzerinde kapanış yapan ham petrol fiyatları 67.50 dolara doğru yükselişini sürdürebilir. Öte yanda yüksek para arzı ve arada dolaşan serseri para ile bu yükseliş hareketinin dalgalı olacağını düşünüyoruz. 

Bu hafta alıcıların kontrolü ile 63.50 dolar/varil üzerinde hızlanan alımlar petrol fiyatlarının 66.00 dolara taşıyabilir.

Aksi durumda 62.50 dolar/varil atında kapanışlar ile 60.60 dolar/varil seviyesine doğru 2-3 gün sürecek bir düzeltme başlayabilir. Ancak bu düzeltmenin fiyatları 58.00 dolar varil seviyesine taşıyacak güçte olmayacağını tahmin ediyoruz. 

Destekler: 61.70-60.60-58.70

Dirençler: 63.50-64.80-66.00



Ücretsiz Deneme Hesabı