Haftalik Bülten 31-08-2021

HAFTALIK BÜLTEN

Vadeli Piyasa Haftalık Fon Pozisyon Değişimi

Vadeli Piyasa Haftalık Fon Pozisyon Değişimi

EURO/DOLAR PARİTESİ

EURO/DOLAR PARİTESİ

EURO/DOLAR PARİTESİ

Fed Başkanı Jerome Powell geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamada, bankanın belirli bir tarih olmadan yılsonundan önce QE programında daha erken bir indirim olasılığını düşünebileceğini söyledi. Ayrıca banka enflasyonda artışının geçici olduğuna inanıyor. Ona göre kısa vade içinde para politikasını sıkılaştırmak doğru olmaz.

Sonuç olarak, “dolar” net bir sinyal aldı: evet, Fed, QE program hacminin yavaş yavaş azaltılması gerektiği konusunda hemfikir, ancak düzenleyici bu konuda şu anda hiçbir şey yapmayacak. Bu duruma Euro tarafında büyümenin beklentileri karşılaması eklenince parite 1.1800 üzerinde fiyatlamaya geçmiş görünüyor.

Bu hafta açıklanacak Euro bölgesi Ağustos ayı enflasyonunun ilk okumada %2,7 olarak gerçekleşmesi beklenirken ana gündem haftanın son işlem gününde açıklanacak olan ABD istihdam raporu olacak. FED’in varlık alımlarını azaltma aşamasında istihdam piyasası verilerini yakından takip ettiği biliniyor. Buna rağmen geçtiğimiz Cuma Powell’ın konu ile ilgili verdiği net mesajlar ve Dolar Endeksinde geri çekilme ile Euro’nun 1.1800 üzerinde kilit karar bölgesi 1.1850-1.1875 direnç bölgesini test etmesi beklenebilir.

Teknik olarak, kısa vadede olumluya dönen teknik görünümün orta vadeli harekete dönüşmesi için ise 1,1850-1,1975 direnç bölgesi geçilmeli.

Destek: 1.1775-1.1740-1.1710

Direnç: 1.1875-1.1925-1.1975


GBPUSD Paritesi

GBPUSD Paritesi

GBPUSD Paritesi

Jackson Hole konuşmasında Powell, bu yıl Merkez Bankasının varlık alımlarını geri çekmeye açık olduğunu söylemesine rağmen, ABD faiz artırımının hemen öncüsü olarak daralma fikrini boşa çıkarmaya çalıştı. Diğer bir deyişle, Fed'in faiz indirimi bu yıl gerçekten başlasa da, faiz indirimi bittikten hemen sonra faiz artırımı gelmeyebilir. Bunun nedeni, Fed Başkanı'nın bir kez daha hedefin üzerinde kalıcı enflasyon ve istihdam piyasasında geniş tabanlı bir toparlanma görmek istediğini söylemesidir. Jackson Hole'da pandemiden bu yana hala kaybedilen 6 milyon iş hakkında bir hatırlatma göndermenin yanı sıra enflasyondaki artışların “geçici” olabileceğine olan inancını yineledi.

Bu mesaj piyasalar tarafından dikkate alındı. Powell'ın konuşmasının ardından piyasalar Kasım 2022 ABD faiz artırımı beklentilerini %53'ten %40,5'e indirdi. Bununla birlikte, Aralık 2022'de Noel öncesi faiz artırımı için çiftten daha büyük bir şansın (%76,5) olduğunu tahmin ediyorlar.

Bu durumda gözler haftanın son işlem gününde açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisine çevriliyor. Piyasalar şu anda 900 binin üzerinde olan Haziran ve Temmuz rakamlarından daha düşük olarak Ağustos ayında 750.000 istihdam tahmin ediyor.

Tarım dışı istihdam verisini beklerken Pazartesi günü fazla bir hareket yapamayan İngiliz Sterlini Ağustos ayının tatil sezonu olduğunu ve fon yöneticilerinin yeni pozisyonlanma konusunda çekimser kaldığını da unutmayalım. Kısaca sakin birkaç gün ardında Dolar Endeksi yönü ve diğerlerinin yukarı gitme kabiliyeti ile 1.39'un üzerinde bir kırılma yükseliş, 1.37'nin altında bir kırılma düşüş anlamına geliyor.

Teknik olarak, Bu hafta 1,3700-1,3900 bandının kırılması ile kararsız seyir yerini bir yöne harekete bırakmış olacak.

Destekler: 1.3750-1.3670-1.3600

Dirençler: 1.3830-1.3920-1.4000


USDJPY Paritesi

USDJPY Paritesi

USDJPY Paritesi

Powell ve Jackson Hole konuşması ardından ABD Doları daha fazla yükseliş için gerekçe bulamaz iken haftanın son işlem gününde açıklanacak olan Ağustos ayı istihdam rakamının önceki aylara kıyasla ivme kaybetmesi Japon Yeninin de içinde olduğu gelişmiş ülke para birimlerine pozitif yansıyabilir.

Dolar/Yen Pazartesi günü, önceki seansın potansiyel olarak aşağı yönlü kapanış fiyat dönüş zirvesini onayladıktan sonra geriledi. ABD tahvil piyasasında faiz oranlarında düşüş USDJPY paritesi üzerinde baskı oluşturuyor. Daha düşük getiriler, ABD Devlet tahvilleri ile Japon Devlet tahvilleri arasındaki farkı sıkılaştıracak ve doları daha az çekici bir yatırım haline getirecektir.

Teknik olarak, USDJPY paritesinde 110.25 üzerinde yükseliş eğiliminden bahsederken 109.10 altında ana eğilimim aşağıya olacağından söz edebiliriz.

Destek: 109.55-109.10-108.40

Direnç: 110.25-110.80-111.45


XAGUSD Paritesi

XAGUSD Paritesi

XAGUSD Paritesi

ABD Merkez Banksı FED ABD Hazineleri (80 milyar dolar) ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerden (40 milyar dolar) aylık 120 milyar dolarlık varlık alımlarını azaltmaya başlama konusunda güvercin bir duruş sergiledi. Cuma günü Dolar Endeksinde düşüş ve kıymetli metal piyasasında sert yükseliş bu duruş ile beraber gerçekleşti.

Yeni haftanın ilk işlem gününde gümüş seans başlangıcında toparlandı ancak daha sonra kazanımlarını geri verdi. Salı gününe başlarken gümüş piyasaları, son zamanlarda çok direnç gösterdiği için elbette çok dikkat çekecek bir alan olan 24 dolar seviyesi ile mücadele etmeye devam ediyor. Bu senaryoda, daha büyük bir karar verene kadar piyasanın 24 dolar seviyesine yükselmeye devam edeceğini ve 24 dolar üzerinde kalıcılık sağlanırsa bir sonraki hedefin 50 günlük üssel hareketli ortalama olması beklenebilir.

Teknik olarak, geçtiğimiz haftanın düşük seviyesi 22.62 dolar iken 100 haftalık üssel hareketli ortalaması olan 22.79 üzerinde kalınırsa 50 haftalık üssel hareketli ortalama olan 24.90 dolara doğru yükseliş eğilimi görebiliriz.

Destek: 23.90-23.00-22.85

Direnç: 24.55-25.20-26.00


S&P500 Endeksi

S&P500 Endeksi

S&P500 Endeksi

S&P 500 Endeksi, yatırımcıların ülke çapındaki COVID-19 yeniden canlanması ve Federal Rezerv'in kolay para politikalarından çıkış ihtimaline dair belirsizliği görmezden gelerek Pazartesi günü yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Yatırımcılar ayrıca Fed Başkanı Powell'ın merkez bankasının azaltma kararının verilere bağlı olacağını belirtmesine rağmen Cuma günkü ABD Tarım Dışı İstihdam raporunun sonucuyla ilgili çok az endişe gösteriyor gibi görünüyor.

Önümüzdeki birkaç ay volatilite ve büyük trendlerle dolu olabilir. Bu dalgalı fiyat değişimleri kar için hala fırsat veriyor olacak. Ancak oynaklık ve kaldıraç faktörleri, hazırlıklı olmayan veya sağlam stratejileri olmayan traderlar için risk seviyelerini artıracaktır. Fiyat ve zaman açısından uzun süreli yükseliş göz önüne alındığında, yatırımcıların bilmesi gereken tek şey, kapanış fiyatının tersine çevrilmesi olarak da bilinen yüksek-yüksek, düşük-kapanıştır.

Günlük grafiğe göre ana trend yükselişte. Salı günü 4530 üzerinde kalıcılık yükseliş trendinin yeniden başladığına işaret ederken 4460 seviyesine doğru bir hareket, ana eğilimi aşağı doğru değiştirebilir. Bu grafik paterni ana trendi aşağı yönde değiştirmeyecek, ancak onaylanırsa 2 ila 3 günlük bir düzeltmenin başlangıcını işaret edebilir.

Teknik olarak, 4300 seviyesi S&P500 endeksi için destek olarak önemini korurken bu seviyenin üzerinde kalındığı sürece S&P500 yeni yüksek seviyeleri test etme potansiyeli taşıyor.

Destek: 4460-4300-4230

Direnç: 4550-4600-4650


Nasdaq Endeksi

Nasdaq Endeksi

Nasdaq Endeksi

NASDAQ-100 Endeksi, Federal Rezerv'in güvercin yorumlarının parasal teşviğin ani azalmasına ilişkin korkuları hafifletmesi ve ekonomik toparlanmaya yönelik iyimserliği artırmasının ardından yeni haftaya hafif satıcılı başladı. Fed Başkanı Jerome Powell Cuma günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının istikrarlı bir ekonomik toparlanmayı yeniden teyit ederken, pandemi dönemi büyük teşvikini azaltma yaklaşımında temkinli olmaya devam edeceğini söyledi. Hisse senedi ile ilgili haberlerde, Apple Inc %2.3 sıçrayarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken, Microsoft Corp, Amazon.com, Google'ın sahibi Alphabet Inc %0.9 ile %1.3 arasında yükseldi ve teknoloji ağırlıklı NASDAQ'ın S&P 500'den daha iyi performans göstermesine yardımcı oldu.

Teknik olarak, günlük grafiğe göre ana trend yükselişte 15600 üzeri hareket yükselişin momentum kazandığını işaret edecektir. 14710’ye doğru bir hareket, ana eğilimi aşağı doğru değiştirecektir.

Destek: 15350-15080-14770

Direnç: 15900-16170-16400


DAX Endeksi

DAX Endeksi

DAX Endeksi

Geçtiğimiz hafta FED Jerome Powell açıklamaları ile ekonomiye dair iyimserlik ve mümkün olduğunca geç kolay para politikalarında çıkış imajı ile küresel hisse senedi piyasalarında iyimserlik yaşandı.

Yine yaz aylarında beklenen ekonomik canlanma ile Avrupa borsalarının da ABD endekslerine refaket ettiği görüldü. Bilanço dönemi pozitifti hisse bazında haraketi destekledi. Buna karşı Dünya genelinde artan covid-19 vaka sayısı arka planda risk unsuru olarak görülüyor. 

Bu hafta Euro Bölgesinde Ağustos ayı enflasyon ilk okumada açıklanacak iken ABD tarafında tarım dışı istihdam raporu küresel hisse senedi piyasalarını topyekun etkileyecek potansiyel taşıyor.

Son üç haftanın ikisini düşüş geçtiğimiz haftayı yükseliş ile kapatan Alman DAX endeksi haftalık grafikte daralan bollinger bant ile bir süredir kırılma yapacak görüntüsü veriyor. Bilanço sezonu geride kaldı ancak Ağustos ayının sonuna gelirken fon yöneticilerinin yeni pozisyonlanmaları ile hareketlilik başlayabilir. Bu noktada ABD endekslerinin yeni yüksek seviyelerde zorlanma ihtimali olsa da ana trende yukarı olarak görülüyor. Yeni virüs mutantları ve sonbahar ayları ile kapalı ortamlarda vaka sayısında artış ekonomik risk olarak görülse de devam eden kolay para politikaları ile Alman DAX endeksinde geri çekilmeler limitli kalabilir.

Destek: 15750-15550-15175

Direnç: 16050-16200-16400


Ücretsiz Deneme Hesabı