Günlük Analiz 27-05-2020

PİYASA RAPORU

ULUSLARARASI PİYASALARDAN NOTLAR

Uluslararası piyasalarda pandemi sürecinin ekonomik aktivite üzerindeki etkisinin sonuna geldiği ve aşı bulunmaya yaklaşıldığı beklentileri sonrası ülkelerin başladığı gevşeme adımları ile haftaya pozitif başladık. Salı günü özellikle ABD hisselerindeki yükselişin 5 Mart tarihinden bu yana en yüksek seviyelere çıkması küresel piyasalarda da pozitif fiyatlandı. Ancak küresel çapta yeni bir trende başladık demek için henüz erken olduğunu düşünüyoruz. Aşı bulunana kadar küresel piyasalarda volatil hareketler görmemiz yüksek ihtimal. 

Diğer yandan Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Küresel Ekonomik Görünüm Raporunda daha önce yüzde 3,9 küçülmesini beklediği küresel ekonominin bu yıl yüzde 4,6 daralacağını öngördü. Pandemi ile ortaya çıkan daralma beklentileri tüm ülke piyasalarında baskı oluşturmaya devam ediyor. Ülkeler ekonomiyi destekleme kapsamında hem para politikalarında hem de maliye politikalarında teşviklerine devam ediyorlar. Geçtiğimiz gün Avrupa ülkelerinden reel sektörü desteklemek adına bir dizi ek teşvik paketi açıklandı. Bu pozitif haber Avrupa piyasalarını da olumlu etkiledi.

Pazartesi günü yurt dışı piyasaların da kapalı olması nedeni ile volatile gözlemlenmezken, Salı günü ABD piyasalarındaki yükselişin Avrupa piyasalarını da olumlu anlamda etkilediğini gördük. 

Japonya, Pazartesi günü ülke çapında OHAL uygulamasını kaldırırken, Almanya yeni virüs vakalarında düşüş olduğunu duyurdu. Öte yandan, Euro Bölgesinde teşviğin yolda olduğuna ilişkin işaretler de risk iştahını destekliyor.

Bugün yurt dışı piyasalarda; Avrupa tarafında Avrupa Merkez Başkanı Lagarde ve ABD tarafında FOMC Üyesi Bullard'ın Konuşmasını yakından takip edeceğiz. 


İÇ PİYASALARDAN NOTLAR

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası' nın piyasa beklentilerine paralel olarak 50 baz puanlık faiz indirimine gittiğini ve temkinli duruşunu sürdürdüğünü gözlemledik. Faiz indirim konusunda artık sonlara yaklaştığımızı söyleyebiliriz. Merkez Bankası' nın bu temkinli duruşunda gıda enflasyonunda yükseliş beklentisinin olduğunu görmekteyiz.  Diğer yandan Merkez Bankası’ nın arz yönlü sebepler ile kısa vadede enflasyondaki yükselişin devamını beklediğini görüyoruz. Kısa vadede manşet enflasyonun yüksek kalması enflasyondaki düşüş eğilimine zarar verebileceği gibi Türk Lirası' ndaki düşüşü de sınırlandırabilir. Bu sebeple Merkez Bankası' nın gerek para gerekse maliye politikasındaki adımları önümüzdeki günlerde de yakından takip edilecek. 

Mart ayından bu yana pandemi krizinin sonuna yaklaşıyor olma beklentisi tüm dünya gibi Türkiye piyasalarında da pozitif etki yaratmaya başladı. Öyle ki dünyaya paralel yurt içinde de kademeli olarak normalleşme sürecine girmiş bulunmaktayız. Aşının bulunmasına yönelik beklentilerin de artmış olması küresel piyasalarda pozitif etki yaratırken bu etkiden diğer gelişmekte olan ülke piyasaları gibi Türkiye'de olumlu etkilenmekte. 

Salı günü ABD hisselerinde 5 Mart tarihinden bu yana en yüksek seviyeler kaydedildi. Bu etki Avrupa piyasalarına da pozitif yansıdı. aynı zamanda USD/TRY kurunda da 6,70 seviyesinin altının test edildiğini gördük. Tüm bu gelişmeler ışığında 2 günlük Ramazan Bayramı tatili ardından haftanın ilk iş gününde piyasalarda pozitif bir seyir görebiliriz. 

Gün içerisinde Türkiye tarafından açıklanacak önemli bir veri olmamak ile birlikte, önümüzdeki günlerde swap haberleri ve pandemi krizindeki gelişmeleri yakından takip edeceğiz.

EKONOMİK VERİ TAKVİMİ


00:00BOC Gov Poloz Konuşuması--***
10:30ECB Başkanı Lagarde Konuşması--***
17:00ABD Richmond Üretim Endeksi39.0-53*
21:00ABD Bej Kitap--**


DOLAR TL YORUMU

USDTRY paritesinde 3 aylık zımni volatilite 18.56 seviyesine gerilerken opsiyon piyasasının dolar satım opsiyonu tarafındaki eğilimi artöış görünüyor. Dışarıda küresel piyasalarda artan risk alma eğilimi ve Dolar Enedksinde düşüş gelişen ülke para birimlerinin değer kazanımını sağladı. Türkiye 5 yıllık CDS primi içeride piyasaların kapalı olduğu 26 Mayıs seansında 530 seviyesine geriledi. Dün 24 gelişen ülke para biriminin 19'u Amerikan Doları karşısında değer kazanırken TL yüzde 1.14 değer kazanarak 9. sırada yer aldı. 

Teknik olarak, 19 Mayıs düşüğü 6.7535 iken 26 Mayıs seansında parite bu seviye altına geriledi. 6.7500 altında kalındığı sürece Dolar/TL paritesi bu seviyende 6.6500 destek seviyesine doğru geri çekilme sürebilir. 

Destek : 6.6500/6.5800/6.5050

Direnç: : 6.8000/6.8900/6.9600


BORSA YORUMU

İçeride piyasaların bayram tatili nedeni ile kapalı olduğu dönemde dışarıda ABD'de Moderna ardından bir firmanın daha aşı test aşamasında olduğu haberi ile küresel risk alma iştahının arttığını gördük. Bu dönemde ABD hükümetinin aşı çaşılmaları için şirketlere vermesi gereken destek konuluşur oldu. Kuşkusuz Dünya genelinde açılma aşamasında olan ekonomiler için bu taraftaki gelişmeler son derece önemli. Döviz piyasasında Dolar (DXY) endeksinin değer kaybı ve İngiliz Sterlini, Euro ve diğer gelişmiş ülke para birimleri yanında gelişen ülke para birimleri de Amerikan Doları karşısında değer kazandı. S&P500 endeksi 3.000 puan üzerinde işlem görürken Avrupa ve Asya borsaları ve gelişen ülke hisse senedi piyasalarının tamamı artıda kapanış yaptı. İçeride piyasaların kapalı olduğu günde Türkiye 5 yıllık CDS primi 530 seviyesine gerilerken Dolar/TL paritesi 5.7500 seviyesi altına geriledi. Güne başlarken dışarıda küresel hisse senedi piyasalarında pozitif fiyatlamaların geçtiği 26 Mayıs senasının etkisi ile BIST100 endeksinin güne yüksek açılış ile başlamasını bekliyoruz. 

Teknik olarak, 22 Mayıs kapanışı 103.024 olan BIST100 endeksi bu seviye üzerinde 104.500 ara direnç olmak üzere 105.900 seviyesin edoğru yükselişini sürdürebilir.  

Destek: 101.500/100.000/98.900

Direnç : 104.500/105.900/108.000


EURUSD YORUMU

Dolar Endeksi (DXY) 98.900 desteğine doğru geri çekilince sepette ağırlığı en yüksek para birimi olan Euro 1.1000 seviyesine yakın kapanış yaptı. İngiliz Sterlini, emtia paraları ile karşılaştırıldığında dün Euro'nun yükseliş performansı için iyi diyemeyiz. Bir önceki gün Almanya ekonomisinin yüzde -2.2 daralarak resmi olarak ekonomik durgunluğa girmiş olması ve zayıf ekonomik veriler bölgenin para birimini baskılıyor. Buna rağmen Amerikan Doları'nın değer kaybının sürmesi ve küresel risk alma iştahı ile yükseliş sürebilir. 

Teknik olarak, Euro/dolar paritesinde 1.1000 üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 1.1170 direncine doğru kademeli olarak yükseliş sürebilir. 

Destek : 1.0960/ 1.0890/1.0840

Direnç : 1.1065 / 1.1140 /1.1170


ALTIN ONS YORUMU

Aşı çalışmalarının hız kazanması ve ABD'den konu ile ilgili iki ayrı firmanın deneme aşamasında olduğu haberleri küresel piyasalarda risk alma eğilimini artırırken ons altın satışlara yenik düştü. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde 1.712 dolar seviyesi altında satıcıların kontrolü ele geçireceğinden ve tekrar 1.695 dolar desteğine doğru geri çekilme ihtimailinden bahsetmiştik. Bu ihtrimal sürüyor ons altın bir süreliğine kenara çekilmek ister bir havada isteksiz yükseliş denemeleri yapıyor. 

Teknik olarak, 1.712 dolar/ons altında 1.695 dolar seviyesine doğru geri çekilme sürebilir.  Önce 1.765 dolar ardından 1.750 dolar ile kısa vadede altın piyasasında teknik görünüm zayıfladı. 

Destek : 1.712/ 1.695/ 1.680 

Direnç :  1.730 /1.750 /1.765


Ücretsiz Deneme Hesabı