Günlük Analiz 29-07-2020

PİYASA RAPORU

ULUSLARARASI PİYASALARDAN NOTLAR

Avrupa borsaları, ABD’de teşvik planı beklentileriyle günü karışık seyirle tamamladı . Kapanışta, gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 0,42 artarak 367,68 puandan kapandı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi günü yüzde 0,40’lık yükselişle 6.129,26 seviyesinden tamamladı. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,22 azalarak 4.928,94 puana geriledi. 

Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,03 düşüşle 12,835,28 seviyesinden kapandı. İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi ise yüzde 0,59 değer kaybederek 19.902,63 puana geriledi.

ABD'de endeksler koronavirüse yönelik 1 trilyon dolarlık yeni teşvik paketine ilişkin görüşmeler devam ederken düşüşle kapandı . Kapanışta Dow Jones endeksi 200 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 0,77 azalışla 26.379,28 puana geriledi. 

S&P 500 endeksi yüzde 0,63 kayıpla 3.218,97 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 1,27 azalışla 10.402,09 puana düştü. 

Endekslerdeki negatif seyirde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının neden olduğu belirsizlik ve salgınla mücadele kapsamında hayata geçirilmesi planlanan 1 trilyon dolarlık yeni teşvik paketine ilişkin Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında devam eden görüşmeler etkili oldu. 

ABD Merkez Bankası (Fed), Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerine karşı uygulamaya koyduğu kredi programlarının süresini de 31 Aralık'a kadar uzattığını duyurdu.  Ayrıca ABD'de  açıklanan verilere göre, Conference Board Tüketici Güven Endeksi, temmuzda geçen aya kıyasla 5,7 puan azalarak 92,6 seviyesine geriledi. Mayıs ve haziranda kaydettiği yükselişin ardından temmuzda yeniden düşüşe geçen veriye ilişkin piyasa beklentisi, 94,5 değerini alması yönündeydi.

Asya borsaları Çarşamba günkü işlemlerde karışık bir görünüm sergiledi . Asya Borsaları Çarşamba günkü işlemlerde ABD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkacak sonucu beklemeleri ile Çarşamba günkü işlemlerde karışık bir görünüm sergiledi. 

Hisse senetleri kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından kredi görünümünün negatiften durağana revize edilen Japonya'da geriledi. Hong Kong ve Güney Kore'de endeksler hafif yükselirken, Çin'de hacimler düşük kaldı. Avustralya'da tüketici fiyat endeksi çeyreklik bazda beklentilere yakın yüzde 1.9 geriledi.

İÇ PİYASALARDAN NOTLAR

BDDK, normalleşme adımları kapsamında yurt dışı yerleşiklerin TL erişimini sınırlayan düzenlemelerde esneklik sağladığını duyurdu .

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), nisan ayında bankaların, konsolidasyona tabi yurt dışındaki kredi kuruluşu ve finansal kuruluş niteliğini haiz ortaklıklarıyla gerçekleştirdiği işlemler hariç, yurt dışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı Döviz diğer bacağı TL olan ve vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal öz kaynaklarının yüzde 1'i ile sınırlandırılmasına karar vermişti.

Kurul, mayıs ayında da bankaların, yurt dışındaki konsolidasyona tabi kredi kuruluşu ve finansal kuruluş niteliğini haiz ortaklıkları ile yurt dışındaki şubeleri de dahil olmak üzere, yurt dışında yerleşik finansal kuruluşlara yapacakları TL plasmanlar, TL depo, TL repo ve TL kredilerin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal öz kaynaklarının yüzde 0,5'i ile sınırlandırılmasını uygun görmüştü. 

TL cinsinden tahvil ve kira sertifikası işlemlerinin takas operasyonlarının olumsuz etkilenmemesini ve TL cinsinden menkul kıymetlerin etkin ve verimli bir şekilde işlem görmesini teminen Kurul, mayıs ayında sermaye piyasası mevzuatında tanımlanan Yabancı Merkezi Saklama Kuruluşları (YMSK) arasından BDDK tarafından belirlenecek olan kuruluşların, söz konusu sınırlamadan muaf tutulmasına karar verilmişti. Bu karara istinaden BDDK tarafından Euroclear Bank ve Clearstream Banking isimli kuruluşlar söz konusu sınırlamadan muaf tutulmuştu. 

Yurt dışı yerleşiklerin TL erişimini sınırlayan düzenlemede esneklik 

BDDK, 28 Temmuz 2020 tarihli 9109 sayılı Kurul kararıyla, normalleşme adımları kapsamında yurt dışı yerleşiklerin TL erişimini sınırlayan düzenlemelerde esneklik sağladı. 

Buna göre YMSK'lar için getirilen muafiyete ilave olarak, yalnızca yurt içi ya da yurt dışı TL menkul kıymet takası faaliyetiyle sınırlı olmak kaydıyla, tezgah üstü piyasada hesap operatörü olarak bildirilen yurt içi banka ile veya BIST FX swap piyasasında vadede TL alım yönündeki (swap işleminin ilk bacağında YMSK'nın döviz karşılığında TL aldığı) swap işlemlerinin ve YMSK'ların yalnızca yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerce ihraç edilen TL menkul kıymet takası faaliyetiyle sınırlı olmak taahhüdü ile yabancı yerleşik sahipliğindeki TL hesaba yapacağı kısa vadeli fonlama işlemlerinin TL'ye erişim kısıtlamalarından muaf tutulmasına karar verildi. 

EBRD ve IFC gibi UKB'lere yurt içi TL borçlanma imkanı 

Kurul kararıyla Uluslararası Kalkınma Bankaları (UKB) için ise yurt içi para ve sermaye piyasalarına yatırım yapma ve Türk şirketlerine kredi kullandırma kaydıyla ve yalnızca belirlenen şartlar dahilinde gerçekleştirilecek FX swap, TL plasman, TL depo ve repo yoluyla UKB'lere yurt içi bankalardan sağlanacak finansman işlemlerinin TL'ye erişim kısıtlamalarından muaf tutulmasına karar verildi. 

Bu kapsamda UKB'lerin TL erişim kısıtlamalarından muaf tutulmak suretiyle yurt içi bankalarla gerçekleştirebilecekleri finansman işlemleri şöyle: 

'Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası AŞ (TKYB) ile vadede TL alım yönündeki (swap işleminin ilk bacağında TKYB'den döviz karşılığında TL alınan) döviz swap işlemleri. BIST FX swap piyasasında vadede TL alım yönündeki (swap işleminin ilk bacağında UKB'nin döviz karşılığında TL aldığı) swap işlemleri. BIST Repo piyasasındaki repo ve ters repo işlemleri. Yurt içi yerleşik bankalarla yapılan TL depo işlemleri.'

TCMB tarafından, Haziran 2020 dönemine ilişkin 'Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri' verileri yayımlandı.

Buna göre, resmi rezerv varlıkları haziranda bir önceki aya kıyasla yüzde 5 azalışla 86,3 milyar dolar oldu. Aynı dönemde döviz varlıkları yüzde 13,2 gerileyerek 45,8 milyar dolara inerken, altın cinsinden rezerv varlıklar yüzde 6,5 yükselişle 39,1 milyar dolara çıktı. 

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası'nın önceden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler) haziranda bir önceki aya göre yüzde 4,4 azalarak 21,2 milyar dolara düştü. Bu tutarın 16,3 milyar doları anapara, 4,9 milyar doları faizden oluştu. 

Bu dönemde, Merkez Bankası'nın yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yaptığı finansal türev işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri 58,9 milyar dolar düzeyinde gerçekleşirken, söz konusu tutarın 15,5 milyar doları bir ay vadeli olarak kayıtlara geçti. 

Şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (bankacılık sektörünün döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıkları ve akreditifler) oluştu. Söz konusu yükümlülükler haziranda bir önceki aya göre yüzde 1 artarak 27,9 milyar dolar oldu.

EKONOMİK VERİ TAKVİMİ


10:00

Türkiye Ticaret Açığı (Haz)--3,42B *
10:30TCMB Enflasyon Raporu  --**
14:00TCMB Para Politikası Toplantı Özeti   --**
15:30ABD Mal Ticaret Dengesi (Haz)  --75,26B**
15:30ABD Otomotiv Hariç Perakende Stokları (Haz)--1,6%**
17:00ABD Askıdaki Konut Satışları (Aylık) (Haz)15,3% 44,3%***
17:30ABD Ham Petrol Stokları-2,088M 4,892M***
21:00ABD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Açıklaması  --***
21:00ABD Federal Fon Hedef Oranı0,25% 0,25% ***
21:30ABD FOMC Basın Toplantısı  --***


DOLAR TL YORUMU

USD/TRY paritesi haftanın ilk işlem gününde  6,8542 ile 6,9745 bandında hareket ederken akşam saatlerinde paritenin 6,8657 seviyesinde dengelendiğini gördük. Geçtiğimiz gün, gün içinde Dolar'ın gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazandığını gördük. Diğer yandan BDDK'nın swap ile ilgili uyguladığı kısıtlamaları kaldırması ve normalleşmeye gitmesi paritede yükselişe sebep oldu. Küresel piyasalarda ise ABD-Çin geriliminin artması piyasalar üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Diğer yandan bugün TCMB'den enflasyon görünümü açıklanacak. Beklentimiz enflasyon hedeflemesinde revizeye gidileceği yönünde. ABD tarafında ise faiz oranları kararı ve FOMC açıklamaları önemli olacak. FED'in faiz kararında değişikliğe gitmesi beklenmezken, güvercin duruşunu korumasını bekliyoruz.

Teknik olarak yükselişin ön plana çıktığı USD/TRY paritesinde ilk takip edeceğimiz seviye geri çekilmelerde 6,9280 seviyeleri ve sonrasında 6,9140 seviyeleri olacak. Yükselişlerin devamı halinde ise 6,9540 seviyesi ilk direncimiz olarak ön plana çıkmakta.

Destek : 6,9180/6,9120/6,9045

Direnç: :6,9540/6,9620/6,9685


BORSA YORUMU

BIST 100 endeksi, yüzde 3,59 değer kaybıyla günü 1.152,70 puandan kapattı . Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 3,59 değer kaybıyla günü 1.152,70 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 42,98 puan azalırken, toplam işlem hacmi 23,8 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. 

Bankacılık endeksi yüzde 4,48, holding endeksi yüzde 4,24 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında kazandıran olmazken, en çok gerileyen yüzde 6,36 ile turizm oldu. 

Geçtiğimiz güne yükselişle başlayan ve 1.198,16 puana kadar çıkan BIST 100 Endeksi, Avrupa'da Kovid-19'a ilişkin ikinci dalga endişelerinin pay piyasaları üzerinde oluşturduğu satış baskısıyla bu seviyeden gelen satışlarla 1.150,00 puanın üzerinde dengelendi. 

ABD'nin yeni teşvik paketine ilişkin gelişmeler, yeni tip koronavirüs tedavisine yönelik haber akışı ve açıklanacak ikinci çeyrek şirket bilançoları gündemin odağındaki yerini korumaya devam ediyor.

Bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıklayacağı 2020'nin üçüncü Enflasyon Raporu, TCMB Para Politikası Kurulu toplantı özeti ve dış ticaret istatistikleri, yurt dışında ise ABD Merkez Bankası faiz kararı başta olmak üzere veri gündemi takip edilecek. 

Gün içerisinde yeniden 1147,40 seviyesi önemli destek, 1175 seviyesi ise önemli direnç olarak ön plana çıkmaktadır.

Destek: 1147/1138/1133

Direnç: 1175/1183/1200


EURUSD YORUMU

Geçtiğimiz gün EUR/USD paritesi gün içinde 1,1698 ile 1,1774 aralığından hareket etmiş olup akşam saatlerinde 1,1720 seviyesinde denge buldu. AB'den yeni teşvik paketi üzerinde anlaşılması ekonomik aktivitede toparlanmanın hız kazanacağı beklentilerini desteklerken, ABD ile Çin arasında yaşanan gelişmeler de Dolar'üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Bu kapsamda paritede hafta içinde yükselişlerin devamını görebiliriz. 

Teknik olarak haftalık bazda parite 100 ve 200 günlük hareketli ortalamanın üstüne çıkmış olup, 1,1550 seviyesinden destek bulunduğu takdirde yükselişlerin devam edeceğini düşünüyoruz. 

Destek : 1,1685/1,1540/1,1470

Direnç : 1,1845/1,1920/1,1985


ALTIN ONS YORUMU

Altın fiyatları, koronavirüs vaka sayısındaki sert yükselişten dolayı artan güvenli liman alımları, yavaşlayan büyüme, zayıflayan dolar ve ABD'de negatif faizler nedeniyle yükselişine devam ediyor. Hükümetler ve merkez bankalarından gelen yüklü miktardaki teşvikler de bu yükselişi destekliyor. Geçtiğimiz gün 1981$ seviyesine kadar yükselen ons akşam saatlerinde gördüğü satış baskısı sonrası 1918$ seviyesine kadar geriledi. Ancak kar realizasyonlarına rağmen küresel koşullar ve artan talep nedeni ile trendin hala yukarı yönlü olduğunu söyleyebiliriz.

Teknik olarak, 1951,52 dolar/ons seviyelerinden işlem gören altında teknik göstergeler alış sinyali verirken bugün onsun 1950$ seviyesinde gelecek tepkiler  belirleyici olacaktır. Geri çekilmelerde ise 1920$ seviyesi önemli destek olmaya devam ediyor.

Destek : 1920/1900/1885

Direnç : 1970/1985/2000


GÜNLÜK HİSSE ÖNERİLERİ

AKMGY

  • Direnç Seviyesi: 44,10/45,18/46,20
  • Destek Seviyesi: 42,05/41,40/40,50

FROTO

  • Direnç Seviyesi: 83,30/86,60/88,80
  • Destek Seviyesi: 77,80/75,60/72,30
PEKGY

  • Direnç Seviyesi: 10,80/10,88/11,10
  • Destek Seviyesi: 10,54/10,36/10,22

Ücretsiz Deneme Hesabı