Günlük Analiz 31-03-2021

PİYASA RAPORU

ULUSLARARASI PİYASALARDAN NOTLAR

İngiltere'de hükümeti tarafından yapılan açıklamada Kovid önlemlerinin kaldırılması için 4 aşamalı yol haritası belirlendiği ,  bugün başlayan normalleşmenin ilk aşamasıyla insanların dışarıda daha fazla zaman geçirmesine izin verileceği ifade edildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel mutant virüs hakkında yaptığı değerlendirmede  “Temelde yeni bir salgınla karşı karşıyayız. Bu yeni virüs çok daha agresif, daha bulaşıcı ve daha ölümcüldür.”  ifadelerini kullandı. Ayrıca Almanya Başbakanı, eyalet başbakanlarından Kovid-19 salgınıyla mücadelede kararlaştırılan tedbirleri uygulamalarını istedi.

ABD'de 30 yaş üzeri için aşılama 30 Mart itibari ile başladı. Biden yönetimi Mayıs sonuna kadar 200 milyon Ameriklalıyı aşılamayı planlıyor. Dolayısı ile ABD ve cinsi varlıkların 2021senesine bir adım önde fiytalamalar ile girdiğini görüyoruz. 1.9 trilyon dolarlık teşvik paketi ardından yönetimin alt yapı yatırımlarını içeren yeni bir paket açıklaması bekleniyor. Hafta içinde açıklanamsı beklene paket ve ardından vergilendirme reformu ile ABD tarafında beklentiler bitmiyor. 

Çin Mart ayı PMI imalat sanayi endeksi 51.9 olarak 51.2 olan tahminlere yakın gerçekleşti. Yeni güne başlarken Çin CSI300 65 puan düşüş ile 4985 puan civarında işlem görüyor. Nikkei %1 civarında eksi ABD vadeli endekslerde ise hafif eksi fiiyatlamalar görüyoruz. 

Dışarıda bugün ABD tarafında Joe Biden alt yapı yatırımları ve istihdam piyasasında iyileşmeyi teşvik eden yeni bir harcama paketi açıklayacak. Paketin büyüklüğü konusunda net bir fikir olmamakla beraber trilyonlarca dolarlık bir büyüklükten bahsediliyor. 



İÇ PİYASALARDAN NOTLAR

AB Konseyi Başkanı Michel'in Sözcüsü Barend Leyts sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptığı açıklamada , Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'ın, 6 Nisan'da Türkiye'yi ziyaret edeceğini ifade etti.

Citigroup tarafından Türk Şirket tahvilleri İçin tavsiye güncellemesi yapıldı. Güncellemeye göre , Citigroup, Türk şirket tahvilleriyle ilgili tavsiyesini ağırlık artırdan endekse paralel olarak revize etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Xiaomi'nin Türkiye'de üretime başladığını belirttiği konuşmasında   'Xiaomi ve iş ortağı Salcomp’un yaklaşık 30 milyon dolarlık yatırımla, 14 bin metrekare arazi üzerinde kurduğu bu fabrika, yıllık 5 milyon üretim kapasitesiyle 2 bin kişiye de istihdam sağlayacaktır.' ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu  Bloomberg'e verdiği röportajda “Nisan veya sonrasındaki aylarda PPK kararıyla ilgili hemen faiz indirilecek şeklinde önyargılı bir yaklaşımı doğru bulmuyorum” ifadelerini kullandı. TCMB ile ilgili bir başka değişim TCMB Başkan Yardımcılığı görevinde oldu. Murat Çetinkaya yerine göreve Şahap Duman getirildi. 

Kabine toplantısı sonrasında yapılan açıklamada yüksek risk grubu olarak tanımlanan illerde Cumaertesi sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Ramazan boyunca kafe ve restoranlar sadece paket servis yapacak. Kısaca aşılamada arzu edilen ilerleme sağlanmadan servis sektöründe toparlanma güç görülüyor. 


EKONOMİK VERİ TAKVİMİ



02:30  Japonya İşsizlik Oranı (Şub ) 
3,0%  2,9%

**
02:50 Japonya Perakende Satışlar (Yıllık) (Şub )  -2,8%  -2,4%

**
10:00 İspanya Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık)   
-0,0%

**
15:00 Almanya Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) (Mar)   
0,5%  0,7%  **
17:00 Amerika Conference Board (CB) Tüketici Güveni (Mar) 
97,0  91,3

***
23:30 Amerikan Petrol Enstitüsü Haftalık Ham Petrol Stokları  
-2,927M

**

DOLAR TL YORUMU

Dolar Endeksi (DXY) sepet para birimleri karşısında güçlenmeye devam ederken endeks 93.30 seviyesine yükseldi. Euro 2020 Kasım ve Aralık aylarındaki kazanımın tamamını geri verdi. USDJPY paritesi 110.30 ile son bir senenin en yüksek seviyesinde gelişen ülke para birimleri de ABD Doları karşısında değer kaybediyor. Ancak TL için durum farklı geçtiğimizi hafatya kadar ABD Doları karşısında güçlenen TL son 10 gün tam tersi bir fiyatlama ile değer kaybetti. Sene başından bu yana ABD Doları karşısında değer kaybı %11 olurken TL geçtiğimiz hafta yaşanan hareket ile en fazla değer kaybeden para birimi oldu. Dün yeni Başkan Şahap Kavcıoğlu'nun TCMB Olagan Genel kurulunda yaptığı açıklamada enflasyon üzerinde faiz politikasına devam mesajı verildi. TCMB mevcut yüksek enflasyon ortamında sıkı para politikasından taviz vermek istemiyor. Erken bir faiz indirimi masada olmadığına göre TL'in bu derece değer kaybına anlam vermek zorlaşıyor. Dün 8.4500'in görülmesi ardından Başkan'ın açıklamaları ile geri çekilen D.olar/TL paritesi Kasım ayı zirvesi olan 8.5800 üzerine hareket için bir süre gelişmeleri takip etmek isteyebilir. Kısa vadede 8.2000-8.4500 aralığının kırılma yönü önemli görülüyor. 

Destek :8.2000/7,9700/7,7700

Direnç: 8,4500/8,5800/8,7000

BORSA YORUMU

BIST100 endeksi seansında 1371 seviyesine doğru geriledikten sonra Koç grubu hisse senetleri önderliğinde güç topladı ve 1395 seviyesinde kapanış yaptı. Gelişen ülke piyasaları nezdindeki harekette  Pazartesine benzer bir seyir vardı. Hindistan, Güney Kore, Arjantin ve Brezilya %1.00 üzerinde pozitif seyirdeydi. Türkiye'nin de içinde olduğu diğer piyasalarda ise hafif artılar veya eksilerin olduğu kapanış gerçekleşti. Bugün küresel hisse senedi piyasaları ABD Başkanı Joe Biden'ın Pittsburg'da yapacağı açıklamalara kitlenecek. ABD aşılama sürecinde 19 Nisan tarihine kadar yetişkin grubun %90'ını aşılamış olmayı planlıyor. Başkanın aşılama süreci yanında trilyonlarca dolarlık altyapı yatırım paketi açıklaması bekleniyor. Paketin ABD ekonomisinde verimliliği artıracağı ve yeni iş olanakları ile istihdam piyasasına katkı sağlayacağı düşünülüyor. ABD tarafında Nisan ayında sosyal haklar adına yapılacak düzenlemeler ve değişik gelir grupları arasında açılan farkı gidermeye yönelik düzenlemeler ve vergi konusu ile beklentiler bitmiyor. Kısaca son haftalarda yaşanan bant içi hareket ve dinlenme sürecine rağmen ABD hisse senedi piyasaları yükseliş eğilimini sürdürebilir. Avrupa endekslerindeki kapanışa bakınca da benzer bir tablo görüyoruz. Avrupa borsalarının tamamı günü değer kazancı ile tamamladı. Avrupa tarafında artan covid-19 vaka sayısı ile ekonomiler tam olarak açılamadı. Ancak hisse senedi piyasaları yılın geri kalanında muhtemel ekonomik iyileşmeyi şimdiden fiyatlıyor. Ululararası kurumların tahminlerinde gelişen ülke ekonomilerinin pandemiden çıkışta zorlanacağı beklentisi vardı. Son haftalarda yaşanan harekette gelişen ülke piyasaları geriden geliyor ve sanki bu beklentiyi doğrularcasına bir fiyatlama yapıyor. Türkiye'ye gelince durum biraz daha faklı yatırım bankası Goldman Sachs 2021 büyüme tahminin %5.5'ten %3.5 olarak aşağı yönde güncellendi. Geçtiğimiz hafta TCMB görev değişimi ardından yaşananlar yüksek enflasyon beklentisi ile birleşince BIST100 endeksi 2020 senesinde gösterdiği performansı yakalamakta zorlanacaktır. 

Destek: 1360/1343/1337

Direnç: 1410/1435/1460

EURUSD YORUMU

EUR/USD paritesi 30 Mart seansında ABD Doları pozitif beklentilere daha fazla dayanamadı. Günün yüksek seviyesi 1.1774 iken kapanış 1.1700'in üzerinde gerçekleşti. Dünkü bültende Avrupa hisse senedi piyasalarının yılın geri kalanında ekonomik iyileşmeyi satın aldığını bölgenin para biriminin ise güçlü bir ekonomik beklentiyi yansıtmadığını belirtmiştik. Aynı eğilim sürüyor ve aşılama ve bölge ekonomisinin tam açılımı ile Euro ABD Doları baskısından kurtulabilr. Bu hafta paritenin 50 haftalık üssel hareketli ortalaması olan 1.1770 üzerinde kapanış yapamadığı ortamda paritede yeni düşük seviyeler görülebilir. 

Destek : 1,1700/1,1590/1,1550

Direnç : 1,1770/1,1835/1,1875


ALTIN ONS YORUMU

ABD 10 yıllık tahvil faiz oranları 14 ayın yüksek seviyesi olan %1.77'ye ABD Doları Kasım 2020 yüksek seviyesine ulaştı. ABD Doları cinsiden fiyatlanan ve güçlü Dolar ve yükselen faiz geririleri ile baskılanan altın seneye kötü bir başlangıç yaptı. Sonuç olarak ons cinsi fiyatlamada altın yılın ilk çeyreğinde %11  değer kaybetti. Bugün piuasaların genelinde olduğu gibi Joe Biden'ın alt yapı yatırımları ve istihdam piyasasında iyileşmeyi amaçlayan yeni bir harcama paketi açıklaması bekleniyor. Ayrıca ADP özel sektör istihdamı ve haftanın son işlem gününde tarım dışı istihdam verisi ile ABD ekonomik verileri öne çıkıyor. Bugün ve haftanın geri kalanında DXY 93.50 endeks seviyesi üzerine çıkma eğiliminde olur ise altın fiyatlarında geri çekilme sürebilir. 

Destek : 1675/1660/1650

Direnç : 1697/ 1711 /1724

Ücretsiz Deneme Hesabı