Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 15-03-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

17 Mart 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -13.8 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

Petrol piyasası yükselişin devamı için zorlanıyor...


Son üç ayda petrol fiyatlarında yaşanan yükselişte ileriye dönük talep artış beklentisi öne çıktı. Geçtiğimiz hafta Başkan Joe Biden'ın 1,9 trilyon dolarlık koronavirüs yardım paketinine ek pozitif aşı haberleri talep tarafındaki iyimserliğini destekliyor.
OPEC, yılın ikinci yarısında talepte güçlü bir toparlanma öngörüyor. Buna rağmen OPEC, Rusya ve müttefiklerin üretim artışı yapmadan bir süre daha talep tarafını takip edecekleri anlaşılıyor.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), pandemiden etkilenen küresel ekonominin bu yıl% 5,6 büyüyeceğini (önceki %4.2) öngörüyor. Küresel ekonomik büyüme ve petrol talep artışına yönelik iyimserlik ile 2021 yılında ham petrol fiyatlarının yükseliş eğiliminde olacağı aşikar. Ancak fiytaların devamlı olarak yukarı yönde hareket etmesi beklenemez. Arada yaşanacak düzeltmeler ile yükseliş eğiliminin korunacağını düşündüğümüz piyasada başta ABD Doları olmak üzere diğer piyasalar ile etkileşimin artacağı bir döneme girildi Haftalık stok değişim rakamları ve ABD üretimi de bu dönemde takip edilecekler listesinde yer alıyor. 
EIA (Uluslararası Enerji Ajansı) raporuna göre; ABD haftalık stok rakamları geçtiğimiz iki haftada 35 milyon varil arttı. Normal koşullarda rekor seviyede yükseliş ile petrol piyasasının bu rakamı gözden kaçırması mümkün olmazdı. Ham petrol stoklarında düşüşe karşı benzin stoklarında 25 milyonluk artış gerçekleşti.
Ham petrol stoklarında düşüşün sebebinin Teksas ve Oklohoma’da kış dönemi fırtınaları ile arz tarafındaki düşüştü. Rafinerilerin yoğun olduğu bölgede yaşananlar ile ülke genelinde rafineri kapasite kullanım oranı %56.0 seviyesine geriledi. Kısaca dönemsel etki ile stoklarda yaşanan artış beklentiler dahilinde ve geçici olacağı düşünülüyor. Bu yükselişin kaile alınmamasının bir başka sebebi bölgesel bakıldığında stoklarda değişimin bölgesel olarak farklılık göstermesi diyebiliriz. Ülkenin doğu kıyısında ham petrol stokları geçtiğimiz hafta 478 bin varil düşüş ile EIA raporlamasının başladığı 1990 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Piyasa fiyatlamasında kurşunsuz benzin (RBOB) ve ULSD fiyatlarında yaşanan güçlü yükselişe gelince yaz aylarında seyahat sezonu ile talep artış beklentisi bir yana ekonomilerin açılması ile küresel ekonomik canlanma destek veriyor.Özetle stok rakamlarında değişim piyasa fiyatlaması için tehdit olmaz iken geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde yaşanan yükselişin devamı için zorlanan piyasa yeni zirveler için güç toplamaya çalışıyor.
ABD üretimde öncü gösterge olarak takip edilen Baker Hughes Co.'nun Cuma açıkladığı rakamlarda tekno kuyuların Kasım ayından bu yana ilk kez gerilediğini gördük.  Petrol ve doğalgaz üretimi yapan tekno kuyu sayısı Ağustos 2020'de 244 seviyesine gerilemişti. Sonrasında 7 aylık artış süreci ve 12 Mart haftasında çok sert olmamakla beraber bir geri çekilme izledik. ABD'de petrol ürteimi yapan tekno kuyu sayısı son raporda 309 olarak açıklandı. Geçtiğimiz hafta fiyatlar yüksek seviyesine korurken yaşanan bu geri çekilme ve devamının gelip gelmeyeceği önemli olacaktır. 


WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

Derinlik (COT) raporu

Derinlik (COT) raporu

Teknik Analiz

Analitik verilere göre, Vadeli ve opsiyon piyasasında fon net uzun pozisyon miktarı 25253 kontrat artarak 643639 olarak açıklandı. Rapor 09 Mart sonrası pozisyon değişimini kapsamadığından bir sonraki raporda 52 haftanın rekor net uzun pozisyon miktarından geri çekilme görebiliriz. Geçtiğimiz haftada belirttiğimiz gibi pozisyon artışı için öngördüğümüz marj daralıyor. Ham petrol derinlik (COT) raporuna göre piyasa düzeltme ihtiyacında ve kısa vadede 70.0 dolar/varil üzerine hareket için zorlanabilir. Emtia piyasası son iki haftada reflasyon fiyatlamasına ara vermiş iken petrolünde güruha katılarak dinlenmeye geçtiğini söyleyebilirim.  

Teknik olarak; Bu hafta WTI ham petrol 08 Mart yüksek seviyesi olan 68.00 dolar/varil üzerinde kapanışlar ile yükseiş eğilimini koruyabilir. Ancak 68.00 dolar/varil üzerinde kapanışlar ile piyasanın güçlü görünümünü koruyamadığı ortamda 64.00 dolar seviyesine doğru geri çekilme potansiyeli var. Yükseliş eğilimin devamı ya da kısa vadeli düzeltme bu hafta içerisindeki fiyatlama ile netleşecek. Cuma günü opsiyon piyasasında Mart ayı kontratları son işlem günü ve piyasa Nisan vadeye geçişte  aşırı alım bölgesinde olan teknik göstergeler ile petrol piyasası aşağı yönlü düzeltme ihtiyacını giderebilir.  

Destekler; 64.40-63.20-61.80  Dirençler; 67.50-68.60-70.00

Ücretsiz Deneme Hesabı