Günlük Analiz 26-04-2021

PİYASA RAPORU

ULUSLARARASI PİYASALARDAN NOTLAR

ABD'de açıklanan IHS Markit verilerine göre hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Nisan'da 63,1 ile veri setinin en yüksek seviyesine ulaştı. ABD'de Nisan'da bileşik PMI 62,2 oldu. Mart ayında bu rakam 59,7 olarak gerçekleşmişti.

ABD'de Petrol sahası hizmetleri şirketi Baker Hughes tarafından açıklanan petrol endüstrisinin görünümü ve kısa dönem ham petrol üretimine ilişkin gösterge kabul edilen petrol sondaj kulesi sayısı, bu hafta 1 adet azaldı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s  yaptığı açıklamada İngiltere'nin uzun ve kısa vadeli kredi notunu 'AA/A-1+' ve not görünümünü 'durağan' olarak teyit etti.

Rusya Merkez Bankası piyasa beklentilerinin üzerinde politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 5 seviyesine çıkardı.

Futbol kamuoyunu son dönemde sarsan Avrupa Süper Lig projesine finansal destek sağlayan ABD'li banka JPMorgan konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. JPMorgan cephesinden gelen açıklamada Avrupa Süper Ligi projesine katılacak takımları desteklemekten dolayı pişmanlık duyduklarını açıkladı. Açıklamada bu projenin futbol kamuoyunda nasıl algılanacağı ve nasıl bir etki yaratacağı konusunda yanlış değerlendirme yapıldığı belirtilirken, bu süreçten ders alınacağı ifade edildi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif , sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptığı açıklamada ABD'yi de ihtiyacından fazla aşıyı stoklamakla itham ederken , 'ABD'nin aşı fazlalığı var. Aşı stokçuluğu kitlesel katliamdır.' değerlendirmesinde bulundu.

İÇ PİYASALARDAN NOTLAR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu , TRT Haber, CNN Türk, A Haber tarafından yapılan ortak canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kavcıoğlu 'Bugün rezerv konusu tartışılırken, o günkü şartları değerlendirmemiz ve o günkü şartlara bakmamız gerekiyor. Merkez Bankası ile ilgili konuşurken özen göstermek gerek' ifadelerini kullandı. Bakan Kavcıoğlu kripto para için ise '' Kripto para konusunda 2 hafta içinde düzenleme yapılacak. Daha geniş bir düzenleme üzerinde çalışılıyor. Altyapısı oluşturulacak. '' ifadelerini kullandı.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran '' Bankacılık Söyleşileri '' kapsamında yaptığı konuşmada  'Ekonomide serbest piyasa dinamiklerine güvenmemiz ve çalışmasına fırsat vermemiz, öngörülebilirliği sabırla tesis etmemiz sorunları çözmek için yeter.' ifadelerini kullandı

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan Günlük Koronavirüs Tablosu'na göre , Türkiye'de son 24 saatte  260 bin 280 Kovid-19 testi yapılırken , 38 bin 553 kişinin testi pozitif çıktığı görüldü.

ABD Başkanı Joe Biden yaptığı açıklamada  1915 Olayları'nı 'soykırım' olarak niteledi. 

EKONOMİK VERİ TAKVİMİ



10:00Türkiye Kapasite Kullanım Oranı (Nis)  -74,7%

**
10:00 Türkiye İmalat Güveni (Nis) -110,8


*

11:00 
 Almanya Ifo İş İklimi Endeksi (Nis)  97,8  96,6

***
15:30 Amerika Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri (Aylık) (Mar)  
1,6%  -0,9%

***

DOLAR TL YORUMU

Dolar Endeksi (DXY) haftayı 90.85 seviyesinde kapattı. Bu hafta ortasında yapılacak FED toplantısını beklerken Dolar Endeksinde son iki haftada gözlenen satış eğilimi hız kesebilir. Öte yanda bilançolar, uzun vadeli sermaye yatırımlarında vergi artışı ile ABD endekslerinin vereceği tepki önemli olacaktır. Küresel endekslerin satış yönünde eğilim göstermesi kısa vadede Dolar Endeksinde alımlar ile 91.50 endeks seviyesine doğru tepki alımlarını gündeme getirebilir. İçeriye dönünce Dolar/TL paritesinde 20 Nisan tarihinden bu yana volatilite artışı ile haftayı 8.3900’da kapatan parite ABD Başkanı Biden’ın hafta sonu yaptığı konuşmasında Ermeni soykırımı ifadesini kullanması ile ABD ile ilişkilerin kötüye gideceği endişesi taşıyor. Olası görülen bu gelişme geçtiğimiz hafta ortasından itibaren fiyatlamalara yansımıştı. Buna rağmen bir miktar daha volatilte artış ile kurun 22 Mart yüksek seviyesi 8.4700’i test edebileceğini düşünüyoruz. Bu seviyenin geçilerek yeni yüksek seviyelerin görülüp görülmeyeceği orta vadeli hareket için önemli olacaktır.

Destek: 8.2800-8.2000-8.1200

Direnç: 8.4700-8.5800-8.6500


BORSA YORUMU

Geçtiğimiz haftaya Nasdaq teknoloji hisse senetlerindeki düşüş ile zayıf başlayan küresel piyasalar haftalık kapanışta kayıpların büyük kısmını geri aldı. Yeni haftada ABD endeksleri ilk çeyrek bilanço gerçekleşmeleri yanında FED ve Powell konuşması ile yön arayacak. Öte yanda öncesinde yaşanan yükseliş ve gelinen yüksek seviyelerde hisse senedi piyasalarının negatif haber akışına duyarlılığı artmış görünüyor. Bu nedenle arada yaşanan geri çekilmelerin küresel risk alma eğilimini aşağı çekeceğini tahmin ediyoruz. İçeride Perşembe ve Cuma günü 1308 ve 1309 seviyelerinde destek bulan BIST100 endeksi haftayı 1345 endeks seviyesinde kapamayı başardı. Ancak hafta sonunda ABD kaynaklı negatif haber akışını düşününce geçtiğimiz hafta düşük seviyeleri altında satıcılı bir başlangıç yapabiliriz. Endekste 23 Mart düşük seviyesi 1256 iken sert geri çekilmede orta ve uzun vadeli düşünen yatırımcının alış yönlü isteği ve endeksin 1300 seviyesi üzerinde kapanış yapıp yapamayacağı kritik önem taşıyor.

Destek: 1310-1285-1256

Direnç: 1355-1373-1385


EURUSD YORUMU

Avrupa Merkez Bankası toplantısı geride kaldı sıra geldi bu hafta yapılacak olan FED toplantısına; ECB toplantısından döviz piyasasının beklentisi yüksek değildi. Banka pandemi döneminde ekonomiye destek amaçlı yapılan varlık alımları konusunu irdelemeyi Haziran ayı toplantısına bıraktı. Üyelerin bir kısmı yılın 3. Çeyreğinde muhtemel ekonomik toparlanma ile varlık alımlarını kademeli olarak geri çekilmesi gerektiğini düşünürken üyelerin bir kısmı mevcut aylık 1.85 trilyon dolarlık varlık alımının yılın ikinci yarısında da korunması gerektiğini savunuyor. Sonuç olarak, ECB toplantısının döviz piyasası etkisi beklendiği gibi limitli oldu. Ancak haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi PMI imalat sanayi endeksinde 66.4 olarak beklenti üzerinde artış yine servis sektör PMI endeksinin 50.3 olarak iyileşmesi bölgenin para birimine destek oldu. Almanya ve Fransa özelinde PMI imalat sanayi endekslerinde iyileşmenin de pozitif olduğu görülüyor. Nisan ayı ilk okum olan verilerde sonrasında revizyonlar gelecek. Ancak her durumda Nisan ayında imalat sanayi tarafındaki kıpırdanma dikkat çekiyor. Bu hafta FED toplantısını ve ABD ilk çeyrek büyüme rakamını bekelerken Euro/dolar paritesi 1.2000 üzerinde kalabilir ise yükseliş eğilimini koruyacaktır.

Destek: 1.2050-1.1970-1.1880

Direnç: 1.2130-1.2185-1.2250


ALTIN ONS YORUMU

Ons altın fiyatları 22 ve 23 Nisan tarihli yüksek seviyeleri 1798 ve 1796 seviyeleri üzerinde hareket için zorlanarak haftayı 1777.2 dolar seviyesinde kapattı. Nisan ayı başından bu yana ABD uzun vadeli tahvil getirilerindeki geri çekilme altın fiyatlarında yükselişe destek vermişti. ABD 10 yıllık tahvil faiz oranları yüzde 1.5577’de kapanış yaparken bu hafta yapılacak FED toplantısı ve enflasyon konusundaki söylemleri beklerken getirilerde yaşanan geri çekilme hız kesebilir. Altın piyasası bu öngörü ile 1800 dolar/ons üzeri fiyatlamaya geçmekte zorlanıyor. Ancak 1770 dolar/ons altında kapanışlar olmadığı sürece 1800 dolar üzeri hareket için yükseliş denemeleri görebiliriz.

Destek: 1770-1758-1745

Direnç: 1794-1800-1818


Ücretsiz Deneme Hesabı