Günlük Analiz 30-03-2021

PİYASA RAPORU

ULUSLARARASI PİYASALARDAN NOTLAR

İngiltere'de hükümeti tarafından yapılan açıklamada Kovid önlemlerinin kaldırılması için 4 aşamalı yol haritası belirlendiği ,  bugün başlayan normalleşmenin ilk aşamasıyla insanların dışarıda daha fazla zaman geçirmesine izin verileceği ifade edildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel mutant virüs hakkında yaptığı değerlendirmede  “Temelde yeni bir salgınla karşı karşıyayız. Bu yeni virüs çok daha agresif, daha bulaşıcı ve daha ölümcüldür.”  ifadelerini kullandı. Ayrıca Almanya Başbakanı, eyalet başbakanlarından Kovid-19 salgınıyla mücadelede kararlaştırılan tedbirleri uygulamalarını istedi.

ABD'de 30 yaş üzeri için aşılama 30 Mart itibari ile başladı. Biden yönetimi Mayıs sonuna kadar 200 milyon Ameriklalıyı aşılamayı planlıyor. Dolayısı ile ABD ve cinsi varlıkların 2021senesine bir adım önde fiytalamalar ile girdiğini görüyoruz. 1.9 trilyon dolarlık teşvik paketi ardından yönetimin alt yapı yatırımlarını içeren yeni bir paket açıklaması bekleniyor. Hafta içinde açıklanamsı beklene paket ve ardından vergilendirme reformu ile ABD tarafında beklentiler bitmiyor. 



İÇ PİYASALARDAN NOTLAR

AB Konseyi Başkanı Michel'in Sözcüsü Barend Leyts sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptığı açıklamada , Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'ın, 6 Nisan'da Türkiye'yi ziyaret edeceğini ifade etti.

Citigroup tarafından Türk Şirket tahvilleri İçin tavsiye güncellemesi yapıldı. Güncellemeye göre , Citigroup, Türk şirket tahvilleriyle ilgili tavsiyesini ağırlık artırdan endekse paralel olarak revize etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Xiaomi'nin Türkiye'de üretime başladığını belirttiği konuşmasında   'Xiaomi ve iş ortağı Salcomp’un yaklaşık 30 milyon dolarlık yatırımla, 14 bin metrekare arazi üzerinde kurduğu bu fabrika, yıllık 5 milyon üretim kapasitesiyle 2 bin kişiye de istihdam sağlayacaktır.' ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu  Bloomberg'e verdiği röportajda “Nisan veya sonrasındaki aylarda PPK kararıyla ilgili hemen faiz indirilecek şeklinde önyargılı bir yaklaşımı doğru bulmuyorum” ifadelerini kullandı. TCMB ile ilgili bir başka değişim TCMB Başkan Yardımcılığı görevinde oldu. Murat Çetinkaya yerine göreve Şahap Duman getirildi. 

Kabine toplantısı sonrasında yapılan açıklamada yüksek risk grubu olarak tanımlanan illerde Cumaertesi sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Ramazan boyunca kafe ve restoranlar sadece paket servis yapacak. Kısaca aşılamada arzu edilen ilerleme sağlanmadan servis sektöründe toparlanma güç görülüyor. 


EKONOMİK VERİ TAKVİMİ



02:30  Japonya İşsizlik Oranı (Şub ) 
3,0%  2,9%

**
02:50 Japonya Perakende Satışlar (Yıllık) (Şub )  -2,8%  -2,4%

**
10:00 İspanya Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık)   
-0,0%

**
15:00 Almanya Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) (Mar)   
0,5%  0,7%  **
17:00 Amerika Conference Board (CB) Tüketici Güveni (Mar) 
97,0  91,3

***
23:30 Amerikan Petrol Enstitüsü Haftalık Ham Petrol Stokları  
-2,927M

**

DOLAR TL YORUMU

Dolar Endeksi (DXY) sepet para birimleri karşısında güçlü duruş sergilerken 93.05 trend çizgisi üzerinde 30 Kasım yüksek seviyesi 94.30 görülebilir. Biden hükümeti hafta ortasında alt yapı yatırımlarını içeren bir paket duyırmaya hazırlanıyor. ABD tahvil piyasası FED geçici olacak dese de enflasyonu şimdiden fiyatlamaya başladı. Dolayısı ile DXY'de yükselişin küresel para ekonomisi ABD Doları'nda hızlı toparlanma beklentisi ile kısa vadeli bir algı yanılması olduğu söylenebilir. 26 şubat haftasında yükseliş eğilimine giren DXY diğer gelişmiş ülke ekonomileri pandemi etkisinden kurturalamayınca yükselişe geçti. Anvak yılın ikinci yarısında farklı bir fiyatlama görebilriz. Dışarıda DXY 93.00 sınırında fiyatlanırken gelişen ülke para birimleri içerisinde TL sene başından bu yana %9.0 değer kaybetti. TCMB piyasaların faiz politikası konusunda önyargılı olduğunu düşünüyor. TCMB faiz indirimi konusunda aceleci olmayacak ise bunca telaş neden? 29 Mart seansında Dolar/TL paritesi 8.2000 etrafında fiyatlama ile yükselişini sürdürüyor. 

Destek :8.0500/7,8700/7,7000

Direnç: 8,3000/8,4500/8,5800

BORSA YORUMU

BIST100 endeksi 29 Mart seansında dar bir aralık içinde hareket edrek 1392 seviyesinde kapanış yaptı. Dışarıda ABD hisse senedi piyasaları karışık bir seyir izlerken Avrupa hisse senedi piyasalarında pozitif bir seyir gözledik. Son iki haftada Alman DAX endeksinin artan covid-19 vaka sayısına rağmen yükseliş eğilimini koruduğunu görüyoruz. Gelişen ülke piyasalarına gelince Rusya, Polonya, Şili ve Hindistan %1 üzerinde değer kazanırken diğerleri pozitif kapanışa rağmen temkinli iyimserdi. Haftanın ilk işlem günü itibari ile karşılaştırma grubu içindeki piyasalardan ayrıştığımız söylenemez. Ancak haftanın geri kalanında aynı eğilimi korumamız içerideki gelişmelere bağlı diyebilriz. 

Destek: 1360/1343/1335

Direnç: 1400/1436/1470 

EURUSD YORUMU

EUR/USD paritesi 29 Mart seansında 1.1800 üzerine hareket içizn zorlanırken 200 günlük üssel hareketli ortalama 1.1835 altında zayıf bir görünüm sergiliyor. Bu hafta Euro Bölgesinde açıklanacak ve döviz piyassaı üzerinde etkili önemli bir veri bulunmaz iken ABD haftanın son işlem gününde açıklanack olan tarım dışı istihdam verisini bekliyor. ABD'de Mart ayında tarım dışı istihdam verisinde 650 bin artış olacağı tahmin ediliyor. Yine ortak tahimilere göre işsizlik oranı %6.2'den %6.0'ya gerileyebilir. ABD tarafında FED'in de özenle üstünde durduğu istihda piyasası güö kazanırken ülkenin para biriminin değer kazanımına şaşırmamak gerekiyor. Öte yanda arka planda küresel kriz çıkarma ve diğerlerininden önce krizden çıkma kabiliyeti olan ABD ekonomisi ve ülke para biriminin sinsi br şekilde güç kaybettiğini biliyoruz. Piyasalardaki alternatif enstrüman arayışı ve dijital paralara yatırım eğilimi bu durumun açık bir göstergesi diyebiliriz. Önümüzdeki aylarda paritenin yönünde önemli olan Avrupa Bölgesi'nin aşılamada ne derece başarılı olacağı ve ekonomilerin ne hızda pandemi öncesi kapasitesine ulaşacağı olacaktır. 

Destek : 1,1760/1,1710/1,1650

Direnç : 1,1835/1,1895/1,1950


ALTIN ONS YORUMU

Kıymetli metal cephesinde dünden bugüne görünüm değişmedi. ABD Doları ve yükselen tahvil faiz oranları ile faiz vermeyen enstrüman olarak altın fiyatlarını baskılıyor. FED üyelerinden Waller uzun vadeli tahvil faiz oranlarında yükselişin ABD ekonomik iyileşme beklentisi ile olduğunu ve FED'in bu duruma müdahalesinin anlamı olmadığını söyledİ. Bu çerçevede ABD 10 yıllık tahvil faiz oranı %1.70 iken 30 yıllık tahvil faiz oranı %2.40 seviyesinde işlem görüyor. Tahvil bono piyasasında yükselen getiriler dün de altın fiyatlamasına yansıdı. Seans içinde en düşük 1705 dolar gören ons altın günü zoraki 1710 dolar üzerinde kapattı. Altında yükseliş eğilimiden bahsedebilmek için 1755 dolar üzerinde kapanış ile ETF yatırımcısının talebini görmek gerekiyor. XAUUSD paritesi son iki ayda yatırımcının ilgiisni kaybetti. Bu durumun tersine dönmesi için ABD Doları'nın değer kaybetmesi gerekiyor. 

Direnç : 1735/1755/1771

Destek : 1705/1692/1680

Ücretsiz Deneme Hesabı